marți

24 mai, 2022

Premierul anunță înființarea, după alegeri, a unui Minister al Fondurilor Europene

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 septembrie, 2012

”În noul Guvern, după 9 decembrie, voi propune un ministru al Fondurilor Europene, care sa aibă atributii directe de coordonare a tuturor autorităților de management. Practic, înseamnă să construim toată infrastructura pentru ca de la 1 ianuarie 2014 sa avem un singur ministru care coordonează. E unul din motivele pentru care România a avut atât de multe probleme cu absorbția fondurilor comunitare.” – a declarat premierul Victor Ponta marți, într-o conferință de presă, la întoarcerea de la Bruxelles.

Declarația premierului vine pe fondul unor informații oficiale, potrivit cărora actualul ministru al Afacerilor Europene, Leonard Orban, va obține în 2013 un post la Curtea Europeană de Conturi și va pleca la Bruxelles.

Înființarea unui Minister al Fondurilor europene e un proiect mai vechi,, anunțat încă din 2011 de către fostul premier Emil Boc, însă un atare minister ar putea funcționa fără riscuri doar din 2014, duce ce se va încheia ciclul 2007-2013: chestiunile birocratice de acreditare a unui nou organism de gestionare a fondurilor europene ar însemna pierderea a 6-8 luni, timp în care banii ar putea fi blocați.

(Citește AICI despre 2 modele din UE de instituții care gestionează fondurile europene)


Victor Ponta s-a întâlnit luni cu președintele Manuel Barroso, într-o discuție care a privit modul în care guvernul României a rezolvat așa numita ”listă a lui Bsrroso” – pe care președintele CE i-a dat-o premierului român în luna iulie, în criza politică pe care USL a declanșat-o pentru a-l demite pe Traian Băsescu.

Potrivit premierului Ponta, discuția cu Barroso a mai vizat și problema supravegherii bancare, temă lansată în dezbatere săptămâna trecută de președintele CE, alături de o mai puternică integrare către crearea unei Europe ca federația a statelor naționale.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

”România trebuie sa meargă în direcția unei mai mari integăari, dar să fim la masă. Dacă vorbim de Uniunea bancară e o idee bună, dar trebuie să avem dreptul să ne spunem părerea” – a declarat Victor Ponta.

 


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: