Premierul Florin Cîţu a avut luni discuţii, în marja Summitului inaugural al Platformei Crimeea, cu secretarul pentru Energie al Statelor Unite ale Americii, Jennifer Granholm, despre parteneriatul cu SUA pentru proiectele nucleare.
„Am avut o întâlnire foarte bună cu secretarul pe Energie al Statelor Unite ale Americii, în marja summitului inaugural al Platformei Crimeea. Printre altele, am discutat cu Jennifer Granholm despre parteneriatul cu SUA pentru proiectele nucleare şi despre angajamentul României în privinţa cooperării pe zona de energie”, a scris Florin Cîţu, luni, pe Facebook.
Premierul Florin Cîţu participă, luni, la Summitul de lansare a Platformei Internaţionale Crimeea, care se desfăşoară la Kiev, în Ucraina. Totodată, el are programată o întrevedere cu omologul ucrainean, Denys Shmyhal.
Secretarul pentru Energie din SUA, Dan Brouillette, și ministrul român al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, au parafat anul trecut, în luna octombrie, un proiect de acord interguvernamental pentru cooperare în extinderea și modernizarea programului de energie nucleară civilă din România.
Proiectul de 8 miliarde de euro va fi coordonat de AECom și va implica un consorțiu format din companii din S.U.A, România, Canada și Franța, potrivit Ambasadei SUA în România.
Potrivit oficialilor americani, odată executat formal, acest acord va pune bazele pentru ca România să utilizeze expertiza și tehnologia SUA cu o echipă multinațională pentru construirea unităților 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă și retehnologizarea reactorului 1.
„Energia nucleară este crucială pentru a se asigura că România are o sursă de energie electrică fiabilă, accesibilă și fără emisii, iar industria nucleară din SUA așteaptă cu nerăbdare să-și ofere expertiza pentru a dezvolta această importantă sursă de energie”, a declarat Secretarul Brouillette. „Acest acord între SUA și România sporește cooperarea noastră energetică reciprocă și va consolida securitatea energetică a ambelor națiuni.”
Premierul Florin Cîțu participă luni la deschiderea Summit-ului inaugural al Platformei Internaționale Crimeea, o iniţiativa recentă a Ucrainei menită să consolideze politica de nerecunoaştere a anexării ilegale a peninsulei Crimeea şi, în ultima instanţă, să faciliteze revenirea Crimeii în componenţa Ucrainei.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat încă din luna februarie că va organiza summit-ul internațional „Platforma Crimeea”, pentru a obține sprijin internaţional în vederea recuperării Crimeei anexate de Rusia în 2014.
La reuniunea de la Kiev participă şefi de stat şi de guvern, miniştri ai afacerilor externe şi ai apărării, precum şi reprezentanţi ai Uniunii Europene şi ai altor organizaţii internaţionale.