vineri

26 aprilie, 2024

2 ianuarie, 2016

merkel 3Jurnaliștii de la Financial Times prognozează că Hillary Clinton va ajunge la Casa Albă, Bashar al-Assad va rămâne la putere în Siria, Marea Britanie va vota să rămână în Uniunea Europeană, iar pe Angela Merkel nu o va prinde sfârșitul lui 2016 în funcția de cancelar.

Hillary Clinton va câștiga alegerile pentru Casa Albă, în defavoarea lui Ted Cruz, iar Senatul va ajunge din nou la democrați, scrie crede Edward Luce.

Referendumul din Marea Britanie

Marea Britanie va vota pentru rămânerea în Uniunea Europeană. Nu cu vreun sentiment de entuziasm sau emoție, dar pentru că bunul simț înnăscut al alegătorilor britanici va prevala.


Dacă mă înșel, scrie Philip Stephens, Marea Britanie va trebui să facă față unor vremuri cu adevărat tulburi.

Angela Merkel

Gideon Rachman crede că Angela Merkel nu va fi cancelar până la sfârșitul lui 2016, chiar dacă la conferința CDU din decembrie a fost ovaționată în picioare de colegii săi de partid.

Cancelarul a promis spre finalul anului că va reduce fluxul de refugiați anul viitor, lucru ce nu va putea fi însă realizat.

Imigranții disperați, ajutați de traficanți, vor continua să intre în număr mare în Germania, crede Gideon Rachman, ceea ce va face ca admirația pentru modul curajos și moral în care Angela Merkel a condus țara să fie înlocuită de sentimente de incertitudine și de nemulțumire.


Momentul de răscruce ar putea fi, în opinia lui Gideon Rachman, o revoltă a guvernelor locale, care s-au declarat incapabile să facă față numărului mare de refugiați.

Bashar al-Assad

Bashar al-Assad va fi președinte al Siriei și peste 12 luni, chiar dacă în realitate el nu mai este de mult timp conducătorul unui stat, ci lord a războiului.

El beneficiază de sprijinul militar al rușilor (un lucru pe care jurnaliștii de la FT nu l-au prevăzut în urmă cu un an), iar aceștia îl ajută prin loviturile aeriene să scape de adversarii din opoziție.

Din punct de vedere politic, planul SUA – Rusia, convenit în ultimele săptămâni și care cuprinde o tranziție de 18 luni, conține numeroase riscuri.

Chiar dacă vor fi făcuți unii pași în procesul de pace, Bashar al-Assad  va încerca tot ce este posibil pentru a-l bloca și pentru a-și păstra puterea la Damasc.

Alte predicții economice:

Banca Angliei va flirta cu ideea creșterii ratei dobânzii, dar în cele din urmă nu va face acest lucru și va avea motive pentru a nu face acest lucru: inflația se va ridica foarte încet de la nivelul zero, creșterea salariilor este slabă, prețurile petrolului sunt mai mici, diminuarea deficitului va preveni un boom.

Devalorizarea yuanului va continua.

Abenomics nu va eșua, politica economică a lui Shinzo Abe va continua, pentru că, pe ansamblu, ea a făcut mai mult bine decât rău economiei japoneze.

Dovadă, faptul că în 2015 companiile nipone au înregistrat profituri record.

În Europa vor continua să scadă vânzările de automobile diesel.

Trendul era deja vizibil înainte de apariția scandalului Volswagen, scandal ce va accentua declinul.

Barilul de țiței Brent va încheia anul viitor la peste 50 de dolari, chiar dacă pe piață ar putea intra și petrolul iranian, țară ce a scăpat în 2015 de sancțiuni.

Totuși, problemele financiare ale producătorilor de petrol din întreaga lume îi vor forța să renunțe la unele proiecte și să reducă extracția.

50 de dolari pe baril este un preț prea mic pentru ca industria să poată face investițiile necesare.

Va fi probabil anul în care prețul petrolului va reveni la niveluri sustenabile.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: