vineri

1 martie, 2024

20 ianuarie, 2011

Premierul italian ameninţă că magistraţii care-l acuză de prostituţie nu vor rămâne nepedepsiţi. Silvio Berlusconi a ţinut un discurs nervos, de 10 minute, la televiziune, în care a arătat că aceasta este o campanie politică îndreptată contra sa, iar ancheta este neconstituţională şi greşită din punct de vedere procedural. El a declarat că va promulga noi legi prin care magistraţii să nu poată acuza oficiali în funcţie. “N-am făcut nimic de care să-mi fie ruşine”, a mai spus Berlusconi. (BBC News)

Prejudecăţile faţă de musulamni au ajuns la un nivel inacceptabil în Marea Britanie, spune prima femeie musulmană din guvern. Baroneasa Sayeeda Warsi, avocat şi politician, ministru fără portofoliu în guvernul de la Londra condus de David Cameron şi copreşedinte al Partidului Conservator, va susţine un discurs la Universitatea Leicester pe această temă. Potrivit presei britanice, Warsi va avertiza asupra împărţirii musulmanilor în moderaţi şi extremişti şi va sublinia faptul că etichetarea în acest fel duce poate produce neînţelegeri. Ea va acuza presa că discută la nivel superficial despre Islam şi va spune că prejudecăţile la adresa musulmanilor sunt văzute acum de către britanici ca fiind ceva normal. Baronesa vrea să-şi folosească funcţia pentru a lupta contra intoleranţei şi bigotismului. (BBC News)

România este mai aproape decât Bulgaria de îndeplinirea condiţiilor pentru aderarea la spaţiul Schengen. Ministrul ungar de interne Sandor Pinter, a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială a UE, a declarat, miercuri seara, că în timpul reuniunii experţilor în domeniu, la Bruxelles, a reieşit faptul că România ar fi mai pregătită pentru acest pas. O nouă reuniune pe această temă va avea loc la Bruxelles, în 28 ianuarie, le-a spus ministurl jurnaliştilor. (Le Monde)


Premierul ungar, sancţionat formal în PE pentru noua lege a presei din ţara sa. Viktor Orban a fost primit cu o ostilitate fără precedent, pentru o ţară care deţine preşedinţia UE, în Parlamentul European. Parlamentarii europeni au criticat ferm adoptarea de către guvernul de la Budapesta a noii legislaţii. Programată ca o discuţie pe marginea priorităţilor preşedinţiei ungare a UE, pentru următoarele şase luni, legea mass-media a dominat dialogul din parlamentul de la Strasbourg. Europarlamentarii au ţinut în mâini bannere albe pe care erau scrise numele ziarelor din Ungaria şi cuvântul “Cenzurat” şi şi-au lipit peste gură benzi albe, în semn de protest. În discursul său, Orban a repetat că executivul este dispus să modifice legea, dacă CE va cere oficial acest lucru, cu argumente legale, dar liderii gupurilor socialist, liberal şi al verzilor au cerut o retragere totală a acestui act normativ. (EUObserver)

Un posibil sfărşit pentru invincibilitatea avioanelor de luptă americane –comparaţie cu noul aparat chinezesc.  Avionul american aproape invizibil pentru radare Boeing F22 Raptor, produs pentrur prima oară în 2005, le-ar permite piloţilor americani să doboare lapământ un aparat inamic de la 25 dekm distanţă, înainte de a fi detectat de celălalt avion. Dar visul de a fi invincibil se pare că s-aspulberat în această lună,când China a anunţat noul său avion invizibil de luptă J -20. Deşi nu va fi introdus în luptă mai devreme de 10 ani, potenţialul acestui aparat ar putea schimba dinamica militară din Asia de Est, o regiune în care deja se produc mai schimbări, spune Wei Liang, un cercetător de la Institutul de Studii Internaţionale din Monterez, California. Cum fotografii cu noula vion chinezesc au circulat pe internet, analiştii au notat asemănarea sa cu aparatul American F-22. (Newsweek)

Poliţia elveţiană l-a arestat pe fostul bancher Rudolf Elmer, care a furnizat date pentru WikiLeaks. El este acuzat că a încălcat legea confidenţialităţii bancare prin dezvăluirile făcute, referitoare la conturile din Elveţia a 2.000 de oameni foarte bogaţi. Cu doar câteva ore înainte, Rudolf Elmer a fost găsit vinovat de un tribunal din Zurich pentru că încălcase o altă lege a secretului bancar. Elmer (55 de ani) a primit o amendă de 6.250 de dolari, dar a scăpat de pedeapsa cu închisoarea. El a declarat că a dorit doar să facăpublice evaziunea fiscală a bogaţilor. “Procurorii verifică dacă Elmer a încălcat legile bancare elevţiene atunci când a înmânat CD-ul cu datele despre conturi fondatorului WikiLeaks”, a anunţat poliţia din Zurich. (BBC News)


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

(Textul de mai jos e preluarea integrală a editorialului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: