9 ianuarie, 2022

Creșterea prețurilor la energie ar putea forța Banca Centrală Europeană să renunţe la noua sa politică de tolerare a unor puseuri inflaţioniste temporare și să acționeze pentru a tempera creșterea prețurilor, mai ales dacă tranziția ecologică se dovedește a avea un caracter inflaţionist, a declarat sâmbătă Isabel Schnabel, membru al consiliului BCE, potrivit Reuters.

Inflația a atins un record de 5% lunile trecute, de peste două ori ținta de 2% a BCE, dar banca nu și-a înăsprit politica monetară, argumentând că această creştere a prețurilor se va diminua de la sine, deoarece este generată de factori tranzitorii one-off.

„Tranziția ecologică prezintă riscuri pozitive pentru inflația pe termen mediu”, a spus Schnabel într-un discurs. „Creșterea prețurilor la energie poate necesita o abatere de la o politică de tipul <<privire prin>>”, a mai spus ea.


Schnabel a precizat că există două scenarii în care BCE ar trebui să schimbe politica monetar[. Primul este dacă prețurile ridicate ale energiei se transferă către alte sectoare ale economiei și modifică comportamentul de stabilire a prețurilor.

„Până acum, totuși, nu există semne de efecte mai ample de runda a doua”, a argumentat Schnabel, adăugând că „avansul salariilor și solicitările sindicatelor rămân relativ moderate”.

Al doilea scenariu ar fi dacă tendinţa generală a prețurilor la energie, puternic afectată de taxele pe carbon și de tranziția ecologică, ar ameninţa să împingă inflația generală peste țintă.

Dezechilibrele dintre cerere și ofertă se pot menţine ca efect al tranziției, iar preţul carbonului va crește în continuare, ceea ce înseamnă că energia și electricitatea ar putea avea o contribuţie peste media istorică în coşul infaţiei, pe termen mediu, a adăugat Schnabel.


Ea a precizat totodată că o eventuală taxă pe carbon este puțin probabil să aibă un impact negativ pentru creșterea economică, studiile sugerând că ar putea avea chiar un impact pozitiv modest.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: