Premierul Dacian Cioloș a constatat vineri că Programul Operaţional Regional din exercițiul financiar European 2007-2013 este blocat după ultimul audit al CE. După o întrevedere cu Comisarul european pentru Politică Regională, Corina Creţu, premierul a anunțat că autoritățile încearcă să deblocheze rapid programul, pentru a reduce pe cât posibil din pierderi.
Situația programului 2014-2020 este la fel de tulbure.
„Vizita doamnei Corina Creţu şi întâlnirea de astăzi mi-a fost utilă ca să-mi fac o idee mai precisă legat de stadiul în care ne aflăm cu finalizarea Programului 2007-2013. Am găsit Programul Operaţional Regional (POR) blocat în urma unui audit al Comisiei, dar am înţeles că lucrurile se pot debloca rapid, pentru a reîncepe plăţile. Mai avem câteva săptămâni în care putem să facem plăţi şi să mai reducem pe cât posibil din pierderi, să mai creştem gradul de absorţie”, a spus Dacian Cioloş la finalul întrevederi avute cu comisarul Corina Crețu la Palatul Victoria.
Premierul a mai anunțat că trebuie intervenit urgent pentru rezolvarea restanțelor exerciţiului bugetar al UE 2014-2020.
„Am discutat mult şi despre noua perioadă 2014-2020, unde la fel sunt încă foarte multe lucruri care nu au fost făcute în această fază. Mai trebuie terminat sistemul informatic, care nu este funcţional, procedurile de acreditare, care încă nu sunt finalizate, şi de îndeplinit mai multe condiţionalităţi ex-ante ca să putem lansa proiectele.
La fel, din cât am constatat, sunt puţine proiecte care să fie pregătite şi în fază de a începe să fie implementate şi aici am intenţia să folosesc resursele umane, expertiza internaţională a Băncii Europene de Investiţii, a Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare şi a Băncii Mondiale. Ne pot furniza experţi cu finanţare pe asisteţă tehnică, din fonduri europene, din fonduri structurale, pentru a ajuta beneficiarii să-şi finalizeze proiectele pe măsură ce noi, în paralel, vom fi în măsură să rezolvăm problemele cu condiţionalităţile ex-ante şi să putem da drumul la proiecte”, a declarant Dacian Cioloş.
Dintre cele 28 de state membre UE, România este pe ultimul loc la absorbția fondurilor europene.
Fost ministru al Fondurilor Europene, Eugen Orlando Teodorovici a repetat permanent în trecut, în mandatul său, că, România va atinge pragul de 80% fonduri utilizate la închiderea exercițiului financiar 2007-2013.
Succesorul lui Teodorovici, Marius Nica, a coborât perspectiva pragului de absorbție la 70%. În prezent, gradul de absorbție este de cel mult 60%.