sâmbătă

20 aprilie, 2024

24 martie, 2020

Premierul Ludovic Orban a anunțat marți că guvernul discută cu BNR și cu mediul bancar pentru a găsi ”cele mai bune soluții pentru cetățenii care au credite bancare”, o decizie în acest sens urmând să apară ”în scurt timp”.

”Armata va fi implicată în misiuni de pază, în misiuni de patrulare și în misiuni la frontieră”, a mai precizat prim-ministrul cu referire la anunțul făcut anterior de președintele Iohannis.

Întrebat pe ce perioadă s-ar putea amâna plata ratelor la credite, premierul a răspuns:
”De sănătatea sistemului financiar-bancar depinde sănătatea economiei. Noi trebuie să susținem cetățenii și companiile care au probleme, să îi ajutăm la amânarea unor rate, dar trebuie decis prin colaborare. Nu poți forța sistemul să renunțe la venituri fără de care nu poate funcționa normal. Soluția trebuie găsită împreună”.

Într-o săptămână, capacitatea de testare va crește la minim 2.000 zilnic


În ceea ce privește capacitatea medicală de testare a populației, premierul a precizat: ”Obiectivul nostru este ca în următoarele 5-7 zile să creștem capacitatea de testare la 2.000-2.500 zilnic. Urmând să creștem în continuare acest nivel. Vom da libertatea inclusiv spitalelor județene să achiziționeze teste, aparatură și echipamente.”

Întrebat cum se asigure transparența achizițiilor, premierul a spus că acestea se derulează prin entități ”mai mult decât onorabile”- ONAC, UNIFARM, precizând însă că prețurile produselor solicitate în această perioadă au crescut la producător.

Ministerul Sănătății și Agenția Medicamentului caută soluții să asigurăm aprovizionarea optimă a farmaciilor, a mai asigurat premierul.

”Un alt obiectiv important este achizitia de echipamente de protectie, de măști, combinezoane. În mod normal, conform legii ar fi trebuit să existe stocuri strategice. La momentul la care am preluat guvernarea stocurile erau zero. Facem toate eforturile pentru a achiziționa. Cu fiecare contract în parte întâmpinăm dificultăți foarte mari, a fost necesar să intervenim inclusiv la nivel diplomatic. Deja a început producția de măsști în țară, urmează să înceapă producția de combinezoane, de izolete”, a mai spus premierul.

Persoanele în vârstă nu sunt consemnate la domiciliu


Premierul a mai precizat că Ordonanța Militară 3 nu interzice circulația persoanelor în vârstă, peste 65 de ani.

Ludovic Orban a făcut aceste precizări după ce președintele Iohannis a prezentat în avans câteva decizii care urmau să fie adoptate în cursul zilei, după ce interpretările generale au fost că aceste persoane nu vor putea să părăsească domiciliul în următoarea perioadă.

Premierul Orban a asigurat că interpretările nu sunt corecte. ”Vom stabili un interval orar în care persoanele vârstnice se pot deplasa, chiar urmează să asigurăm servirea exclusivă în magazine, în farmacii a acestora. Vrem să îi ferim în acest fel de riscul de contaminare, detalii vor fi prezentate de MAI, odată cu Ordonanța Militarp”, a anunțat Ludovic Orban.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, în jurul prânzului, în declarația de presă: ”Un punct foarte special, țin neapărat să-l mai menționez – persoanele cele mai vulnerabile sunt persoanele peste 65 de ani. Este evident că avem nevoie de măsuri speciale, dar și de restricții speciale. Și, astfel, pentru a proteja persoanele peste 65, pentru aceste persoane se vor introduce restricții speciale, în sensul că vor trebui, în interesul lor propriu, să stea practic tot timpul acasă.”

Intervenția premierului Orban a fost prima cu caracter public după perioada de autoizolare impusă de posibila contaminare cu coronavirus după ce unul dintre liderii PNL a fost anunțaț pozitiv la testul coronavirus.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: