Femeile obţin majoritatea în Parlamentul din Islanda
miercuri

27 octombrie, 2021

Premieră europeană: Femeile vor deveni majoritare în Parlamentul islandez în urma alegerilor de duminică

26 septembrie, 2021

Islanda este pe cale să devină primul stat european în care femeile sunt majoritare în Parlament, transmite DW.

Circa 33 dintre cele 63 de mandate din Althingi, Parlamentul islandez, ar urma să fie adjudecate de către femei. Acestea vor deţine astfel 52,3% dintre mandate, potrivit unor proiecţii realizate pe baza rezultatului final al alegerilor parlamentare de sâmbătă.

O analiză a Băncii Mondiale (BM) arată că nicio ţară din Europa nu a depăşit vreodată pragul simbolic de 50%. La ora actuală, pe primul loc se află Suedia, cu 47% deputate.


Alte cinci ţări din lume au parlamente alcătuite pe jumătate din femei, potrivit Uniunii Interparlamentare Internaţionale. Este vorba despre Rwanda (61%), Cuba (53%), Nicaragua (51%) şi Mexicul şi Emiratele Arabe Unite (50%).

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Potrivit rezultatelor alegerilor, alianţa între stânga şi dreapta, aflată la putere de patru ani în Islanda, şi-a consolidat majoritatea, în urma alegerilor legislative de sâmbătă, în care a obţinut 37 dintre cele 63 de mandate.

Însă partidul premierului ecologist de stânga Katrin Jakobsdóttir a pierdut teren şi a obţinut doar opt mandate. Cei doi aliaţi de dreapta ai premierului se află într-o poziţie de forţă şi au posibilitatea, pe hârtie, să formeze o coaliţie cu alte partide decât Stânga Verzi ai lui Jakobsdottir.


citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr