fbpx

La obiect

Green Deal: România are capacități de stocare a gazelor de seră de 11.000 de ori mai mari decât stochează în realitate

Atingerea țintei UE de neutralitate climatică (zero emisii nete de gaze de seră)  implică eforturi considerabile inclusiv de stocare a acestora, dar datele din România privind… Mai mult

10.01.2021

La obiect

Locuirea în UE – România, cu cele mai aglomerate locuințe și cu facilități amânate de constrângerile bugetare

România este țara din UE cu cea mai mare pondere a persoanelor care locuiesc în condiții de supraaglomerare, potrivit datelor publicate pentru anul 2019 de… Mai mult

10.01.2021

La obiect

România – locul 7 în UE la ponderea energiei electrice din surse regenerabile, dar în regres pe ultimii patru ani

România s-a situat în 2019 pe locul 7 în UE la ponderea energiei electrice obținute din surse regenerabile, potrivit datelor publicate de Eurostat, înaintea Germaniei… Mai mult

10.01.2021

La obiect

Cifra de afaceri din comerț: +2,1% pe primele 11 luni din 2020, prin revenirea vânzărilor de produse nealimentare

Comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a înregistrat o creștere de 2% în volum brut a cifrei de afaceri cumulat pe primele unsprezece luni… Mai mult

07.01.2021

Pragul deținerii de 5% din SIF-uri – pe cale să fie eliminat: Începe lupta pentru concentrarea controlului pe active de 10 miliarde de lei

de Adrian N Ionescu , 22.9.2019

Competiția pentru controlul activelor de circa 9,5 miliarde de lei ale societăților de investiții financiare (SIF) va lua amploare după ce și Camera Deputaților va fi adoptat proiectul legii care abrogă pragul maxim de deținere de acțiuni, acum de 5%. La începutul săptămânii, Senatul a votat eliminarea acestui prag. 

Cele 5 SIF-uri au la rândul lor dețineri semnificative la sute de companii românești, sau chiar majoritare la câteva zeci dintre acestea, cele mai multe cu active atractive pentru investitorii care vor să aibă un cuvânt de spus în privința viitorului lor.

Unii sunt deja în joc, fie că sunt grupuri de afaceri locale, ori chiar de anvergură mai mare, fie că sunt investitori de portofoliu interesați să profite de profiturile rezultate din viitoarele tranzacții.

Alții vor intra în joc după ce se vor confirma așteptările privind adoptarea legii, potrivit experților consultați de cursdeguvernare.ro.

Astfel se va concentra la puțini acționari controlul asupra conducerilor SIF Banat-Crișana (SIF1), SIF Moldova (SIF2), SIF Transilvania (SIF3), SIF Muntenia (SIF4) și SIF Oltenia (SIF5), respectiv asupra deciziilor privind soarta companiilor din portofoliile lor.

Jocurile concentrării de acțiuni

„Ca întotdeauna când se elimină o barieră, investitorii vor fi interesați să profite, mai ales că SIF-urile au multe active valoroase”, a declarat Lucian Isac, unul dintre brokerii veterani ai pieței românești.

Competiția pentru concentrarea de acțiuni ale SIF-urilor va duce „clar la acumulări până aproape de nivelul oficial la pachetului de control (33%)”, spune analistul unei mari case de investiții autohtone.

„Este evident că vor avea loc mari concentrări, în timp, pentru că SIF-urile au active atractive”,  susține expertul citat, cu argumentul că există deja antecedente și chiar „un istoric al acumulărilor concertate peste nivelurile de plafonare a deținerii, sancționate de ASF”.

Analiștii pieței de capital se așteaptă ca deputații să nu întârzie prea mult cu aprobarea legii în cauză (a fondurilor de investiții alternative).

Miza activelor atractive

SIF-urile sunt atractive pentru numeroasele pachete semnificative și chiar de control sau majoritare la multe companii valoroase, chiar dacă unele nu sunt de anvergură națională, sau sunt atractive doar pentru terenurile lor sau pentru alte active.

„Există cercuri de afaceri locale interesate de astfel de active, dar pot apărea și interese mai mari, naționale sau străine. Istoria Fondului Proprietatea se poate replica la scara SIF-urilor”, spune unul dintre analiștii consultați.

Cel mai probabil este că „strategia de investiții a SIFurilor se va orienta prioritar către segmentul de plasamente de tip private equity”.

SIF Moldova (SIF2) deja și-a orientat politica de investiții spre domeniul imobiliar și, într-o anumită măsură și SIF Banat-Crișana (SIF1), care și-a externalizat aceste active, ca și cele hoteliere în două holdinguri înregistrate în Cipru.

SIF Transilvania (SIF3) are active importante în domeniul turistic (multe de succes).

Mari surse de bani

SIF-urile au fost întotdeauna mari furnizoare de lichidități pentru investitori prin dividendele acordate, chiar dacă interesul fondurilor de investiții străine a scăzut pe măsură ce marile companii energetice au fost listate la Bursă.

Au acordat dividende de circa 180 de milioane de lei din profiturile de circa 290 de milioane de lei de anul trecut, și de peste două miliarde de lei în acest deceniu.

Profiturile SIF-urilor pe primele 7 luni din 2019 se ridică deja la 505 milioane de lei, potrivit datelor Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF).

SIF-urile aveau depozite bancare de peste 569 de milioane de lei la 31 iulie 2017.

Averea SIF-urilor

SIF-urile au pachete majoritare de acțiuni la câteva zeci de companii, evaluate la miliarde de lei pentru activele lor, deși puține pot avea pretenție la o anvergură națională.

De votul SIF-urilor depinde soarta altor zeci de companii la care acestea au dețineri semnificative de peste 10% și chiar peste pragul de control de 33%.

SIF Banat Crișana (SIF1)

 • are 125 de companii în portofoliu, iar la 13 dintre ele dintre ele are pachete majoritare cu o valoare însumată de 554 milioane lei, adică 28,4% din activul său net de 2,56 miliarde de lei la 30 iunie 2019.
 • controlează producătorul de medicamente Biofarm (BIO) împreună cu SIF Muntenia , și mai deține pachetul majoritar la producătorul de ambalaje Vrancart
 • și-a concentrat și camuflat activele imobiliare și cele turistice (hoteluri) în companii înregistrate în Cipru.

SIF Moldova (SIF2)

 • mai are doar 48 de companii în portofoliu, după ce și-a curățat sever portofoliul ca să se concentreze pe investiții imobiliare și agro-alimentare.
 • cele pachete majoritare aveau la jumătatea anului o valoare de 186,7 mil lei, adică 8,6% din activele totale ale SIF2 de 2,06 miliarde de lei .
 • a transformat fosta producătoare de textile Țesătoriile Reunite din București în proiectul imobiliar Baba Novac Residence
 • are o deținere indirectă de 37% în Veranda Mall, prin alte două companii din portofoliu, dar și 73% din producătoarea de utilaje agricole Mecanica Ceahlău (MECF).

SIF Transilvania (SIF3)

 • are în portofoliu 97 de companii și doar valoarea deținerilor de companii turistice și a altora două majoritare contează pentru aproape 25% din activul net de pese 1,12 miliarde de lei la 30 iunie.
 • mai are:
  • 93% din Turism Covasna (cu active la Băile Tușnad)
  • 85% din Aro Palace Brașov
  • 77% din THR Marea Naagră (cu active mai ales în Eforie)
  • 63% din Turism Felix Băile Felix

SIF Muntenia (SIF4)

 • deține pachete majoritare la alte 13 companii, cu o valoare de 500 de milioane de lei, adică de peste 28% din activul net de peste 1,56 miliarde de lei, dintre care pachete majoritare la :
 • Biofarm, prin care a aspirat, împreună cu SIF1, la achiziția Antibiotice Iași, din care SIF Oltenia are 18%.
 • o compania de comerț cu ridicata (Bucur București) și alta de servici medicale, (Muntenia Medical Competences)
 • CI-CO București, devenită companie imobiliară.

SIF Oltenia (SIF5)

 • are 86% din producătorul de uleiuri vegetale alimentare Argus Constanța
 • deține integral compania de comerț Mercur Craiova, pe cea de afaceri imobiliare Flaros București și altele.
 • are pachete de control și semnificative la:
  • Lactate Natura Târgoviște (40% ),
  • Turism Felix Băile Felix (39%),
  • Electromagnetica București, Șantierul Naval Orșova și Prodplast București (26 – 28%).

Există și cazuri în care SIF-urile au un cuvânt greu de spus în privința unor companii strategice precum Romaero București (SIF4) sau Aerostar Bacău (SIF2).

Prețurile sunt avantajoase

Acțiunile SIF-urilor se tranzacționează la discounturi între 32% (SIF2) și 63% (SIF3) față de valoarea activelor lor nete, dar deja prețurile acțiunilor SIF-urilor au crescut cu 165% de la minimul din mai 2016 și cu 127% în acest an.

Totuși, achizițiile nu vor avea o turnură agresivă tocmai pentru că nimeni nu vrea ca discounturile să scadă subsțantial, ca urmare a unei creșteri prea mari a presiunii pe cumpărare.

Există și brokeri care sunt mai rezervați, însă, pentru că invocă nevoia de mari resurse pentru pachete mari de acțiuni ale SIF-urilor. Marile tranzacții cu acțiunile SIF-urilor nu sunt totuși inaccesibile marilor investitori.

Un pachet de 10% costă acum între 60 – 65 de milioane de lei la SIF Muntenia (SIF4) și Sif Transilvania (SIF3) și 144 de milioane de lei la SIF Moldova (SIF2).

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 22.9.2019

Lăsați un comentariu


Europa

Ministrul român de Externe: Arestarea lui Navalnîi, inacceptabilă. Președintele Consiliului European cere eliberarea imediată a disidentului

Iulian Soare

Bogdan Aurescu, ministrul român de Externe, a declarat  că reținerea disidentului Alexei Navalnîi la revenirea în Rusia este ”inacceptabilă”, iar ”represiunea împotriva opoziției, doar pentru… Mai mult

Europa

Alexei Navalnîi – arestat la întoarcerea în Rusia

Iulian Soare

Alexei Navalnîi, cel mai important opozant al lui Vladimir Putin, a revenit duminică seara în Rusia, după cinci luni petrecute în Germania, unde a fost… Mai mult

Stiri

Memorandum pentru aprobarea principalilor ordonatori de credite ai bugetului de stat pentru Strategia fiscal-bugetară pentru 2021-2023

Vladimir Ionescu

Guvernul a adoptat în şedinţa de vineri un memorandum cu tema: Aprobarea de către Guvern a ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat ale… Mai mult

Europa

Germania, Franţa și Marea Britanie avertizează Iranul să nu înceapă producerea de uraniu metalic metalic

Vladimir Ionescu

Trei puteri europene – Franța, Germania și Marea Britanie – au avertizat Iranul, sâmbătă, să nu înceapă să producă uraniu metalic drept carburant pentru un… Mai mult

Europa

Datoria Italiei ar putea urca în 2021 la un nou record postbelic – 158,5% din PIB

Vladimir Ionescu

Datoria publică a Italiei ar putea urca în acest an la un nou record postbelic, de 158,5% din PIB, depăşind nivelul de 155,6% din PIB,… Mai mult

Europa

Ministrul german de Externe: Persoanele vaccinate anti-Covid ar trebui să aibă acces mai devreme în restaurante și cinematografe

Iulian Soare

Persoanele vaccinate împotriva COVID-19 ar trebui să poată merge la restaurante și cinematografe mai devreme decât ceilalți, a declarat ministrul afacerilor externe al Germaniei, Heiko… Mai mult

Stiri

Pacienții cu boli cronice pot fi programați pentru vaccinare și de medicii specialiști care îi tratează

Vladimir Ionescu

Pacienții cu afecțiuni cronice vor putea fi înscriși în platforma de programări pentru vaccinarea împotriva Covid-19 și de către medicii specialiști care îi au în… Mai mult