Premierul Dacian Cioloş a declarat marţi, cu ocazia recepţiei de Ziua Naţională a Republicii Chineze, că România şi-a exprimat disponibilitatea de a adera la Banca Asiatică pentru Investiţii în Infrastructură.
”România şi-a exprimat disponibilitatea de a adera la Banca Asiatică pentru Investiţii în Infrastructură pentru că apreciem că putem folosi mai bine acest instrument de investiţii pentru a dezvolta proiecte noi şi pentru a finaliza proiecte care sunt începute inclusiv în România”, a declarat premierul.
Şeful Executivului a mai spus că Centrul de dialog şi cooperare în domeniul energiei este „într-o fază finală de operaţionalizare”.
De asemenea, el şi-a exprimat convingerea că România poate să fie o poartă de intrare pentru produsele chinezeşti în UE.
Guvernul a aprobat în august un memorandum prin care autorizează Ministerul de Finanţe să transmită conducerii Băncii Asiatice pentru Investiţii în Infrastructură (AIIB) o scrisoare prin care România îşi exprimă oficial interesul de a deveni membru al băncii.
Banca Asiatică pentru Investiţii în Infrastructură (AIIB), considerată o contrapondere la Banca Mondială condusă de Statele Unite, a devenit funcţională la începutul anului.
Sunt membre ale acesteia 57 de ţări „regionale“ sau „nonregionale“, dar finanțează deocamdată, un singur proiect, în Bangladesh.
În pofida opoziției Washingtonului, Australia, Marea Britanie, Germania, Italia sau Coreea de Sud s-au alăturat AIIB, dată fiind importanţa economică a Chinei. Doar 34,7% din capitalul băncii provine din China (29,7 miliarde de dolari americani din totalul de aproape 86 de miliarde de dolari sume subscrise).