Măsurile de prevenire a extinderii epidemiei de Covid-19 „trebuie luate cu maxim discernământ și atentă bunăvoință, astfel încât ele să nu conducă la afectarea” libertății religioase, „la contrarierea și tulburarea oamenilor credincioși”, se cere într-un comunicat al Patriarhiei Române.
Comunicatul a fost transmis după ce Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a decis luni seară că este permisă organizarea de manifestări cu ocazia sărbătorilor religioase numai cu participarea celor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea respectivă.
Limitarea pelerinajelor vizează în special pelerinajul la Sfânta Parascheva, Iași, care este organizat anul acesta în perioada 8-15 octombrie. În anii anteriori, aproximativ 100.000 de pelerini soseau la Iași din toată țara, dar în vârf de epidemiei Covid-19 demersuri de acest fel ar crește riscul infectării.
În comunicatul Patriarhiei se precizează că regulile stricte referitoare la igienă, la purtarea măștii în anumite momente și la păstrarea distanței de 1,5 m între persoane au fost „respectate exemplar” în biserici, dar autoritățile au avut în vedere în primul rând transportul cu autocarele al pelerinilor veniți din afara județului Iași.
Comunicatul Patriarhiei:
Înțelegem, desigur, că noile măsuri ale autorităților sunt justificate exclusiv de creșterea alarmantă a numărului de pacienți cu Covid, de necesara prevenire și diminuare a îmbolnăvirilor ce pot conduce sau au condus deja la excedarea secțiilor ATI din spitale.
Din perspectiva prezervării unor libertăți intangibile, precum fundamentala libertate religioasă, considerăm că măsurile sprijinite pe rațiuni medicale cu impact public trebuie luate cu maxim discernământ și atentă bunăvoință, astfel încât ele să nu conducă la afectarea acestor libertăți, la contrarierea și tulburarea oamenilor credincioși care compun majoritatea copleșitoare a societății românești.
Măsurile ce se impun ca strict necesare trebuie justificate în mod onest de rațiuni sanitare foarte limpezi, precum și de probe indubitabile legate de respectarea sau nerespectarea regulilor în anumite locuri sau instituții. Bisericile sunt prin natura lor spații ale decenței, curățeniei și ordinii, nu ale dezordinii. Desigur, regulile stricte referitoare la igienă, la purtarea măștii în anumite momente și la păstrarea distanței de 1,5 m între persoane se impun inclusiv în spațiile liturgice și trebuie riguros respectate.
Ceea ce în toată perioada de până acum s-a făcut în mod exemplar în cadrul tuturor cultelor religioase din România. Biserica Ortodoxă Română a fost și rămâne implicată într-un mod fără precendent și fără termen de comparație inclusiv în plan caritabil, prin ajutorul consistent oferit persoanelor vulnerabilizate de pandemie, dar și multor spitale din România.
Primarul Chirica a cerut ajutorul MAI
Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, a făcut apel la Minsiterul de Interne pentru ca prefecturile să nu permitătrimiterea de convoaie auto cu pelerini la Iași, cu ocazia hramului Sfintei Cuvioase Parascheva.
El a făcut un apel la credincioși să nu vină la Iași, pentru că nu vor avea nici măcar locurile de parcare asigurate ca până acum pentru autocare. În schimb, a dat garanții că vor fi asigurate materialele dezinfectante și că regulile sanitare vor fi respectate prin montarea, împreună cu Mitropolia Bucovinei, de corturi epidemiologice din 300 în 300 de metri, unde credincioșii vor primi apă şi hrană.
„Slujba se va desfăşura într-un perimetru închis şi nu vor fi decât 500 de scaune puse la dispoziţie de primărie. Facem apel la ieşeni să nu se îmbulzească în această perioadă spre Catedrala Mitropolitană. Să le dăm voie celor din afara Iaşiului, pentru că noi avem ocazia să ne ducem la sfântă şi în alte momente ale anului”, a mai spus primarul Mihai Chirica.
Un răspuns
Corect, trebuie interzisa aceasta mascarada sinistra si periculoasa. Patriarhia isi da inca o data arama pe fata. Lacomia primeaza.