joi

29 februarie, 2024

21 iulie, 2023

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a confirmat vineri că, la nivelul Coaliției, se discută despre creșterea unor taxe, printre care TVA. Mai exact, guvernul ar urma să renunțe la cota TVA de 5% pentru o serie de activități și servicii pentru că România este în procedură de deficit excesiv și riscă să piardă fondurile europene în primăvara anului viitor.

Comisia Europeană a cerut ca România să renunțe la excepțiile fiscale acordate în prezent pentru multe servicii și activități economice, astfel încât să existe doar două cote de TVA, spune Marcel Ciolacu.

”În discuția mea cu Comisia Europeană – au dreptate… Trebuie să fie o ordine, nu poți veni cu 7 tipuri de TVA. «Hotărâți-vă la unul». Am convenit că 9% rămâne mâncarea, medicamentele, protezele…Iertați-mă, de ce la cluburi este 5% TVA? E normal? Sunt mult prea multe excepții în România, lucru pe care nu ni l-a spus doar Comisia, ci toate forurile financiare”, a declarat, vineri, Marcel Ciolacu. 


Acesta a confirmat pericolul ca, în cazul în care ținta de deficit nu va fi respectată, România să piardă fondurile europene.  ”Ce vrem? Să pierdem toate fondurile europene și să intre România într-un colaps? Eu nu am să fac acest lucru, indiferent de ce voci vor apărea”, a spus șeful Guvernului. 

Cine e de vină pentru deficit: Cîțu, spune PSD

Referirea este la colegii de coaliție din PNL, care se opun modificărilor fiscale și eliminării excepțiilor acordate pentru domenii precum IT, construcții și agricultură.

Social-democrații nu găsesc nicio vină fostului ministru de Finanțe Adrian Câciu pentru modul în care a făcut bugetul 2023, ci îi acuză pe cei de la PNL că au creat deficitul excesiv în perioada în care prim-ministru era Florin Cîțu.  Ministrul Economiei, Radu Oprea, a declarat joi, la Interviurile Digi24.ro, că în perioada Guvernului Cîțu, România s-a împrumutat mai mult decât era posibil să susțină din punct de vedere economic și că banii au fost risipiți.

Coaliția va analiza din nou luni pachetul de măsuri fiscale, printre care creșteri de taxele pentru vicii și produse de lux.


Modificările fiscale ar urma să privească și impozitele plătite de marile companii, dar discuțiile din Coaliție sunt greoaie, pentru că PSD și ministrul liberal al Finanțelor, Marcel Boloș, susțin luarea acestor decizii, în timp ce PNL se opune, chiar criticându-l pe propriul ministru. 

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

(Textul de mai jos e preluarea integrală a editorialului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: