Premierul Poloniei reacționează dur față de argumentele președintelui Germaniei de susținere a Nord Stream 2 - CursDeGuvernare.ro
joi

28 octombrie, 2021

Premierul Poloniei reacționează dur față de argumentele președintelui Germaniei de susținere a Nord Stream 2

12 februarie, 2021

Premierul polonez Mateusz Morawiecki (foto) reacționează dur după ce preşedintele german a sugerat că Germania construieşte gazoductul Nord Stream 2 ca o datorie de război faţă de Rusia.

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a dat de înţeles, într-un interviu acordat presei germane, că țara sa are o obligaţie istorică de a realiza gazoductul Nord Stream 2 cu Rusia, amintind că invazia germană în Uniunea Sovietică, în al Doilea Război Mondial, a provocat milioane de victime.

Premierul polonez a reacţionat într-o postare pe Facebook, amintind președintelui german că Polonia nu a primit nicio compensație pentru ororile săvârșite de naziști în țara sa și că proiectul Nord Stream 2 dăunează solidarității UE.


Mă bucur că președintele german Frank-Walter Steinmeier a recunoscut că efectele celui de-al doilea război mondial pot influența deciziile de astăzi.

Polonia nu a primit niciodată despăgubiri – în pofida distrugerilor teribile provocate de Germania nazistă. Şase milioane de polonezi au fost ucişi. Mii de oraşe şi sate au fost rase de pe faţa pământului, inclusiv capitala Poloniei, Varşovia.

Proprietatea națională, inclusiv comorile prețioase ale patrimoniului nostru, au fost furate. Polonia a avut nevoie de multe decenii pentru a se ridica după această prăbușire incredibilă și tragedie.

Cu toții ne amintim discursul președintelui Germaniei ținut la Varșovia, cu ocazia ceremoniei care a marcat 80 de ani de la debutul Războiului. S-au spus atunci cuvinte importante despre reținere, responsabilitate, a spus atunci că stă desculț în fața națiunii poloneze.


Astăzi, cel mai important lucru este să suporți adevărul, să spui faptelor pe nume: Nord Stream 2 este cea mai proastă formă de compensație posibilă. Implementarea acestuia nu va compensa nicio datorie istorică, doar va îmbunătăți bilanțul conturilor bancare actuale ale participanților la acest proiect.

Pentru a fi direct: aceasta este o investiție care dăunează solidarității europene, este o amenințare la adresa securității Europei și a unuia dintre cei mai mari vecini ai săi – Ucraina. Construirea acestei conducte oferă Rusiei un alt instrument de șantaj.

Construcţia unor punţi între Europa şi Rusia nu se poate face peste capul Europei Centrale şi de Est. Este un drum către dezastru, nu către recuperare.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

, a scris premierul polonez, care își ilustrează textul cu imaginea capitalei Varșovia pustiită de război, cu explicația: ”Realizările germane în Polonia”.

Comentariile președintelui Steinmeier  au provocat indignare şi în Ucraina, ţara care va fi debranșată practic de la gazul rusesc după finalizarea Nord Stream 2.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr