fbpx

La obiect

Noiembrie 2020 – producția industrială în pierdere de viteză, influențată de sezonalitate

România a consemnat în luna noiembrie 2020 o scădere de 4,8% a producției industriale față de luna anterioară (serie brută). De reținut, însă, acest rezultat… Mai mult

13.01.2021

Chestiunea

Cele 3 legi fără de care digitalizarea României rămâne în improvizație

Entuziasmul digitalizării manifestat în debutul pandemiei pare că s-a domolit – se aude tot mai rar de ”oportunitatea digitalizării creată de coronavirus”, iar marile proiecte… Mai mult

12.01.2021

Europa

McKinsey: „Noua normalitate” și tendințele economice care o vor defini, începând chiar cu 2021

Începând din chiar acest an, va fi accelerată dezvoltarea unor domenii precum biotehnologia, managementul riscului privind lanțurile de aprovizionare, sau forța de muncă. Reguli vechi… Mai mult

12.01.2021

La obiect

România, peste media UE la taxele de mediu colectate, dar cu încasări mai mici raportate la PIB. Observații

România s-a situat în anul 2019 pe locul 10 între statele UE în ceea ce privește ponderea taxelor de mediu încasate în totalul taxelor și… Mai mult

12.01.2021

Premierul: CAS se reduce cu 5 procente, de la 1 octombrie, cu votul Parlamentului. Planul de după discuțiile cu FMI

de Mariana Bechir 12.6.2014

Contribuţiile sociale plătite se vor reduce, la angajator, cu 5 puncte procentuale, de la 1 octombrie anul acesta, fără a fi nevoie de nicio nouă taxă şi fără creşterea deficitului bugetar pe 2014, a declarat Victor Ponta joi seara, după întâlnirea cu reprezentanții FMI.

O măsură la limită

Guvernul nu a ajuns, în cursul zilei de joi, la finalul misiunii FMI, la un acord cu reprezentanții Troicii pe problema reducerii CAS.

În plus, evaluarea Acordului pentru misiunea care s-a încheiat joi se va face în luna noiembrie a acestui an, când Executivul să prezinte bugetele pentru 2015 şi 2016, precum şi resursele identificate pentru susţinerea acestei măsuri.

Delegația FMI-CE-BM a insistat în ultimul an pe amânarea reducerii CAS pentru anul 2015, din cauza lipsei resurselor bugetare care să compenseze măsura. Premierul Ponta contează, însă, potrivit propriilor declarații, pe creșterea încasărilor la buget.  Ministrul Finanțelor, însă, a declarat că se va apela la bufferele prevăzute în buget, în cazul că vor exista găuri bugetare care să nu fie acoperite de creșterea încasărilor.

E și motivul pentru care guvernul se va îngriji, în acest caz, să aibă girul Legislativului:  va elabora un proiect de lege ce va fi trimis săptămâna viitoare Parlamentului, pentru ca toate partidele să-şi dea acordul pe această reglementare – potrivit premierului Ponta.

Impactul pe cele trei luni din acest an este de  850 milioane lei şi există resurse la buget pentru această reducere, a mai declarat premierul. Potrivit ministrului Finanțelor, Ioana Petrescu, sursa bugetară de acoperire a ultimelor trei luni din anul 2014 vor fi bufferele prevăzute în buget, dacă va fi nevoie.

Data de 1 octombrie este prima zi a campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale.

Întrebat însă dacă reducerea CAS din octombrie are acordul FMI, premierul a răspuns că “nu există nici acord, nici dezacord”, deoarece Fondul solicită doar respectarea ţintelor macroeconomice.

“Acordul cu FMI rămâne funcţional, nu se întrerupe, reziliază sau denunţă”, a spus premierul Ponta.

Principalii beneficiari vor fi angajaţii , întrucât firmele vor scoate la suprafaţă contractele de muncă din zona gri. Premierul a insistat pe faptul că nu vor exista creşteri de taxe şi impozite.

Delegaţia FMI – CE – BM revine în noiembrie

Experţii FMI – CE – BM pleacă de la Bucureşti fără o scrisoare de intenţie şi vor reveni în noiembrie, pentru finalizarea proiectului de buget pe 2015.

Boardul FMI se va întruni abia în luna noiembrie pentru a evalua misiunea încheiată joi la Bucureşti.

Premierul a declarat pentru Bloomberg, joi, imediat după ultima discuţie cu delegaţia FMI, că în evaluarea din noiembrie a Fondului se va vorbi şi de reformele structurale care trebuie făcute, în special în transporturi şi în managementul privat de la companiile de stat.

“Anul 2014 este unul sigur, vom ţine deficitul în ţintele propuse, dar în 2015 avem o obligaţie asumată de continuare a reducerii deficitului public şi a celui structural şi aici trebuie să mai lucrăm asupra unor probleme concrete. Vom încerca să nu fim prea mult influenţaţi de calendarul electoral, însă nu-l putem ignora”, a mai spus Victor Ponta, pentru Bloomberg.

Premierul a explicat că România nu va avea nevoie de un nou acord cu FMI după expirarea actualului aranjament, în anul 2015.

Rectificare bugetară şi reducerea CAS-urilor

Rectificarea bugetară va fi făcută în luna iulie, pe baza discuţiilor tehnice purtate cu FMI.

“Ideea este că pentru 2014 este evident că ne putem permite să reducem taxarea muncii, graţie veniturilor la buget, însă măsura trebuie să fie sustenabilă pe termen lung. Nu am identificat încă măsurile care să o facă sustenabilă şi aceasta este ideea vizitei din noeimbrie, să ne asigurăm că ea poate fi păstrată în anii viitori”, a explicat Victor Ponta.

Privatizările de anul acesta

În ceea ce priveşte priveşte privatizările convenite cu FMI pentru anul acesta, Victor Ponta nu a amintit Hidroelectrica (unde acţiunea se amână pentru 2015, din cauza insolvenţei), şi a spus că se aşteaptă evaluarea tehnică pentru CE Oltenia înainte de scoaterea pe bursă a companiei, iar listarea Electrica SA se aşteaptă a fi un succes.

O “privatizare problematică” este cea a companiei Poşta Română, iar cea mai dificilă este vânzarea CFR Marfă, a mai declarat premierul.

Vânzările din domeniul energiei programate pentru 2015

Anul viitor se vor reduce pachetele de acţiuni deţinute de stat în companiile din domeniul energiei – Transelectrica SA, Romgaz SA and Transgaz SA.

Dacă se confirmă succesul Electrica, statul îşi va diminua anul viitor participaţiile sub 50% din acţiuni, la societăţile din domeniul energiei, dar nu mai puţin de o treime, aşa cum prevede legislaţia românească.

Premierul Ponta a explicat că se doreşte păstrarea în companii a banilor obţinuţi din vânzările de acţiuni ale acestora, pentru a se putea face investiţii în infrastructura energetică.

A treia evaluare a Acordului

O misiune a Fondului Monetar Internaţional a venit la Bucureşti la începutul lunii iunie pentru a treia evaluare a acordului stand-by, cea mai importantă temă de pe agenda discuţiilor cu autorităţiile vizând posibilitatea reducerii CAS cu 5 puncte procentuale de la jumătatea anului.

Misiunea a analizat în principal execuţia bugetară din primele cinci luni ale anului, precum şi perspectivele privind creşterea economică şi încasările la bugetul de stat.

În ultima scrisoare de intenţie, Guvernul s-a angajat că va “încerca” să implementeze, în a doua parte a acestui an, o reducere semnificativă a cotei contribuţiilor sociale, într-o manieră “neutră din punct de vedere bugetar”, cu accentul pe măsuri de lărgire a bazei de impozitare.

Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, a arătat însă că reducerea CAS cu 5 puncte procentuale va fi foarte greu de realizat, dacă nu se îmbunătăţeşte colectarea, în condiţiile în care în primul trimestru nerealizările la buget au fost de peste un miliard de lei din taxe şi impozite.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 12.6.2014

Un raspuns

 1. markwilliams
  13.6.2014, 9:28 am

  Interesant!
  Ponta isi asigura neresponsabilitatea pentru luarea unei masuri neconvenita ,nelegalizata cu acordul FMI,prin pasarea raspunderii la Parlament!

  Ar putea cineva sa ne faca publice toate imprumuturile externe ale guvernului in ultimii doi ani?Cele care exclud acordurile cu FMI,Banca Mondiala ?
  Toate vinzarile de obligatiuni cu titluri de stat?
  La cit se mai ridica datoria publica??

  Ce sume s-au scos din banci cu titlul de imprumut catre guvern??
  De unde se gindeste Ponta ca va acoperi acest procent care corespunde Ministerului Sanatatii si asa profund afectat de lipsa banilor??

  Ministrul de finante,fatuca aceea nevinovata nu va face fata acestei aberante solicitari,nesustenabila concret si nominalizata..

Lăsați un comentariu


Europa

Premieră în UE: Google va plăti media franceze pentru utilizarea conţinutului acestora

Iulian Soare

Google a acceptat să plătească redacţiile şi site-urile de ştiri din Franţa pentru utilizarea conţinutului aestora, o premieră în Europa, anunță Reuters. Alphabet Inc, compania… Mai mult

Europa

Resurse adiţionale de 47,5 miliarde de euro pentru persoanele defavorizate din UE, în vederea depășirii impactului pandemiei

Vladimir Ionescu

Parlamentul European a votat acordul politic la care au ajuns colegiuitorii cu privire la propunerea Comisiei de a furniza mai multe fonduri pentru sprijinirea celor mai… Mai mult

Europa

BCE a menținut dobânda de referință la zero, pe fondul prelungirii restricțiilor

Vladimir Ionescu

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis joi să menţină nemodificată dobânda de politica monetară, la cel mai scăzut nivel din istorie, potrivit unui comunicat de… Mai mult

Stiri

VIDEO Elena Lotrean: Dacă am crește cu 30 de puncte la PISA, salariul mediu ar crește cu 12% pentru următorii 80 de ani

Redacţia

”În sectorul privat există know-how în ceea ce privește sistemul de învățare. Sectorul privat poate fi de un real ajutor de exemplu în educație remedială, nu cred… Mai mult

Europa

Ungaria a aprobat vaccinurile AstraZeneca și Sputnik V și critică executivul UE pentru întârzieria imunizării în masă

Iulian Soare

Agenţia de reglementare în domeniul medicamentelor a Ungariei a acordat aprobări preliminare pentru utilizarea vaccinurilor anti-Covid produse de AstraZeneca şi pentru vaccinul Sputnik V, a… Mai mult

Stiri

VIDEO Dan Zaharescu: Avem nevoie de o strategie e-health

Redacţia

Statul român ar trebui să analizeze oportunitatea constituirii unui consiliu strategic al inovației pentru sănătate, o platformă care să identifice soluții integrate pentru introducerea progresivă… Mai mult

Stiri

Radu Hanga, BVB: Ne așteptăm ca 20 de companii să vină la Bursă în 2021. De ce 2020 a fost un an bun

Adrian N Ionescu

În acest an, „cel puțin” 20 de companii și-ar putea lista acțiunile sau obligațiunile la Bursa de Valori București (BVB), potrivit președinteluial instituției, Radu Hanga… Mai mult