Uniunea Europeană riscă să se prăbușeacă precum Imperiul Roman, dacă nu va reuși să-și controleze granițele și să oprească fluxul masiv de imigranți din Orientul Mijlociu și centrul Asiei, a declarat pentru Financial Times Mark Rutte, premierul Olandei, țară ce va prelua de la 1 ianuarie președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene.
„Imperiul Roman ne-a demonstrat acest lucru și știm toți asta – marile imperii se prăbușesc dacă granițele lor nu sunt bine protejate”, a explicat premierul Rutte.
El a atras atenția că statele sudice trebuie să implementeze politicie asumate pentru a opri intrările de imigranți în Europa, în condițiile în care peste 850.000 de persoane au ajuns pe continent anul acesta venind pe mare, potrivit datelor Organizației Mondiale pentru Migrație (OIM).
Premierul Olandei s-a declarat optimist în privința summitului UE – Turcia ce va avea loc duminică la Bruxelles, unde președintele Tayyip Erdogan se va întâlni cu liderii Uniunii și vor discuta despre cum poate fi îmbunătățită situația din taberele de refugiați din Turcia cu cele trei miliarde de euro primite din partea Europei.
Asta nu înseamnă că de luni problema va fi rezolvată, pentru că o astfel de înțelegere nu e ca și cum ai “cumpăra o casă. Dar trebuie să construim încrederea de ambele părți”, a adăugat Mark Rutte.
Într-o conferință de presă organizată la Haga pe tema preluării președinției Consiliului UE, Mark Rutte a explicat că soluționarea crizei refugiaților este una dintre prioritățile Olandei pe perioada semestrului.
Summitul UE – Turcia
Summitul de duminică la care se referă Mark Rutte este unul cu așteptări mari din ambele părți.
Șeful diplomației turce, Feridun Sinirlioglu, a surprins luna trecută, după vizita cancelarului Angela Merkel în Turcia, sugerând o ridicare a mizei în negocierile cu Uniunea, care se confruntă cu o criză fără precedent.
Ministrul Sinirliogu a declarat că Ankara nu poate accepta oferta de finanțare propusă de Bruxelles: „UE ne-a propus un plan de asistență financiară, le-am spus că este inacceptabil”.
După calculele de la Ankara, Turcia are nevoie de cel puțin trei miliarde de euro, suma totală oferită de CE, numai în primul an.
„Turcia este o țară de care nu trebuie să-și amintească doar în perioadă de criză sau cu care trebuie să coopereze doar din motive tactice”, a spus ministrul de Externe Feridun Sinirlioglu.
Ce au convenit cancelarul Merkel și premierul Davutoglu
La conferința de presă care a urmat întâlnirii dintre cei doi lideri, Ahmet Davutoglu a declarat că speră să vadă curând Turcia în “poza de familie a UE”.
Pentru sprijinul acordat în criza refugiaților, Angela Merkel le-a promis oficialilor turci o accelerare a procesului de aderare.
De asemenea, cetățenii turci vor putea circula fără viză în spațiul Schengen începând cu iulie 2016 (în loc de 2017), dată până la care Ankara trebuie să semneze acordul de readmisie ce va permite returnarea imigranților ajunși în Europa, potrivit premierului Davutoglu, citat de BBC.
„Cred că am folosit criza prin care trecem, printr-o mișcare foarte dezordonată și necontrolată de refugiați, pentru a ajunge la o cooperare mai strânsă în multe probleme, atât între Uniunea Europeană și Turcia, cât și între Germania și Turcia”, a declarat cancelarul german, citat de Reuters.
Ahmet Davutoglu nu a menționat nimic despre nemulțumirile legate de suma promisă de Uniune (3 miliarde de euro) ca sprijin financiar pentru gestionarea refugiaților de pe teritoriul Turciei, ci doar a spus că rămân de rezolvat unele probleme din Acordul cu UE.
Mult mai conciliant decât în pozițiile exprimate zilele trecute, premierul a declarat că suma este mai puțin importantă: “În primul rând, împărțirea poverii refugiaților. Suma ajutorului este de importanță secundară. Ceea ce este important este voința comună de a aborda această problemă. Turcia a fost lăsată singură în ultimii ani. Suntem satisfăcuți că au o mai bună abordare acum. Progresul constatat în materie de împărțire (a acestei poveri) este foarte important”, a spus Ahmet Davutoglu.