miercuri

17 aprilie, 2024

9 aprilie, 2020

Impactul economic al pandemiei provocate de noul coronavirus ridică o ”provocare existenţială pentru Europa” dacă liderii naţionali nu găsesc un ”răspuns solid şi unitar”, a declarat joi premierul italian Giuseppe Conte, pentru BBC.

Conte a spus că pandemia a început ca o ”urgenţă de sănătate, dar s-a transformat rapid într-o urgenţă socială şi economică”.

Pandemia testează structura economică a Italiei şi a altor ţări din lume. De aceea avem nevoie de un răspuns social şi economic la nivel european. Este o mare provocare pentru existenţa Europei şi pentru istoria Europei. Eu şi ceilalţi lideri europeni trebuie să ne ridicăm la nivelul provocării. Şi nu este niciun dubiu că dacă răspunsul nostru nu este unul solid şi unitar, dacă Europa nu reuşeşte să prezinte o politică financiară şi monetară adecvată la cea mai mare provocare de după Al Doilea Război Mondial, atunci cu siguranţă nu doar cetăţenii italieni, ci toţi cetăţenii europeni vor fi profund dezamăgiţi’‘, a subliniat şeful executivului italian, citat  Agerpres, care a preluat interviul acordat de premierul italian.


Miniştrii de finanţe din Uniunea Europeană nu au reuşit, miercuri, să cadă de acord asupra unui pachet de măsuri fiscale pentru a atenua efectele economice ale crizei cauzate de COVID-19, discuţiile urmând să se reia în cursul acestei săptămâni.

Giuseppe Conte a susţinut că este nevoie de emiterea unor obligaţiuni speciale europene în cadrul unui pachet de stimulente financiare pentru companiile europene, astfel încât Europa să poată face faţă concurenţei din partea SUA şi a Chinei.

Italia şi Spania, care sunt printre cei mai vocali avocaţi ai emiterii unor aşa-numite ‘corona-bonduri’, sunt ţările membre cele mai afectate de pandemia COVID-19.

Italia pregătește revenirea treptată la normal

În Italia, numărul deceselor zilnice a început să scadă, la 542 decese în ultimele 24 de ore, de la 919 în ziua anterioară.


Premierul a explicat însî că nu trebuie lăsată garda jos, iar restricțiile vor fi relaxate treptat.

„Trebuie să selectăm sectoarele ce pot reporni activitatea. Dacă oamenii de știință vor confirma asta (intrarea pe trendul descendent – n.red.), am putea să relaxăm unele măsuri la sfârșitul acestei luni,” a declarat Giuseppe Conte pentru BBC.

Încrederea în premierul italian a crescut în ultimele săptămâni, de la 46%, la 71%, chiar dacă există și critici care susțin că restricțiile au fost impuse târziu.

Ultimele prognoze arată că economia Italiei se va contracta cu peste 11%, iar datoria națională va urca la cote nesustenabile.

Există speranța că momentul cel greu a fost depășit, dar va fi nevoie de o generație pentru ca societatea să-și revină.

„Dincolo de numere sunt nume și prenume, povești de viață și familii distruse. Națiunea italiană suferă,” a declarat premierul Conte.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: