miercuri

17 aprilie, 2024

8 februarie, 2021

Premierul Florin Cîțu a anunțat luni că proiectul bugetului de stat pentru acest an va fi pus în dezbatere publică marți sau miercuri și se va fundamenta pe un deficit bugetar de 7% – 7,1% din PIB.

Premierul a mai spus că proiectul de buget va fi însoțit de mai multe măsuri fiscale ce vor fi promovate fie prin ordonanță de urgență, fie printr-un proiect de lege.

Potrivit unor informații convergente publicate luni de mass-media române, guvernul pregătește adoptarea unei ordonanțe de urgență prin care vor fi eliminate o serie de sporuri, subvenții și indemnizații acordate angajaților din sectorul bugetar.

Premierul Cîțu a anunțat conducerea PNL că nu se vor mai acorda vouchere de vacanță în acest an pentru bugetari, informație confirmată oficial și de președintele PNL, Ludovic Orban. Anul acesta se vor folosi doar voucherele de vacanță acordate în 2019 și 2020 care nu au fost folosite, urmând ca din 2022 să se reia acordarea acestora, dacă bugetul va permite. Prin eliminarea acordării acestor vouchere de vacanță se vor reduce cheltuielile bugetare cu 1,2 miliarde de lei.

Totodată, sporurile pentru angajații din sectorul public vor fi plafonate, sporurile pentru expunere la Covid acordate angajaților din prefecturi vor fi eliminate și va fi redusă indemnizația de hrană pentru anumite categorii de bugetari, argumentul guvernului fiind acela că unii dintre ei primesc indemnizații de hrană egale cu două salarii minime pe economie. Costurile totale pentru indemnizațiile de hrană s-ar ridica la 800 milioane de lei.

Și transportul gratis pentru studenți ar urma să fie limitat, probabil prin impunerea unui număr maxim de călătorii.

Președintele PNL a mai confirmat pentru News.ropensiile vor crește de la data de 1 ianuarie 2022.


Premierul Florin Cîțu a mai vorbit luni, în conferința de presă organizată la Palatul Parlamentului înaintea ședinței BEx PNL, și despre reforma companiilor cu capital de stat, anunțând că e posibil ca firmele care sunt pe pierdere nu vor mai beneficia de subvenții, iar sporurile bugetarilor vor fi acordate în funcție ”de performanțe”.

Pe data de 27 ianuarie, premierul Cîțu anunța că proiectul de buget pe 2021 întârzie din cauza nevoii de a remedia ”măsuri care au avut un efect devastator pentru finanțele publice”, precum și pentru a implementa ”reforme care au fost amânate de 30 de ani”.

”E un buget prin care trebuie să susţinem relansare României şi pune bazele unei economii puternice 2021-2024. Vom reintroduce în România din 2023 bugetarea multianuală, mă uit la bugetul din 2021 şi 2022 şi vă spun că aceasta e discuţia din Comisia Europeană pentru că o parte din reformele implementate în 2021 vor avea impact în 2022”, a mai declarat premierul


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Intentii curajoase, sa speram ca guvernul va rezista tentatiilor populiste si presiunii celor care au demolat economia romanesaca si si-au facut simpatizanti prin masuri economice sinucigase.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Intentii curajoase, sa speram ca guvernul va rezista tentatiilor populiste si presiunii celor care au demolat economia romanesaca si si-au facut simpatizanti prin masuri economice sinucigase.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: