Premierul Dacian Cioloș a analizat cererea lui Liviu Dragnea de amânare a aplicării prevederilor din Codul fiscal referitoare la scăderea TVA cu un punct procentual și la eliminarea taxei pe stâlp, de la 1 ianuarie 2017, și a decis: actualul Cabinet nu se va atinge de Codul fiscal.
„Analiza este limpede: acest guvern nu se va atinge de Codul Fiscal. Cum este firesc, orice decizie de această amploare poate să fie luată, dacă se va considera necesar, doar de către viitorul guvern, legitimat de o majoritate în Parlament și de rezultatele alegerilor de duminică”, a scris premierul, marți seara, pe contul său de Facebook.
Reamintim că Liviu Dragnea l-a sunat marți pe Dacian Cioloș și i-a cerut acestuia să amâne aplicarea prevederilor din Codul fiscal referitoare la scăderea TVA cu un punct procentual și la eliminarea taxei pe stâlp de la 1 ianuarie 2017.
(Citiți și: Liviu Dragnea declanșează fiscalitatea reactivă și haotică: L-a sunat pe Dacian Cioloș și i-a cerut să blocheze scăderea TVA și eliminarea taxei pe stâlp. Reacția guvernului)
Ambele prevederi fac parte din Codul Fiscal (discutat și negociat timp de 2 ani), au fost aprobate de Guvernul Ponta și au fost reînnoite în programul de guvernare al PSD.
La două zile după câștigarea alegerilor, președintele PSD a înțeles că bugetul de stat se va afla sub presiune în anii viitori, România riscând să depășească cu mult ținta de deficit bugetar din cauza diminuării veniturilor și angajării de cheltuieli fără acoperire de către fostul Parlament.
(Citiți și: Creștere cu 5,6 miliarde de lei a cheltuielilor cu personalul, după măsurile luate anul acesta de autorități)
Premierul nu a acceptat, în discuția cu Dragnea, propunerea de prorogare- a transmis, marți seara, Executivul- mai ales că firmele, care au nevoie de predictibilitate, și-au făcut deja planurile pentru anul viitor în funcție și de aceste prevederi din Codul fiscal ce vor intra în vigoare de la 1 ianuarie.
Dacian Cioloș i-a promis liderului PSD că va analiza legalitatea unei astfel de măsuri și oportunitatea.
(Citiți și: Programul economic al PSD: 0% impozite pentru salariile sub 2000 lei, medici, IT-ști, agricultori și pe dividende. Scăderea deficitului la 2% în 2020)
Liviu Dragnea insistă însă că își va menține anumite promisiuni de campanie, cum ar fi reducerea TVA la 18% din 2018, deocamdată însă din calendarul de reducere graduală urmând să dispară etapa intermediară din 2017 pentru că ”reducerea doar cu 1 punct procentual a TVA-ului în 2017 nu va aduce un avantaj nici companiilor, nici consumatorilor”.
Surse din PSD au declarat pentru cursdeguvernare.ro că pentru bugetul pe anul 2017 analiștii partidului reconsideră și oportunitatea scăderii accizelor la carburanți, urmând ca aceasta să se facă nu din 2017, ci într-unul din anii următori.
Multe dintre promisiunile economice conţinute de programul de guvernare, cu care PSD s-a prezentat în campania electorală, reiau teme mai vechi din arsenalul de politici economice al partidului care a câştigat alegerile parlamantare din 2016.
(Citiți și: ”Cristian Grosu / Rețeta complicată și spectaculoasă a unei politici de subdezvoltare. Un guvern PSD”)
Majoritatea măsurilor promise în campanie par greu de bugetat chiar și cu limita maximă a deficitului, iar pe de altă parte îndeplinirea promisiunilor presupune tocmai un buget generos.
Contradicția dintre promisiunile electorale de acum câteva zile și realitatea dură a bugetului pe 2017 grevat de măririle salariale fără acoperire pare să îndrepte lucrurile către o fiscalitate reactivă și haotică, menită să cârpească bugetul, fenomen asupra căruia cursdeguvernare.ro a atras atenția AICI.
O listă simplă și scurtă, atât cu scăderea fiscalității, cât și cu creșterea salariilor și cheltuielilor acolo unde partidul a decis că lumea are așteptări, a fost publicată (AICI-Link) de cursdeguvernare.ro.