Numărul furnizorilor de gaze naturale pentru consumatorii casnici s-a redus de la 80 la 20 în mai puțin de un an, dar oferta cea mai bună de preț a crescut de aproape 6 ori, potrivit unei analize a Asociației Energia Inteligentă (AEI).
„Dacă anul trecut peste 80 de furnizori ofertau gaze naturale, astăzi doar 20 de furnizori mai ofertează gaze naturale tuturor consumatorilor casnici, pe Comparatorul de preț al ANRE. Dintre oferte primele 10 sunt ale unor firme multinaționale și absolut toate firmele de furnizare și distribuție românești au dispărut din rândul ofertanților”, spune analiza citată.
Pericolul ca „majoritatea furnizorilor de gaze să dispară şi, odată cu aceasta, speranţa unui preţ corect la gaze” a fost semnalat de anul trecut de AEI. Autoritatea Națională din domeniul Energiei (ANRE) nu a găsit însă soluții pentru a preveni fenomenul.
Totodată, „dacă la finalul lunii decembrie 2021 oferta cea mai bună de preț pentru consumatorii casnici era de 420 lei/MWh (TVA inclus), astăzi cea mai mică ofertă este de 640,68 lei/MWh”.
Anul trecut cea mai mică ofertă era de 110 lei/MWh, potrivit sursei citate.
Furnizorii cer mult peste prețul de cumpărare
Mai mult, furnizorii cer mult peste prețul la care cumpără gazele, iar legea descurajează schimbarea furnizorului
„Cel mai mare furnizor de gaze pentru populație din România, ofertează cel mai mare preț din piață, 1292,65 lei/MWh, chiar dacă prețul de achiziție a gazelor pe Bursa Română de Mărfuri a scăzut de la 884,515 lei/MWh în luna decembrie 2021, la 461,492 lei/MWh pentru ianuarie 2022”, mai spune analiza AEI.
Se solicită și plata unor garanții și suplimentar plata unei sume lunare de 142,02 lei/lună, sub forma unui abobament.
Pe de altă parte, schimbarea furnizorului a fost descurajată prin modificarea legii gazelor și energiei electrice prin OUG 143/31.12.2021.
În situația în care consumatorul găsește un preț mai bun decât cel din contractul său, el trebuie să plătească o taxă furnizorului curent, „fapt care va duce la reducerea acțiuni de schimbare a furnizorilor de energie, care oricum a fost una extrem de mică în România”, mai spune AEI.
Mai puțin de 10% din consumatorii de gaze și-au schimbat furnizorul și doar circa 15% din consumatorii de energie electrică.
„Scăderea numărului de furnizori din piață, noi bariere legislative și financiare de schimbare a furnizorului, lipsa instituției de soluționare alternativă a litigiilor de pe piața de gaz și energie, la care se adaugă dezamăgirea profundă a consumatorului de gaz și electricitate, induși continuu în eroare, în ceea ce privește prețurile la energie în ultimul an, este rețeta care nu va permite scăderea prețurilor la gaze și electricitate în anul 2022”, conchide analiza Asociației Energia Inteligentă (AEI).