luni

8 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 octombrie, 2012

Protestele din statele membre ale zonei euro, cauzate de măsurile anti-austeritate, la Atena, Madrid sau Lisabona, au făcut ca o ţară neutră precum Elveţia să-şi ia măsuri de precauţie, relatează postul american CNBC.

Elveţia a lansat un exerciţiu militar intitulat “Stabilo Due”, în septembrie, pentru a răspunde la riscurilor presupuse de factorii de instabilitate din Europa şi pentru a testa viteza cu care armata sa poate fi desfăşurată în teren, la nevoie. Elveţia nu este membră nici a UE, nici a zonei euro, nici a NATO.

Pregătire pentru sprijinirea poliţiştilor, la nevoie

Ziarul elveţian “Der Sonntag” a relatat, recent, că exerciţiul s-a centrat asupra unei hărţi de risc, create în 2010, în care personalul militar detalia ameninţarea pe care o reprezintă revoltele interne, ca şi posibilitatea de a exista refugiaţi din Grecia, Spania, Italia, Franţa şi Portugalia.


Ministerul Apărării a precizat pentru CNBC că nu exclude posibilitatea de a trimite trupe în teren în următorii ani. “Nu este exclus ca anumite consecinţe ale crizei financiare din Elveţia să conducă la proteste şi violenţe”, arată un purtător de cuvânt pentru CNBC. “Armata trebuie să fie pregătită pentru cazurile în care poliţia ar avea nevoie de sprijin”, a explicat oficialul.

În jur de 2.000 de soldaţi au participat la exerciţiul ce s-a desfăşurat în opt oraşe diferite ale ţării. Infanteriştii au participat, ca şi forţele aeriene şi forţele speciale, la un eveniment ce a necesitat ani de pregătire şi organizare.

Ministrul Apărării, Ueli Maurer, a avertizat asupra unei posibile escaladări a violenţelor din Europa. “Nu pot exclude eventualitatea de a avea nevoie de aramtă în anii care urmează”, a spus el. Potrivit ministrului, sub presiunea reducerii chetuielilor, unele state europene nu au mai investit în armată, pentru că nu şi-au mai permis costurile modernizării sistemelor. Situaţia s-ar putea agrava, dacă acele state ar fi puse în eventualitatea de a nu se putea apăra sau ar fi “şantajate”.

Serviciu militar obligatoriu, timp de cinci luni

Şeful armatei, André Blattmann, urmează să trimită o propunere, în decembrie, de utilizare a patru batalioane ale poliţiei militare – 1.600 de soldaţi –  care să păzească puncte strategice din ţară, inclusiv aeroporturi, uzine şi sediile organizaţiilor internaţionale de la Geneva.


Armata este un subiect arzător în Elveţia, ţară unde serviciul militar este obligatoriu. Potrivit legislaţiei elevţiene, toţi bărbaţii sănătoşi, apţi de serviciul militar, sunt obligaţi ca, la vârsta de 19 ani, să urmeze o pregătire de cinci luni, urmată de cursuri de câteva săptămâni, în următorii 10 ani.

Un referendum pe această temă este posibil să se desfăşoare anul viitor, pentru a se decide ce se va întâmpla în viitor cu politica de recrutare. Numărul actual al conscripţilor este de 200.000 – cea mai mare armată din Europa raportată la numărul de locuitori.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: