sâmbătă

27 aprilie, 2024

19 octombrie, 2021

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki (foto), s-au confruntat marți în plenul Parlamentului European, într-o dezbatere legată de ceea ce Bruxelles-ul percepe a fi un atac lansat de Varșovia la adresa valorilor europene.

Dezbaterea organizată la Strasbourg s-a concentrat pe recenta hotărâre a Tribunalului Constituțional polonez, care a decis primatul Constituției asupra legislației UE. Decizia este privită la Bruxelles ca subminând UE și face acum obiectul unei dispute juridice pe care CJUE este chemată să o soluționeze.

În fața multiplelor avertismente europene, premierul Poloniei a apărat marți decizia Tribunalului constituțional de la Varșovia, explicând că dreptul european ”are întâietate doar în domeniile de competență care i-au fost delegate”.


Făcând recurs la istorie, Mateusz Morawiecki a declarat:
„Suntem o țară mândră. Polonia are una dintre cele mai îndelungate democrații, din secolul XX. Am luptat pentru libertatea Europei, am apărat Parisul și Berlinul. În 1981, mișcarea Solidaritatea a oferit noi speranțe continentului. Reconstrucția postbelică a Europei a fost posibilă datorită unui ajutor de care nu au beneficiat toate țările, din păcate”

UE este un organism puternic, dar nu este un stat

În ceea ce privește confortul juridic dintre Varșovia și Bruxelles, prim-ministrul Morawiecki a transmis că „nu va exista stat de drept fără separarea puterilor, independența instanțelor și ierarhiei izvoarelor de drept”.

„Dreptul european are întâietate în fața dreptului național în domeniile de competență ale dreptului european, acest principiu trebuie respectat. Însă legea fundamentală este constituția unei țări. UE este un organism puternic, cea mai dezvoltată organizație din istorie, dar nu este un stat. Avem 27 de state membre, suverane și acestea sunt cele care hotărăsc care sunt competențele delegate către UE. Acestea sunt numeroase, dar nu toate competențele au fost delegate. Sunt competențe care sunt apanajul statelor membre. Nu există nicio îndoială că dreptul european are întâietate în domeniile de competență care i-au fost delegate și doar acelea”, a punctat premierul polonez.

Acesta a mai subliniat că recenta hotărâre a Curții Constituționale din Polonia a făcut obiectul unei neînțelegeri fundamentale. „Nu ar trebui să mai răspândim dezinformări legate de Polexit. În primul rând, în sistemul nostru juridic, întâietatea dreptului european nu se extinde la sistemul constituțional. Așadar, dreptul european nu trebuie să amenințe constituția unui stat membru”.

(Citiți și: Angela Merkel avertizează UE: Discutați cu Polonia și Ungaria înainte să le blocați fondurile europene”)


Mateusz Morawiecki a mai spus că Polonia și UE au foarte multe în comun, dar există totuși diferențe.

„UE nu se va destrăma pentru că sistemele noastre juridice sunt diferite. Am funcționat așa vreme de decenii. Poate în viitor e bine să ne aliniem sistemele juridice, dar aceasta decizie trebuie să vină de la fiecare stat membru.
Dacă vrem un stat supranațional, de ce nu cerem așa ceva? Legea fundamentală în Polonia este Constituția țării. Aceasta este superioară oricărui izvor de drept, iar eu și partidul din care fac parte vom apăra acest principiu”, a mai spus premierul polonez.

Ce dorește Polonia de la UE

„Ne dorim o situație cu beneficii reciproce, de ambele părți”, a spus premierul de la Varșovia. „Nu ne dorim ca cetățenii noștri să se apere singuri. Întotdeauna în astfel de chestiuni am vorbit pe o singură voce. Dorim să apărăm cele patru libertăți ale UE și ne dorim o Uniune care să aibă o puternică politică externă și de apărare, care să fie compatibilă cu calitatea de membru al NATO. Acum ne confruntăm cu o amenințare cinică la adresa granițelor externe. De aceea, cred că nu există vreo îndoială că Polonia apără granița estică și consolidează UE într-un mod foarte tradițional”, a mai transmis Morawiecki.

Premierul polonez a făcut referire și la criza gazelor din Europa, subliniind că prețurile la gaze cresc din cauza unei politici energetice pe termen scurt.

„Gazoductul Nord Stream 2 și cedarea în fața politicii rusești au dus la prețuri care au explodat efectiv. În Polonia, 58% din cetățeni sunt favorabili UE, guvernul nostru face parte din această majoritate pro-europeană din Polonia. Asta nu înseamnă că cetățenii nu se se simt îngrijorați cu privire la viitorul UE”, a explicat Morawiecki.

În ceea ce privește Europa cu mai multe viteze, liderul polonez a spus că „tot auzim în continuare de cetățeni de mâna întâi și de mâna a doua. De ce se iau hotărâri diferite și se iau verdicte diferite în ceea ce privește anumite state membre? Această discrepanță este tot mai profundă și nu e bine să ne prefacem că nu avem probleme. Cetățenii noștri nu sunt nici surzi nici orbi. Dacă nu acționăm, instituțiile noastre vor pierde”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: