fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Vaccinul împotriva coronavirus – noua miză supremă în jocul geopolitic, egală cu tehnologia militară

Cine primește primul vaccinul contra coronavirusului? Lăsând retorica deoparte, răspunsul ține de geopolitică și de bani. O analiză Politico arată că goana după vaccin nu… Mai mult

29.07.2020

Analiză

Execuția pe S1 din 2020 – o abordare comparativă cu cea din 2019

Bugetul general consolidat a înregistrat pe prima jumătate a anului în curs un deficit de circa 45 miliarde lei, echivalent cu 4,2% din PIB estimat… Mai mult

29.07.2020

La obiect

Producția agricolă 2019 – scădere istorică a valorii brute adăugate în economie

Valoarea producției agricole a scăzut în 2019 cu 3,8% în termeni reali față de anul precedent, potrivit datelor semidefinitive comunicate de INS. Ponderea sectorului vegetal… Mai mult

27.07.2020

Chestiunea

Document / Proiectul pentru munca flexibilă: nu se fac concedieri colective, managementul nu primește bonusuri pe perioada aplicării Kurzarbeit

Angajatorul poate reduce unilateral timpul de muncă al salariaților cu cel mult 50%, în situații excepționale precum epidemia de coronavirus, conform proiectului de OUG prin… Mai mult

23.07.2020

Premierul Cioloș: Ordonanța de urgență pentru reglementarea interceptărilor este o soluție de moment

de Vladimir Ionescu 11.3.2016

Dacian_CiolosPremierul Dacian Cioloş a explicat vineri că ordonanța de urgență ce va fi adoptată vineri seara, după ce Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) își va da avizul, este o soluție ”de moment cel puţin”, pentru ca investigațiile procurorilor să nu fie întrerupte.

”Este soluţia de moment cel puţin. E important să nu existe un vid legislativ din punctul acesta de vedere şi pe urmă va fi timp să vedem dacă sunt alte soluţii mai bune, dar important este să nu se întrerupă procesul de cercetare în justiţie”, a spus premierul.

OUG a fost elaborată pentru a rezolva problema apărută odată cu decizia CCR care interzice SRI să se mai implice în orice fel în supravegherea tehnică efectuată în dosarele penale.

Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor (cel de la SRI) “este desemnat cu rolul de a obţine, prelucra şi stoca informaţii în domeniul securităţii naţionale. La cererea organelor de urmărire penală, Centrul asigură accesul nemijlocit şi distinct al acestora la sistemele tehnice în scopul executării supravegherii tehnice prevăzute la art. 138 al.l lit.a)-d) din Codul de Procedură Penală”, spune una dintre reglementările noi din OUG.

Ordonanța modifică mai multe reglementări, astfel încât procurorii și polițiștii judiciari să poată lucra pe infrastructura SRI, singura existentă în țară.

“Luând în considerare faptul că proba în sine (supravegherea tehnică) nu este afectată de criticile de neconstituţionale reţinute de Curte, dar, fără punerea în acord a legislaţiei cu normele constituţionale considerate a fi încălcate nu ar fi posibilă pe o durată care nu poate fi estimată, recurgerea la probe de acest fel în cadrul urmăririi penale, astfel încât activitatea de realizare a interesului social general pe care sunt chemate să îl apere organele judiciare – se creează premisa unei lacune operaţionale, Ţinând cont de împrejurarea că activitatea unităţilor de parchet ar fi în mod serios afectată în absenţa sprijinului tehnic şi a resurselor umane specializate pentru managementul unei infrastructuri de comunicaţii, atât din punct de vedere al operativităţii efectuării actelor de urmărire penală, cât şi sub aspectul administrării unui probatoriu complet pe baza tuturor metodelor de investigare prevăzute de Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, în considerarea faptului că aceste elemente vizează interesul general public şi constituie o situaţie extraordinară, a cărei reglementare nu poate fi amânată, în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată, Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă”, menționează preambulul ordonanței pregătite.

Proiectul a primit avizul CSM, cu unele obiecțiuni, și va intra vineri seara în ședința de urgență a CSAT, după care ordonanța va fi aprobată în ședință de urgență a Guvernului, tot vineri seara.

Discutarea acestui proiect s-a amânat întrucât președintele Klaus Iohannis, aflat într-o vizită de cinci zile în Israel, nu și-a întrerupt călătoria pentru a se întoarce mai repede.

Modificările făcute prin OUG:

Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 486 din 15 iulie 2010, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

  • Alineatul (1) al articolului 142 se modifică şi va avea următorul cuprins: „(1) Procurorul pune în executare supravegherea tehnică ori poate dispune ca aceasta să fie efectuată de organul de cercetare penală sau de lucrători specializaţi din cadrul poliţiei”.
  • La articolul 142, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (l1), cu următorul cuprins:„(ll) Pentru realizarea activităţilor prevăzute la art. 138 alin. (1) lit. a) -d), procurorul, organele de cercetare penală sau lucrătorii specializaţi din cadrul poliţiei folosesc nemijlocit sistemele tehnice şi proceduri adecvate, de natură să asigure integritatea datelor şi informaţiilor colectate.”
  • La articolul 142 alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins: „(2) Furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice sau furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului sau de orice tip de comunicare ori de servicii financiare sunt obligaţi să colaboreze cu procurorul, organele de cercetare penală sau lucrătorii specializaţi din cadrul poliţiei, în limitele competenţelor acestora, pentru punerea în executare a mandatului de supraveghere tehnică.

Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 827 din 13 septembrie 2005, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

  • La articolul 28, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin (2*) cu următorul cuprins: „(21) Semestrial sau ori de câte ori este nevoie, preşedintele sau unul dintre judecătorii anume desemnaţi de către acesta verifică modul de punere în aplicare în cadrul Centrului Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor a supravegherilor tehnice realizate de organele de urmărire penală”.
  • La articolul 66, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (l1), cu următorul cuprins: „(1) Ministerul Public este autorizat să deţină şi să folosească mijloace adecvate pentru obţinerea, verificarea, prelucrarea, stocarea şi descoperirea informaţiilor privitoare la infracţiunile date în competenţa parchetelor, în condiţiile legii.”

Legea nr. 14/1992 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului Român de Informaţii, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 33 din 3 martie 1992, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

La articolul 8 se introduc două alineate noi, cu următorul cuprins:

  • „(2) Pentru relaţia cu furnizorii de comunicaţii electronice destinate publicului, Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor este desemnat cu rolul de a obţine, prelucra şi stoca informaţii în domeniul securităţii naţionale. La cererea organelor de urmărire penală, Centrul asigură accesul nemijlocit şi distinct al acestora la sistemele tehnice în scopul executării supravegherii tehnice prevăzute la art. 138 al.l lit.a)-d) din Codul de Procedură Penală.
  • (3) Condiţiile concrete de acces la sistemele tehnice al organelor judiciare se stabilesc prin protocoale de cooperare.”

Dacă în urma dezbaterilor ce vor exista după aprobarea OUG (care este o soluție de avarie pentru a nu fi afectată activitatea de urmărire penală), se va decide că situația aceasta, cu infrastructura SRI folosită de polițiștii judiciari poate permanentiza, nu se va mai cumpăra altă aparatură (evaluată inițial la un miliard de euro), a explicat minsitrul Raluca Prună.

Variantele sunt mai multe: infrastructura să rămână mereu în proprietatea SRI și să fie folsoită de toți cei autorizați legal, sau ar putea exista o autoritate de sine stătătoare, cu un personal calificat, care să execute msăurile de supraveghere tehnică pentru toate instituțiile îndreptățite să ceară astfel de mandate.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 11.3.2016

Lăsați un comentariu


Europa

Turcia a reluat forajele în estul Mediteranei, Atena cere un summit de urgență al UE

Iulian Soare

Grecia a cerut marți convocarea unui summit de urgenţă al UE cu privire la Turcia, a anunţat biroul premierului Kyriakos Mitsotakis ca reacție la trimiterea… Mai mult

Stiri

Companiile energetice din România investesc în mii de stații de încărcare a mașinilor electrice

Adrian N Ionescu

Companiile energetice caută să-și asigure pozițiile cele mai bune pentru competiția privind instalarea de stații de încărcare a mașinilor electrice. Unele strategii includ parteneriatele cu… Mai mult

Stiri

Guvernul pregătește Ordonanța pentru cursurile online – decizia suspendării cursurilor, lăsată autorităților locale

Vladimir Ionescu

Guvernul are în pregătire o ordonanţă de urgenţă privind învăţământul online pentru anul şcolar şi universitar 2020-2021, a anunţat marţi ministrul Educaţiei, Monica Anisie. “Este… Mai mult

Stiri

Raport special Curtea de Conturi, capitolul Unifarm: Contracte cu intermediari, nu cu producători, plăți fără recepția produselor, achiziții neconforme

Razvan Diaconu

Directorul general al Unifarm, Adrian Ionel (foto), a fost pus sub urmărire penală în luna iunie, DNA anunțând că acesta a cerut unei companii o… Mai mult

Europa

Comisia Europeană a aprobat preluarea de către OMV a companiei petrochimice Borealis

Adrian N Ionescu

Comisia Europeană a aprobat preluarea controlului companiei petochimice austriece Borealis AG de către OMV Aktiengesellschaft (OMV), în urma tranzacției prin care aceasta a cumpărat un… Mai mult

Stiri

Creșterea alocațiilor cu 20%, respinsă în Senat. PSD insistă pentru dublarea lor

Razvan Diaconu

Senatul a respins, marţi, Ordonanţa de urgenţă privind majorarea etapizată a alocaţiilor pentru copii pupă ce, în cursul dimineții fusese respinsă în Comisia pentru Muncă.… Mai mult

Stiri

Alegeri Belarus: Liderul opoziției, Svetlana Tihanovskaia, a fugit în Lituania pentru siguranța copiilor ei

Iulian Soare

Lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia (foto), a plecat în Lituania și a mărturisit BBC că decizia de a părăsi țara după alegerile prezidențiale a… Mai mult