17 septembrie, 2012

Premierul Victor Ponta s-a întâlnit, luni la Bruxelles, cu președintele Comisiei Europene, Manuel Barroso, după ce o întâlnire similară a avut săptămâna trecută președintele Traian Băsescu.Potrivit declarațiilor făcute în săptămâna de dinaintea întâlnirii, discuția ar fi urmat să se axeze pe cele 11 puncte din așa numita ”listă a lui Barroso”, pe care președintele CE a discutat-o cu premierul român după izbucnirea crizei politice care a zguduit instituțiile de la București în această vară.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, dat publicității după întâlnirea de luni, subiectele abordate între Barroso și Victor Ponta au atins trei mari probleme.

1. Problema Justiției. Manuel Barroso i-a atras atenția premierului român că raportul pe Mecanismul de Verificare și Cooperare (MCV), din decembrie, va ține cont de modul cum vor fi făcute nominalizările pentru funcțiile de Procuror general și șef al DNA.  Procurii șefi ai celor două instituții reprezintă o miză politică uriașă, după arestările și anchetele de răsunet din ultimii doi ani, are au culminat cu inculparea și condamnarea fostului premier Adrian Năstase.


În plus, din cauza crizei politice, ultimul raport MCV a separat România de Bulgaria, prin aceea că România va trebui să treacă un raport suplimentar, în decembrie 2012, spre deosebire de Bulgaria, a cărei următoare evaluare se va face la sfârșitul anului 2013.

Țări precum Olanda își condiționează acordul pentru aderarea la Schengen a României de raportul MCV.

„Preşedintele Barroso a subliniat importanţa continuării eforturilor pentru atingerea obiectivelor din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Va fi deosebit de important ca nominalizările cheie pentru funcţiile de procuror general şi procuror-şef al DNA să fie derulate într-un mod corect şi transparent”, se arată în comunicatul Comisiei Europene.

2. Refacerea credibilității României și angajamentul ferm ”pentru valorile europene” – prin aceasta înțelegându-se, potrivit controversele din ultimele luni, angajamentul definitiv al României pentru Uniunea Europeană.


„Toate forţele politice din România, atât de la guvernare, cât şi din opoziţie, trebuie să acţioneze cu responsabilitate şi rezervă şi să se concentreze foarte ferm asupra necesităţii urgente de a reface stabilitatea politică şi instituţională” – a spus, potrivit comunicatului, Barroso, care a subliniat ”necesitatea ca România să îndepărteze toate dubiile privind angajamentul său în privinţa respectării statului de drept, independenţei justiţiei şi deciziilor constituţionale”.

3. Reformele structurale în sistemele publice și în companiile de stat:

”Progresul reformelor structurale, în mod deosebit al restructurării companiilor deţinute de stat şi reforma sistemului sanitar sunt cruciale pentru sustenabilitatea pe termen lung a finanţelor publice din România” – a cerut, se arată în comunicatul CE, Manuel Barroso.

4. Fondurile europene și efortul pentru absorbția acestora:

”Capacitatea de absorbţie rămâne extrem de scăzută, iar România riscă să piardă sume însemnate de bani care ar fi putut avea un impact pozitiv major pentru cetăţenii şi afacerile din România. Preşedintele Barroso a făcut apel la guvern să ia măsurile imediate necesare pentru îmbunătăţirea capacităţii administrative şi a procedurilor de achiziţii publice” , se arată în comunicatul de presă transmis de Comisia Europeană, după întâlnirea celor doi oficiali de la Bruxelles.

Premierul Ponta: I-am spus președintelui Barroso că românii care au votat la referendum nu pot fi ignorați

Și premierul Victor Ponta a făcut declarații după întâlnirea cu președintele Manuel Barroso:

„Am vorbit de faptul că, în mod clar, criza politică din România nu trebuie să fie interpretată doar printr-o cheie instituţională, ci mai ales prin cheia voinţei exprimate democratic de către cetăţenii români. Evident că am vorbit încă o dată de faptul că 8,5 milioane de români care votează nu pot să fie ignoraţi, iar aici lucrurile sunt foarte clare. În acelaşi timp însă, repet ce am spus şi acasă: România nu are alt drum decât un drum european şi noi, cu Bruxelles-ul, cu Comisia Europeană, nu ne translatăm războaiele din interior. Nu îmi plac nici cei care vin să pârască aici la Bruxelles sau la Strasbourg, sperând că asta o să-i ajute acasă, dar nici nu cred că trebuie să purtăm războaie cu Comisia Europeană pentru războaiele noastre politice interne”, a spus Victor Ponta, potrivit MEDIAFAX.

Întrebat de asemenea dacă preşedintele Comisiei Europene i-a reproşat ceva anume în discuţia avută luni la Bruxelles, premierul a răspuns negativ, adăugând că acesta a apreciat faptul că „faimoasele” 11 puncte asumate spre îndeplinire în vara acestui an au fost tratate de guvern la modul cel mai serios şi îndeplinite.

„Evident că în continuare ceea ce trebuie să arătăm este că putem să ne gândim la proiecte naţionale comune şi că putem să ducem bătălia politică internă în aşa fel încât să nu fie afectate interesele noastre ca ţară în Uniunea Europeană”, a spus Ponta.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: