vineri

29 martie, 2024

24 octombrie, 2013

Remus Vulpescu și Ioan Mihăilă

Ioan Mihăilă, consilier al ministrului Energiei Constantin Niță (PSD) a fost arestat joi într-un dosar de corupție, după ce a fost denunțat de un alt angajat al guvernului, Remus Vulpescu, directorul de cabinet al ministrului de Finanțe Daniel Chițoiu (PNL).

Alături de Ioan Mihăilă a fost arestat și Eugen Brădean, director de Trading la Hidroelectrica.  Cei doi ar fi negociat o mită de 1,4 milioane de euro pentru un contract de energie ieftină de la Hidroelectrica, și au primit mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Decizia Tribunalului Municipiului Bucureşti (TMB) nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.


Cei doi au fost reţinuţi de procurorii DNA, miercuri seara, pentru complicitate la luare de mită şi complicitate la dare de mită, respectiv dare de mită.

Ioan Mihăilă, consilierul ministrului Niţă şi membru în Consiliul de Supraveghere al Hidrolectrica a fost deja eliberat din funcţii, deşi ministrul delegat Constantin Niţă este încă în străinătate, după ce a participat împreună cu Victor Ponta la vizita oficială în SUA.

Departamentul pentru Energie va propune demiterea lui Eugen Brădean din directoratul Hidroelectrica, a anunţat Hidroelectrica.

Consilierul ministrului Niță ”a promis unui alt membru din același Consiliu (denunțător în cauză) suma de 1.400.000 euro…”

Potrivit DNA, „în luna octombrie 2013, Ioan Mihăilă, în calitate de membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica S.A. şi consilier al ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă, i-ar fi promis 1,4 milioane de euro unui alt membru din Consiliu (denunţătorul din dosar), pentru ca acesta din urmă să voteze favorabil încheierea, de către Hidroelectrica S.A, a unui contract bilateral pe patru ani, de vânzare a energiei electrice către o anumită firmă, pentru cantitatea de 7.012.800 MWh (1.157.112.000 lei aproximativ 262.980.000 euro) ceea ce reprezentau condiţi defavorabile pentru societatea Hidroelectrica.


Promisiunea de dare de mită ar fi fost făcută cu ajutorul lui Eugen Brădean, director de trading în cadrul Hidrolectrica şi membru Directoratul Hidroelectrica„.

Denunţătorul – Remus Vulpescu, directorul de cabinet al ministrului Chițoiu

La discutarea mandatelor de arestare, procurorii anticorupţie au prezentat interceptări făcute cu ajutorul SRI, interceptări în care este vehiculat şi numele ministrului delegat Constantin Niţă.

În stenograme apar convorbiri care au avut loc între Eugen Brădean şi denunţător, Remus Vulpescu, membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica şi consilier al ministrului Finanţelor, Daniel Chiţoiu.

Potrivit actului constitutiv al companiei Hidroelectrica, puterea de decizie este repartizată între Adunarea Generală a Acţonarilor, Consiliul de Supraveghere şi Directorat.

Astfel, toate contractele de vânzare a energiei electrice peste cantitatea totală contractată de 500 Giga Watti Oră (Ghw) trebuie aprobate în Consiliul de Supraveghere, din care făcea parte Ioan Mihăilă şi al cărui membru este şi Remus Vulpescu.

Asemenea contracte sunt supuse anterior avizării Directoratului din care făcea parte şi Eugen Brădean.

Suma promisă cu titlu de mită urma să fie dată sub forma unui contract de comision care ar fi fost încheiat de către o firmă off-shore şi firma achizitoare a energiei electrice.

O situație asemănătoare

Denunțul făcut de un angajat al guvernului are un precedent oarecum asemănător. În luna septembrie, ministrul pentru marile investiții, Dan Șova (PSD), a denunțat la DNA că ar fi fost abordat în vederea mituirii de către un om de afaceri orădean, pe când se afla în vizită în China.

Omul de afaceri este Călin Roman, director al grupului de firme Selina, apropiat de PNL.

Comunicatul Parchetului în privința lui Ioan Mihăilă:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție efectuează cercetări penale față de următorii:

MIHĂILĂ IOAN, membru în cadrul Consiliului de Supraveghere al S.C. Hidroelectrica S.A. și consilier al ministrului delegat pentru Energie, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de dare de mită,

BRĂDEAN EUGEN, director de trading în cadrul S.C. Hidroelectrica S.A. și membru în cadrul Directoratului S.C. Hidroelectrica S.A., în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de complicitate la luare de mită și complicitate la dare de mită.

Din Ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:

În luna octombrie 2013, inculpatul Mihăilă Ioan, în calitate de membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica S.A. și consilier al ministrului delegat pentru Energie a promis unui alt membru din același Consiliu (denunțător în cauză) suma de 1.400.000 euro pentru ca acesta din urmă, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, să voteze favorabil încheierea, de către Hidroelectrica S.A, a unui contract bilateral pe patru ani, de vânzare a energiei electrice către o anumită societate comercială din România, pentru cantitatea de 7.012.800 MWh (1.157.112.000 lei aproximativ 262.980.000 euro) ceea ce reprezentau condiții defavorabile pentru societatea Hidroelectrica.
Promisiunea de dare de mită s-a făcut cu ajutorul inculpatului Brădean Eugen, director de trading în cadrul S.C. Hidrolectrica S.A. și membru în cadrul Directoratului Hidroelectrica S.A.
Suma promisă cu titlu de mită urma a fi disimulată sub aparența unui contract de comision care ar fi fost încheiat de către o firmă off-shore și firma achizitoare a energiei electrice.

Potrivit actului constitutiv al companiei Hidroelectrica, puterea de decizie este repartizată între Adunarea Generală a Acționarilor, Consiliul de Supraveghere și Directorat. Astfel, toate contractele de vânzare a energiei electrice peste cantitatea totală contractată de 500 Giga Watti Oră (Ghw) trebuie aprobate în Consiliul de Supraveghere, din care făcea parte Mihăilă Ioan. Asemenea contracte sunt supuse anterior avizării Directoratului din care făcea parte și Brădean Eugen.

La data de 23 octombrie 2013, procurorii au dispus reținerea inculpaților Brădean Eugen și Mihăilă Ioan pe un termen de 24 de ore, urmând a fi prezentați la Tribunalul București cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informații.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Poziția companiei Hidroelectrica

Reţinerea de către DNA a celor doi, Ioan Mihăilă şi Eugen Brădean, a avut loc pe 23 octombrie, la o zi după ce Directoratul Hidroelectrica, „la solicitarea unuia dintre cei cinci membri” (cum precizează Hidroelectrica, într-un comunicat remis cursdeguvernare.ro în care nu se menţionează însă numele persoanei respective), a respins oferta de contract care a dus la dosarul de corupţie în care s-au făcut joi arestările.

Oferta de vânzare pe care ar fi urmat să se dea mita şi care a fost supusă votului, era o „cerere de cumpărare iniţiată pe bursa de energie OPCOM-PCCB de către Energon Power&Gas (ENG ON 003) pentru cantitatea de energie de 7.012.800 MWh, cu livrare în perioada 2014 – 2017, la preţul de 165 RON/MWh (inclusiv TG)”.

Directoratul a respins aceasta propunere cu 3 voturi “împotrivă”, o abţinere şi 1 vot “pentru”, fiind astfel consemnată o majoritate care a considerat că un asemenea contract nu poate fi incheiat, pentru ca ar genera pierderi semnificative pentru companie”, mai spune Hidroelectrica.

Compania nu a dezvăluit nici numele persoanei care a propus contractul şi nici pe cel al persoanei care a votat „pentru”.

Din Directoratul Hidroelectrica fac parte Mihail Stănculescu, Aurel Cocoş, Mihai Teleanu, Ovidiu Agliceru şi Eugen Brădean (acesta din urmă a fost arestat joi).

Din cauza votului negativ dat în Directorat, contractul nu a mai fost discutat la şedinţa, din aceeaşi zi, a Consiliului de Supraveghere, mai spune Hidroelectrica.

Din Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica fac parte Remus Borza, Ioan Mihăilă (consilier al ministrului delegat Constantin Niţă, Ioan Mihăilă a fost demis în lipsa şefului său,miercuri seara, imediat după ce DNA a făcut publice reţinerile din dosar), Remus Vulpescu (denunţător în dosar), Mihai Groşan, Oana Truţă, Elena Popescu şi Gabriela Sandu.

DNA: Stenograme ale discuțiilor dintre Remus Vulpescu, Ioan Mihăilă și Eugen Brădean

Negocierea pe comision intre Ion Mihaila, Remus Vulpescu si Eugen Bradean:

VULPESCU DUMITRU REMUS: Da’ eu am zis douăzeci la sută…poa’ să fie…

MIHĂILĂ IOAN: Am zis o sută cincizeci de mii!

VULPESCU DUMITRU REMUS: Bun!

BRĂDEAN EUGEN: O.K.!

MIHĂILĂ IOAN: În momentu’ în care… eu am întâlnire azi-mâine cu ei, Nu m-am văzut, nu ştiu c-am venit. Le-am transmis telefonic, destul de codificat să aducă aceşti bani! Eu am să cer mai mult, pentru că şi mie şi nu ţi-o spun că… Tu eşti mai copilu’ lu’ tata, ai alte relaţii, eu tre’ să îi muncesc banii! Dacă se aduc o sută cincizeci, ăia sunt ai dumneavoastră! Dacă se aduc mai mult, îi iau eu! Asta ar fi…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Pe toţi?

MIHĂILĂ IOAN: Păi, nu am spus? …[râde]… Dacă aduc mai mult de trei sute, iar împărţim în două!

BRĂDEAN EUGEN: Nu! Asta e de… de la… de peste limita ta, partea!

MIHĂILĂ IOAN: Nu! Staţi! Avans! Avans! Deci, eu dacă… eu n-am dorit această cifră… De-aia am zis să facem calculu’…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Dumneavoastră ştiţi cu cine vorbiţi! Eu nu!

MIHĂILĂ IOAN: Eu ştiu cu cine vorbesc…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Eu nu!

MIHĂILĂ IOAN: Până la urmă tre’ să deschidem cartea asta …[neinteligibil]… Eu nu sunt un tip …[neinteligibil]… Dar este un început foarte bun! Dacă mi-aduc o sută cincizeci şi eu zic că-mi aduc… o să vi-i dau dumneavoastră! Dacă aduc mai mult, până la trei sute, iau eu o sută cincizeci… dacă aduc peste trei sute, iar împărţim în două! Corect? Asta este ceea ce vorbim şi ceea ce o să discutăm şi cu ei!

VULPESCU DUMITRU REMUS: Bun! Acuma, mare atenţie! Eu nu umblu cu bani! Deci, mie îmi spuneţi când, trimit pe cineva, vă spune…

MIHĂILĂ IOAN: Vreţi banii afară?

VULPESCU DUMITRU-REMUS: Aş prefera!

MIHĂILĂ IOAN: Da.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Deşi, ştiţi cum e cel mai bine ca să nu ne complicăm? Faceţi un offshore şi mi-l predaţi cu tot cu acte şi cu extrasu ‘ de cont. Sau dacă n-aveţi gata făcut şi durează discutăm altfel.

MIHĂILĂ IOAN: Nu, atuncea facem aşa! O să opereze această afacere cineva, ăştia care ţi-au adus contractul. În acest contract o să se facă nişte contracte de comision. Şi atuncea vă fac un offshore, e o explicaţie, care operează direct în contract. Deci, ce rău e în asta?

VULPESCU DUMITRU REMUS: Dacă asta nu, n-avem cum să facă, pă, avem timp şi pentru avans?

MIHĂILĂ IOAN: Un avans o să-l dea, ce-o să dea, cum l-o da!

VULPESCU DUMITRU REMUS: Păi, poa’ să-l dea cash?

MIHĂILĂ IOAN: Păi, eu vorbesc! N-am vorbit! Măi, ei astăzi mi-au dat informaţia asta.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Da.

BRĂDEAN EUGEN: Eu cred că, eu cred ca să se facă în timp util, doar cash se poate da avans. Nu e…[neinteligibil]…

MIHĂILĂ IOAN: Eu n-o să solicit acest avans, chiar cash.

BRĂDEAN EUGEN: …[neinteligibil-vorbesc în acelaşi timp]… N-are cum!

MIHĂILĂ IOAN: Da, şi dacă e cash o sută cinci zeci vi-i dau eu!

VULPESCU DUMITRU REMUS: Eu, nu, nu! Staţi un pic, că nu mi-i daţi mie! Deci, noi n-o să ne întâlnim niciodată să-mi daţi bani!

MIHĂILĂ IOAN: De ce?

VULPESCU DUMITRU REMUS: Păi, eu, îmi spuneţi o parolă, vă trimit pe cineva, vă zice parola şi…

MIHĂILĂ IOAN: Eu vi-i dau dumneavoastră, nu altcuiva!

VULPESCU DUMITRU REMUS: Atunci nu cash, că nu…

MIHĂILĂ IOAN: De ce Domn’e?

VULPESCU DUMITRU REMUS: Nu, nu Domn’e! Nu vedeţi ce se întâmplă?

MIHĂILĂ IOAN: Domn’e eu, suntem nebuni la cap? Ce dracu!

VULPESCU DUMITRU REMUS: Nu vedeţi ce se întâmplă? Nu Domn’e, eu nu pun mâna pe bani! Nu!

MIHĂILĂ IOAN: Hai Domn’e!

VULPESCU DUMITRU REMUS: Nu, ori cu cineva ori găsim un transfer.

MIHĂILĂ IOAN: Bine….

VULPESCU DUMITRU REMUS: Facem un transfer.

MIHĂILĂ IOAN: Cui i dai trebuie …[neinteligibil]…

BRĂDEAN EUGEN: Vrei să-i dau eu?

VULPESCU REMUS: Eu nu pun mâna pe bani!

MIHĂILĂ IOAN: Eu pun mâna dacă…! Eu n-am luat bani în viaţa mea, dar ăştia ştiu de unde îi iau! Găsiţi formula!

BRĂDEAN EUGEN: Bine! Hai, că găsesc eu! Am găsit o formulă …[neinteligibil]…!

MIHĂILĂ IOAN: Găsiţi formula!

BRĂDEAN EUGEN: Formula e, formula e: îi iau eu şi-i predau cui îi spui, cui îi spui tu!

MIHĂILĂ IOAN: Eu cred că-i mai uşor, mai uşor de afară. Se dă direct afară.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Dumneavoastră îi daţi lui, eu îi trimit lui pe cineva îi ia de acolo.

MIHĂILĂ IOAN: Da, da, eu mă descarc de problemă!

VULPESCU DUMITRU REMUS: Dumneavoastră vă descărcaţi şi eu nu pun mâna pe bani.

MIHĂILĂ IOAN: Da Domn’e!

BRĂDEAN EUGEN: Da, da și facem aşa!

VULPESCU DUMITRU REMUS: Nu, nici o sută de euro.

MIHĂILĂ IOAN: Cum credeţi, poţi face!

VULPESCU DUMITRU REMUS: Nicio sută de lei.

MIHĂILĂ IOAN: Deci, eu astăzi, mâine discut cu ei de această formulă. Ok! Eu spun: „Băi, omu’ vrea în avans această cifră!”

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

2 răspunsuri

  1. – Ancheta dezvaluie cum se practica „capusarea” in Romania ? Cum se ajunge bogat dar strict doar cu contracte la stat sau firme de stat ?
    – Daca astfel de „aranjamente ” se practica la virful ministerelor , ce o fi la nivel local , de primarie si servicii publice ? Da la vama ? 🙂
    – O astfel de „spaga” se poate face doar cu plata in bani gheata . Deci , evaziune fiscala la nivel inalt si trafic de valuta.
    Nu sint niste capete de acuzare suplimentare ?
    Pe alte meleaguri ar intra automat in actiune controlul averii si sechestrarea preventiva a tuturor conturilor bancare a inculpatilor (indiferent unde plasate in UE )

  2. Combinatiile cu cei de la finante sunt de notorietate publica de 24 de ani. Oricine si-a dorit a cumparat pe cine a vrut din acest ministersi nu numai. In acest caz undeva s-a produs o „scapare de presiune procedurala” pe care o vom afla cat de curand. Nici unul din personajele publice implicate in caz nu sunt apreciate pozitiv, pt ca sunt total IMORALE sau LIPSITE DE o minima INTEGRITATE…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

2 răspunsuri

  1. – Ancheta dezvaluie cum se practica „capusarea” in Romania ? Cum se ajunge bogat dar strict doar cu contracte la stat sau firme de stat ?
    – Daca astfel de „aranjamente ” se practica la virful ministerelor , ce o fi la nivel local , de primarie si servicii publice ? Da la vama ? 🙂
    – O astfel de „spaga” se poate face doar cu plata in bani gheata . Deci , evaziune fiscala la nivel inalt si trafic de valuta.
    Nu sint niste capete de acuzare suplimentare ?
    Pe alte meleaguri ar intra automat in actiune controlul averii si sechestrarea preventiva a tuturor conturilor bancare a inculpatilor (indiferent unde plasate in UE )

  2. Combinatiile cu cei de la finante sunt de notorietate publica de 24 de ani. Oricine si-a dorit a cumparat pe cine a vrut din acest ministersi nu numai. In acest caz undeva s-a produs o „scapare de presiune procedurala” pe care o vom afla cat de curand. Nici unul din personajele publice implicate in caz nu sunt apreciate pozitiv, pt ca sunt total IMORALE sau LIPSITE DE o minima INTEGRITATE…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: