sâmbătă

10 iunie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

13 mai, 2012

Premierul Victor Ponta a declarat, într-o emisiunea „După 20 de ani” difuzată duminică de PRO TV, că Guvernul său va majora redevenţele pe resurse în perioada următoare şi ia în calcul tranfserul acţiunilor deţinute la Cupru Min către Consiliul Judeţean Alba, în vederea absorbţiei de fonduri europene pentru lucrările de mediu.

Liderul PSD s-a declarat împotriva deschiderii exploatării aurifere de la Roşia Montană, dacă investitorii de la Gabriel Resources nu oferă garanţii solide de protecţie a mediului şi nu acceptă să acorde statului român o participaţie mai mare în proiect.

Declaraţii, despre energie şi resurse minerale

 • În perioada imediat următoare, am de gând să modificăm sistemul redevenţelor”. În Româna nivelul mediu al redevenţelor este de 4% iar media europeană depăşeşte 20%.
 • „Respectând absolut toate standardele de siguranţă, mai ales după catastrofa de la Fukushima, opinia mea este că ar trebui să continuăm acest proiect (construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă). Eu sunt foarte sensibil la opoziţia organizaţiilor neguvernamentale de mediu, dar în acelaşi timp pentru România independenţa şi capacitatea de export în ceea ce priveşte producţia de energie sunt esenţiale”.
 • La Roşia Montană sunt trei probleme, şi în primul rând mediul. Până nu avem toate garanţiile cele mai bune (…) de mediu, nu mergem mai departe şi nu eliberăm autorizaţia. Până nu renegoiem participarea statului român, nu mergem mai departe. Până nu stabilim că un proiect de acest gen nu se face pentru un preşedinte sau un prim-ministru sau un om politic, ci se face pentru interesul României”, a spus Ponta.
 • „Nu se pot face proiecte de acest gen pentru că le doreşte foarte tare un om politic, indiferent cum se cheamă. Nu doar îl suspectez, ci îl acuz (pe preşedintele Traian Băsescu – n.r.) de faptul că atunci când eşti în prima poziţie a ţării (…) nu poţi să faci lobby pentru o companie privată fără a fi categoric considerat ca interesat, poate politic”.
 • Executivul ia în calcul două variante pentru Cupru Min. Prima se referă la investiţii guvernamentale în parteneriat cu o firmă privată. A doua variantă este aceea de a transfera acţiunile Cupru Min către o autoritate locală, CJ Alba în acest caz, care este eligibilă pentru fondurile europene de mediu.

Declaraţii despre impozite taxe, salarii, pensii

 • Guvernul are bani pentru returnarea, în lunile iunie-august, de CASS încasată ilegal de la pensionari de executuvele precedente. Pentru ultimele 4 luni ale anului, Guvernul mai are nevoie de 400 de milioane de lei pentru tranşele aferente care trebuie restituite pensionarilor.
 • Executivul Ponta vrea să ia banii încă necheltuiţi de le primăriile care au primit fnduri de la Guvernul Ungureanu şi să asigure astfel resursele pentru restituirea CASS către pensionari. ”Trebuie să vedem cât recuperăm, probabil undeva spre 250-300 de milioane de lei, din acea faimoasă hotărâre de guvern pe care o dăduse Guvernul Ungureanu cu bani către aleşii locali ai fostului partid de guvernământ”.
 • Bugetarii își vor primi majorarile salariale în două tranșe pentru revenirea salariilor la nivelul de dinainte de tăierile din anul 2010, dar ”nu cu orice preț”.
 • „Am discutat cu ministrul de Finanţe şi săptămâna viitoare cred că găsim o soluţie pentru TVA la drepturile de autor. A fost măsură luată pe care eu am considerat-o şi atunci, şi acum ca fiind luată de fosta conducere a ANAF împotriva jurnaliştilor în special. Şi aş vrea să dau un semnal foarte clar că, deş şi guvernul actual e criticat şi e normal să fie criticat, dar nu trebuie să foloseşti instrumente fiscale ca să lupţi împotriva mass-media”.
 • „De la 1 ianuarie 2013, ne dorim impozitarea pe trei trepte: 16% pentru societăţile comerciale şi pentru persoanele cu venituri medii. iar pentru cei cu venituri foarte mici vom încerca aplicarea celor două cote de 12% şi 8%, tocmai în ideea în care reuşim să-i trecem cât mai repede la nivelul de venituri pentru 16%. Va fi o cotă socială”.
 • Contribuţia la asigurările sociale (CAS) urmează să scadă cu cinci puncte procentuale iar TVA la produsele agricole de la 24% la 9%, începând cu anul 2013.
 • „Eu sunt convins că putem să le introducem din 2013. Am făcut toate calculele pe impactul bugetar cu oamenii cu care am lucrat”.

Educaţie

 • Bacalaureatul 2012. ”Evident că rămâne sistemul de anul trecut, inclusiv faimoasele camere de luat vederi. Eu fac mereu recurs la această istorie a mea profesională: urăsc şi detest frauda şi furtul şi tot ce se poate face să nu existe fraudă şi furt o să facem”.
 • Ministrul Ioan mang va fi schimbat din funcţie, dacă Academia Română va constata că a plagiat, dar ”sper că nu va fi cazul”.

Relaţiile internaţionale şi europene

 • ”În acest moment, regulamentul Consiliului European nu mai permite participarea ambilor acolo. Important este ca cine merge să prezinte poziţia României cu un anumit mandat, iar primul care ar trebui să fie consultat este Parlamentul României. În rest, evident că voi face tot ce ţine de mine şi cred că şi ceea ce preşedintele va face este să evităm un conflict care să pună România într-o situaţie ridicolă, să fim amândoi acolo”.
 • ”Nu vă ascund că vreau să efectuez chiar anul acesta o vizită la Beijing”.Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: