vineri

29 martie, 2024

12 octombrie, 2020

Prelungirea în anul viitor a perioadei de suspendare a plății creditelor va depinde selecția tipurilor de credite cărora se va aplica această decizie și de gradul de acoperire a acestora în portofoliul băncilor.

Dacă volumul de credite la care se aplică decizia va fi foarte mare, atunci provizionarea lor va crea probleme de costuri, iar scutirea de provizionare va depinde și de poziția Autorității Bancare Europene (EBA). Banca Națională va lua decizii va depinde de toate aceste criterii, potrivit unor surse apropiate procesului.

Cu ocazia deciziei anterioare de suspendare a creditelor, Autoritatea Bancară Europeană a comunicat că este posibilă scutirea de provizionare pentru creditele amânate pe perioada suspendării. Această perioadă expiră la 31 decembrie, iar prelungirea ei în 2021 urmează să facă obiectul unor discuții formale între reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice (MFP) și cei ai băncilor.


„Nu cred că băncile vor fi de acord ca prelungirea perioadei să se aplice general,  la toate creditele, ca până acum”, spune unul din experții consultați de cursdeguvernare.ro.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a evocat deja faptul că sunt mai multe variante de prelungire a perioadei de suspendare, ca și nevoia de clarificări din partea EBA.

„Sunt scenarii pe care trebuie să le lucrăm cu sistemul bancar. Putem să plecăm de la o prelungire până la variante care sunt mai soft, pe anumite cazuri specifice unde vedem clar că oamenii nu pot. Sunt anumite sectoare în economie unde clar nu pot să-şi revină, oamenii rămân în şomaj tehnic, sau poate sunt închise datorită deciziilor guvernului şi atunci este nevoie de ajutor şi putem veni să susţinem. Deci pornim de la această variantă, în care putem să prelungim poate o perioadă sistemul actual şi până la variante mai soft”, a declarat Florin Cîțu, joi, citat de Agerpres.

Totodată, „iarăși este important, pentru că noi am putut să luăm această măsură în urma deciziei EBA (Autoritatea Bancară Europeană – n. r.) în care băncile nu erau forţate să facă provizioane”, a mai precizat ministrul Finanțelor.


Peste 330.000 de clienți bancari au beneficiat de facilitatea în cauză. Ratele au fost amânate pentru 22% dintre clienţii persoane fizice şi în cazul a 28% dintre persoanele juridice, potrivit datelor Asociaţiei Române a Băncilor (ARB). Iar băncile privesc cu scepticism prelungurea facilității.

„Comparația care-ți vine în minte este că ai amorțit un procent de 22% din corpul tău. Ești sub anestezie! Vei ști cât de tare te-a efectat și dacă operația a reușit sau nu când te trezești din anestezie. Ne vom trezi din anestezie după 1 ianuarie 2021”, declara, încă din august, Sergiu Oprescu, ăpreședintele ARB.

Guvernul a aprobat, luna trecută, normele de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 37/2020 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare, ce stabilesc condiţiile în care creditorii aprobă solicitările, perioada de amânare şi perioada de prelungire a creditelor amânate, iar în cazul împrumuturilor ipotecare modul de eşalonare şi garantare a dobânzilor. Pentru creditele ipotecare, perioada pentru care se acordă facilităţile de suspendare la plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane se stabileşte conform opţiunii debitorului, ce poate fi exprimată o singură dată şi este cuprinsă între o lună şi 9 luni, fără a putea depăşi data de 31 decembrie 2020. Scadenţa ultimei rate incluse în perioada de suspendare la plată este cel mai târziu data de 31 decembrie 2020.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: