vineri

19 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 ianuarie, 2012

Premierul britanic David Cameron a exprimat dorinţa ca în Scoţia să aibă loc un referendum în viitorul apropiat, reafirmându-şi opoziţia fermă faţă de separarea acestei regiuni semi-autonome de Marea Britanie, relatează AFP, citată de Agerpres.

‘Incertitudinea în jurul acestei chestiuni nu este bună pentru Scoţia şi pentru economia scoţiană. Scoţienii nu ştiu când le va fi pusă această întrebare, care va fi întrebarea şi cine trebuie să o pună. Deci, în următoarele zile, va trebui să definim clar cadrul. Trebuie să rezolvăm acestă chestiune în mod corect şi ferm’, a apreciat David Cameron într-un interviu acordat BBC.

La cele mai recente alegeri regionale, din mai 2011, Partidul naţional scoţian (SNP) a realizat un scor spectaculos, câştigând majoritatea absolută în Parlamentul scoţian, şi a promis din nou să organizeze un referendum în privinţa independenţei acestei regiuni britanice bogate în petrol.


Liderul SNP, Alex Salmond, ‘ştie că scoţienii, în adâncul lor, nu vor o separare completă de Regatul Unit’, a afirmat David Cameron, considerând că această eventualitate ar fi ‘foarte tristă’. La întrebarea referitoare la data la care ar trebui să fie organizat referendumul, premierul a răspuns că ‘poporul scoţian o va decide’, însă el consideră că ‘cu cât mai repede, cu atât mai bine’.

Un purtător de cuvânt al lui Alex Salmond a reacţionat duminică la declaraţiile premierului, spunând că David Cameron ‘ar trebui să-şi amintească că toate problemele vor fi decise de poporul şi Parlamentul din Scoţia’. Parlamentul scoţian are competenţe în domeniile învăţământului, sănătăţii, mediului şi justiţiei, în timp ce problemele referitoare la afacerile externe şi apărare ţin de guvernul britanic.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: