marți

16 aprilie, 2024

24 ianuarie, 2014

UPDATE/ Premierul a transmis scrisoarea prin care solicită convocarea CSAT – a anunțat duminică MEDIAFAX –  pe tema demiterii directorului STS în urma reacției autorităților în cazul accidentului aviatic din Apuseni.
Potrivit șefului executivului, data la care urmează să fie convocată ședința urmează să fie stabilită de președintele Traian Băsescu.

**

Premierul Victor Ponta va solicita convocarea de urgență a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), pentru discutarea modului în care a reacționat Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) după accidentul aviatic din Munţii Apuseni și pentru eventuala demitere a directorului general al instituției, Marcel Opriş – potrivit unei declarații oficiale făcută vineri.


Prim-ministrul va solicita convocarea CSAT în calitatea sa de vicepreşedinte al Consiliului și dorește ca ședința să fie programată cât mai curând, de preferință luni.

Victor Ponta a declarat după accident că responsabilii pentru eșecul localizării epavei avionului prăbușit luni în Munții Apuseni aparține Romatsa și STS.

Directorul general al Romatsa, Aleodor Frâncu, şi-a înaintat, miercuri, demisia Consiliului de Administraţie, “pentru liniştea şi stabilitatea instituţiei”.

Vineri, premierul Victor Ponta a insistat că cineva trebuie să-și asume răspunderea, prin plecare din funcție, și la STS: ”La Romatsa a plecat şeful Romatsa, la Ministerul de Interne – şeful ministerului, la IGSU – şeful IGSU”.


Pentru schimbarea conducerii STS, care este supusă verificării parlamentare, este nevoie de o decizie a CSAT, care se ia prin consensul membrilor Consiliului participanți la ședință, în condițiile cvorumului (două treimi din membri).

Dacă șeful statului, care este președintele CSAT, ar vota pentru demiterea lui Marcel Opriș, înlocuirea șefului CSAT are un mare procent de probabilitate, deoarece componența Consiliului Suprem este următoarea: președintele, premierul, ministrul apărării naţionale, ministrul administraţiei şi internelor, ministrul afacerilor externe, ministrul justiţiei, ministrul economiei, comerţului şi mediului de afaceri, ministrul finanţelor publice, directorul Serviciului Roman de Informaţii, directorul Serviciului de Informaţii Externe, şeful Statului Major General şi consilierul prezidenţial pentru securitate naţională.

Consiliul poate fi convocat și la iniţiativa a cel puţin o treime din numărul membrilor săi, potrivit legii, deci sunt suficienți miniștrii pentru ca ședințaa să aibă loc.

Marcel Opriș, șeful STS, a fost acuzat de mai multe ori de liderii USL că ar fi pus la dispoziția PDL dotarea tehnică a instituției.

Numirile șefului STS șiși ai celorlalte două servicii secrete importante (SRI și SIE) sunt făcute, potrivit Constituției, la propunerea șefului statului și cu votul plenului Parlamentului.

Accidentul aviatic din Apuseni

Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2, la bordul căruia se afla un echipaj medical ce mergea să preleveze un ficat pentru transpalant, a aterizat forţat, luni 20 ianuarie 2014, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.

Echipele de salvare au ajuns la locul accidentului la mai mult de cinci ore după accident, după ce epava și victimele au fost descoperite de trei localnici.

În urma accidentului au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul “Sf. Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: