fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Pleacă la promulgare: 2.000 de lei lunar, stimulent de risc acordat profesorilor pe perioada stării de alertă/urgență

Camera Deputaţilor, for decizional, a adoptat marţi proiectul de lege pentru acordarea unui stimulent de risc pentru personalul din învăţământ în contextul situaţiei epidemiologice determinate… Mai mult

13.10.2020

La obiect

Dobânda pe termen lung a scăzut sub pragul de 3,5% dar rămâne cea mai ridicată din UE. Observații

Rata dobânzii pe termen lung pentru România a scăzut în luna septembrie 2020 sub pragul de 3,5%, potrivit datelor publicate de Eurostat și calculate de… Mai mult

13.10.2020

La obiect

Indice negativ de prețuri, ”pe bază de cartofi”, în septembrie. Inflația anuală, în scădere la 2,45%

Preţurile de consum s-au diminuat per total cu -0,14% în luna septembrie 2020, potrivit datelor publicate de INS iar inflația anuală a scăzut la 2,45%,… Mai mult

13.10.2020

Analiză

Prăbușirea bugetară care se conturează cu precizie matematică, citită în istoria recentă a punctului de pensie

Creșterea reală a pensiilor în 2020 va fi similară cu cea din 2009, dacă va fi păstrat nivelul de indexare de 14% stabilit în prezent,… Mai mult

12.10.2020

Premierul: CAS se reduce cu 5 procente, de la 1 octombrie, cu votul Parlamentului. Planul de după discuțiile cu FMI

de Mariana Bechir 12.6.2014

Contribuţiile sociale plătite se vor reduce, la angajator, cu 5 puncte procentuale, de la 1 octombrie anul acesta, fără a fi nevoie de nicio nouă taxă şi fără creşterea deficitului bugetar pe 2014, a declarat Victor Ponta joi seara, după întâlnirea cu reprezentanții FMI.

O măsură la limită

Guvernul nu a ajuns, în cursul zilei de joi, la finalul misiunii FMI, la un acord cu reprezentanții Troicii pe problema reducerii CAS.

În plus, evaluarea Acordului pentru misiunea care s-a încheiat joi se va face în luna noiembrie a acestui an, când Executivul să prezinte bugetele pentru 2015 şi 2016, precum şi resursele identificate pentru susţinerea acestei măsuri.

Delegația FMI-CE-BM a insistat în ultimul an pe amânarea reducerii CAS pentru anul 2015, din cauza lipsei resurselor bugetare care să compenseze măsura. Premierul Ponta contează, însă, potrivit propriilor declarații, pe creșterea încasărilor la buget.  Ministrul Finanțelor, însă, a declarat că se va apela la bufferele prevăzute în buget, în cazul că vor exista găuri bugetare care să nu fie acoperite de creșterea încasărilor.

E și motivul pentru care guvernul se va îngriji, în acest caz, să aibă girul Legislativului:  va elabora un proiect de lege ce va fi trimis săptămâna viitoare Parlamentului, pentru ca toate partidele să-şi dea acordul pe această reglementare – potrivit premierului Ponta.

Impactul pe cele trei luni din acest an este de  850 milioane lei şi există resurse la buget pentru această reducere, a mai declarat premierul. Potrivit ministrului Finanțelor, Ioana Petrescu, sursa bugetară de acoperire a ultimelor trei luni din anul 2014 vor fi bufferele prevăzute în buget, dacă va fi nevoie.

Data de 1 octombrie este prima zi a campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale.

Întrebat însă dacă reducerea CAS din octombrie are acordul FMI, premierul a răspuns că “nu există nici acord, nici dezacord”, deoarece Fondul solicită doar respectarea ţintelor macroeconomice.

“Acordul cu FMI rămâne funcţional, nu se întrerupe, reziliază sau denunţă”, a spus premierul Ponta.

Principalii beneficiari vor fi angajaţii , întrucât firmele vor scoate la suprafaţă contractele de muncă din zona gri. Premierul a insistat pe faptul că nu vor exista creşteri de taxe şi impozite.

Delegaţia FMI – CE – BM revine în noiembrie

Experţii FMI – CE – BM pleacă de la Bucureşti fără o scrisoare de intenţie şi vor reveni în noiembrie, pentru finalizarea proiectului de buget pe 2015.

Boardul FMI se va întruni abia în luna noiembrie pentru a evalua misiunea încheiată joi la Bucureşti.

Premierul a declarat pentru Bloomberg, joi, imediat după ultima discuţie cu delegaţia FMI, că în evaluarea din noiembrie a Fondului se va vorbi şi de reformele structurale care trebuie făcute, în special în transporturi şi în managementul privat de la companiile de stat.

“Anul 2014 este unul sigur, vom ţine deficitul în ţintele propuse, dar în 2015 avem o obligaţie asumată de continuare a reducerii deficitului public şi a celui structural şi aici trebuie să mai lucrăm asupra unor probleme concrete. Vom încerca să nu fim prea mult influenţaţi de calendarul electoral, însă nu-l putem ignora”, a mai spus Victor Ponta, pentru Bloomberg.

Premierul a explicat că România nu va avea nevoie de un nou acord cu FMI după expirarea actualului aranjament, în anul 2015.

Rectificare bugetară şi reducerea CAS-urilor

Rectificarea bugetară va fi făcută în luna iulie, pe baza discuţiilor tehnice purtate cu FMI.

“Ideea este că pentru 2014 este evident că ne putem permite să reducem taxarea muncii, graţie veniturilor la buget, însă măsura trebuie să fie sustenabilă pe termen lung. Nu am identificat încă măsurile care să o facă sustenabilă şi aceasta este ideea vizitei din noeimbrie, să ne asigurăm că ea poate fi păstrată în anii viitori”, a explicat Victor Ponta.

Privatizările de anul acesta

În ceea ce priveşte priveşte privatizările convenite cu FMI pentru anul acesta, Victor Ponta nu a amintit Hidroelectrica (unde acţiunea se amână pentru 2015, din cauza insolvenţei), şi a spus că se aşteaptă evaluarea tehnică pentru CE Oltenia înainte de scoaterea pe bursă a companiei, iar listarea Electrica SA se aşteaptă a fi un succes.

O “privatizare problematică” este cea a companiei Poşta Română, iar cea mai dificilă este vânzarea CFR Marfă, a mai declarat premierul.

Vânzările din domeniul energiei programate pentru 2015

Anul viitor se vor reduce pachetele de acţiuni deţinute de stat în companiile din domeniul energiei – Transelectrica SA, Romgaz SA and Transgaz SA.

Dacă se confirmă succesul Electrica, statul îşi va diminua anul viitor participaţiile sub 50% din acţiuni, la societăţile din domeniul energiei, dar nu mai puţin de o treime, aşa cum prevede legislaţia românească.

Premierul Ponta a explicat că se doreşte păstrarea în companii a banilor obţinuţi din vânzările de acţiuni ale acestora, pentru a se putea face investiţii în infrastructura energetică.

A treia evaluare a Acordului

O misiune a Fondului Monetar Internaţional a venit la Bucureşti la începutul lunii iunie pentru a treia evaluare a acordului stand-by, cea mai importantă temă de pe agenda discuţiilor cu autorităţiile vizând posibilitatea reducerii CAS cu 5 puncte procentuale de la jumătatea anului.

Misiunea a analizat în principal execuţia bugetară din primele cinci luni ale anului, precum şi perspectivele privind creşterea economică şi încasările la bugetul de stat.

În ultima scrisoare de intenţie, Guvernul s-a angajat că va “încerca” să implementeze, în a doua parte a acestui an, o reducere semnificativă a cotei contribuţiilor sociale, într-o manieră “neutră din punct de vedere bugetar”, cu accentul pe măsuri de lărgire a bazei de impozitare.

Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, a arătat însă că reducerea CAS cu 5 puncte procentuale va fi foarte greu de realizat, dacă nu se îmbunătăţeşte colectarea, în condiţiile în care în primul trimestru nerealizările la buget au fost de peste un miliard de lei din taxe şi impozite.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 12.6.2014

Un raspuns

 1. markwilliams
  13.6.2014, 9:28 am

  Interesant!
  Ponta isi asigura neresponsabilitatea pentru luarea unei masuri neconvenita ,nelegalizata cu acordul FMI,prin pasarea raspunderii la Parlament!

  Ar putea cineva sa ne faca publice toate imprumuturile externe ale guvernului in ultimii doi ani?Cele care exclud acordurile cu FMI,Banca Mondiala ?
  Toate vinzarile de obligatiuni cu titluri de stat?
  La cit se mai ridica datoria publica??

  Ce sume s-au scos din banci cu titlul de imprumut catre guvern??
  De unde se gindeste Ponta ca va acoperi acest procent care corespunde Ministerului Sanatatii si asa profund afectat de lipsa banilor??

  Ministrul de finante,fatuca aceea nevinovata nu va face fata acestei aberante solicitari,nesustenabila concret si nominalizata..

Lăsați un comentariu


Stiri

Ludovic Orban: După alegeri urmează patru ani de ”pace politică”. România are șansa de a deveni un tigru al Europei Centrale și de Est

Vladimir Ionescu

După alegerile parlamentare vor urma patru ani de ”pace politică”, a afirmat sâmbătă premierul Ludovic Orban, adăugând că oportunitățile pe care le are România reprezintă… Mai mult

Europa

Parlamentul European a adoptat poziția sa asupra reformei Politicii Agricole Comune

Vladimir Ionescu

Parlamentul European (PE) a aprobat vineri poziţia sa cu privire la reforma Politicii Agricole Comune (PAC) a UE, care cuprinde în special obligaţii de mediu… Mai mult

Stiri

Ludovic Orban, despre un eventual lockdown: Obiectivul nostru este ca economia să funcționeze în parametrii obișnuiți

Razvan Diaconu

Întrebat dacă ar fi oportună varianta unui lockdown în România, premierul Ludovic Orban a afirmat că obiectivul executivului este ca oamenii să ducă o viaţă… Mai mult

Stiri

Florin Cîțu: PNL nu prezintă acum un buget pentru 2021 deoarece ar fi ilegal

Alexandra Pele

Guvernul PNL nu prezintă un draft de buget pentru anul viitor deoarece proximitatea alegerilor parlamentare interzice acest lucru, a explicat, sâmbătă, ministrul Finanțelor Publice, Florin… Mai mult

Europa

UE și SUA – inițiativă comună dedicată problemelor legate de China

Vladimir Ionescu

Statele Unite şi Uniunea Europeană au lansat vineri un canal bilateral dedicat dialogului pe probleme legate de China, informează dpa, citată de Agerpres. Secretarul de… Mai mult

Stiri

Guvernul a atacat la CJUE Pachetul Mobilitate, argumentând că legislația europeană afectează companiile românești

Vladimir Ionescu

Guvernul României a sesizat, în cursul zilei de vineri, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) cu trei acţiuni în anularea prevederilor problematice din Pachetul… Mai mult

Europa

Ursula von der Leyen se confruntă cu critici dure în interiorul PPE

Iulian Soare

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen se confruntă cu nemulțumiri din ce în ce mai mari în interiorul propriei familii politice, PPE, ajungând să… Mai mult