fbpx Modifica setari cookieuri

Evenimentul

Starea de urgență: măsuri cu efect imediat, măsuri în pregătire, măsuri eventuale

Administrația Prezidențială a publicat luni decretul prin care se instituie în România, pentru o perioadă de 30 de zile (cu posibilitate de prelungire) starea de… Mai mult

16.03.2020

La obiect

T4 2019 – creşterea reală a pensiilor a fost de 11,3%, peste cea a salariilor

În ultimul trimestru al anului trecut, pensia medie lunară a fost de 1.412 de lei, cu 15,5% mai mare decât în trimestrul precedent. Creșterea anuală… Mai mult

16.03.2020

La obiect

Ianuarie 2020 – excedent pe contul curent, dar creștere cu peste 4 miliarde de euro a datoriei externe pe termen mediu și lung

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat prima lună a anului în curs cu un excedent (sezonier) de 149 milioane euro, adică -55% din… Mai mult

16.03.2020

La obiect

CIM – simulări: Cele trei evoluții posibile ale Covid-19 în România. Scenariul critic – de Paște

În scenariul optimist, vârful epidemiei de coronavirus ar putea fi atins în România în perioada 1 – 20 mai 2020, conform simulărilor realizate de Centrul… Mai mult

16.03.2020

Pragul deținerii de 5% din SIF-uri – pe cale să fie eliminat: Începe lupta pentru concentrarea controlului pe active de 10 miliarde de lei

de Adrian N Ionescu , 22.9.2019

Competiția pentru controlul activelor de circa 9,5 miliarde de lei ale societăților de investiții financiare (SIF) va lua amploare după ce și Camera Deputaților va fi adoptat proiectul legii care abrogă pragul maxim de deținere de acțiuni, acum de 5%. La începutul săptămânii, Senatul a votat eliminarea acestui prag. 

Cele 5 SIF-uri au la rândul lor dețineri semnificative la sute de companii românești, sau chiar majoritare la câteva zeci dintre acestea, cele mai multe cu active atractive pentru investitorii care vor să aibă un cuvânt de spus în privința viitorului lor.

Unii sunt deja în joc, fie că sunt grupuri de afaceri locale, ori chiar de anvergură mai mare, fie că sunt investitori de portofoliu interesați să profite de profiturile rezultate din viitoarele tranzacții.

Alții vor intra în joc după ce se vor confirma așteptările privind adoptarea legii, potrivit experților consultați de cursdeguvernare.ro.

Astfel se va concentra la puțini acționari controlul asupra conducerilor SIF Banat-Crișana (SIF1), SIF Moldova (SIF2), SIF Transilvania (SIF3), SIF Muntenia (SIF4) și SIF Oltenia (SIF5), respectiv asupra deciziilor privind soarta companiilor din portofoliile lor.

Jocurile concentrării de acțiuni

„Ca întotdeauna când se elimină o barieră, investitorii vor fi interesați să profite, mai ales că SIF-urile au multe active valoroase”, a declarat Lucian Isac, unul dintre brokerii veterani ai pieței românești.

Competiția pentru concentrarea de acțiuni ale SIF-urilor va duce „clar la acumulări până aproape de nivelul oficial la pachetului de control (33%)”, spune analistul unei mari case de investiții autohtone.

„Este evident că vor avea loc mari concentrări, în timp, pentru că SIF-urile au active atractive”,  susține expertul citat, cu argumentul că există deja antecedente și chiar „un istoric al acumulărilor concertate peste nivelurile de plafonare a deținerii, sancționate de ASF”.

Analiștii pieței de capital se așteaptă ca deputații să nu întârzie prea mult cu aprobarea legii în cauză (a fondurilor de investiții alternative).

Miza activelor atractive

SIF-urile sunt atractive pentru numeroasele pachete semnificative și chiar de control sau majoritare la multe companii valoroase, chiar dacă unele nu sunt de anvergură națională, sau sunt atractive doar pentru terenurile lor sau pentru alte active.

„Există cercuri de afaceri locale interesate de astfel de active, dar pot apărea și interese mai mari, naționale sau străine. Istoria Fondului Proprietatea se poate replica la scara SIF-urilor”, spune unul dintre analiștii consultați.

Cel mai probabil este că „strategia de investiții a SIFurilor se va orienta prioritar către segmentul de plasamente de tip private equity”.

SIF Moldova (SIF2) deja și-a orientat politica de investiții spre domeniul imobiliar și, într-o anumită măsură și SIF Banat-Crișana (SIF1), care și-a externalizat aceste active, ca și cele hoteliere în două holdinguri înregistrate în Cipru.

SIF Transilvania (SIF3) are active importante în domeniul turistic (multe de succes).

Mari surse de bani

SIF-urile au fost întotdeauna mari furnizoare de lichidități pentru investitori prin dividendele acordate, chiar dacă interesul fondurilor de investiții străine a scăzut pe măsură ce marile companii energetice au fost listate la Bursă.

Au acordat dividende de circa 180 de milioane de lei din profiturile de circa 290 de milioane de lei de anul trecut, și de peste două miliarde de lei în acest deceniu.

Profiturile SIF-urilor pe primele 7 luni din 2019 se ridică deja la 505 milioane de lei, potrivit datelor Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF).

SIF-urile aveau depozite bancare de peste 569 de milioane de lei la 31 iulie 2017.

Averea SIF-urilor

SIF-urile au pachete majoritare de acțiuni la câteva zeci de companii, evaluate la miliarde de lei pentru activele lor, deși puține pot avea pretenție la o anvergură națională.

De votul SIF-urilor depinde soarta altor zeci de companii la care acestea au dețineri semnificative de peste 10% și chiar peste pragul de control de 33%.

SIF Banat Crișana (SIF1)

 • are 125 de companii în portofoliu, iar la 13 dintre ele dintre ele are pachete majoritare cu o valoare însumată de 554 milioane lei, adică 28,4% din activul său net de 2,56 miliarde de lei la 30 iunie 2019.
 • controlează producătorul de medicamente Biofarm (BIO) împreună cu SIF Muntenia , și mai deține pachetul majoritar la producătorul de ambalaje Vrancart
 • și-a concentrat și camuflat activele imobiliare și cele turistice (hoteluri) în companii înregistrate în Cipru.

SIF Moldova (SIF2)

 • mai are doar 48 de companii în portofoliu, după ce și-a curățat sever portofoliul ca să se concentreze pe investiții imobiliare și agro-alimentare.
 • cele pachete majoritare aveau la jumătatea anului o valoare de 186,7 mil lei, adică 8,6% din activele totale ale SIF2 de 2,06 miliarde de lei .
 • a transformat fosta producătoare de textile Țesătoriile Reunite din București în proiectul imobiliar Baba Novac Residence
 • are o deținere indirectă de 37% în Veranda Mall, prin alte două companii din portofoliu, dar și 73% din producătoarea de utilaje agricole Mecanica Ceahlău (MECF).

SIF Transilvania (SIF3)

 • are în portofoliu 97 de companii și doar valoarea deținerilor de companii turistice și a altora două majoritare contează pentru aproape 25% din activul net de pese 1,12 miliarde de lei la 30 iunie.
 • mai are:
  • 93% din Turism Covasna (cu active la Băile Tușnad)
  • 85% din Aro Palace Brașov
  • 77% din THR Marea Naagră (cu active mai ales în Eforie)
  • 63% din Turism Felix Băile Felix

SIF Muntenia (SIF4)

 • deține pachete majoritare la alte 13 companii, cu o valoare de 500 de milioane de lei, adică de peste 28% din activul net de peste 1,56 miliarde de lei, dintre care pachete majoritare la :
 • Biofarm, prin care a aspirat, împreună cu SIF1, la achiziția Antibiotice Iași, din care SIF Oltenia are 18%.
 • o compania de comerț cu ridicata (Bucur București) și alta de servici medicale, (Muntenia Medical Competences)
 • CI-CO București, devenită companie imobiliară.

SIF Oltenia (SIF5)

 • are 86% din producătorul de uleiuri vegetale alimentare Argus Constanța
 • deține integral compania de comerț Mercur Craiova, pe cea de afaceri imobiliare Flaros București și altele.
 • are pachete de control și semnificative la:
  • Lactate Natura Târgoviște (40% ),
  • Turism Felix Băile Felix (39%),
  • Electromagnetica București, Șantierul Naval Orșova și Prodplast București (26 – 28%).

Există și cazuri în care SIF-urile au un cuvânt greu de spus în privința unor companii strategice precum Romaero București (SIF4) sau Aerostar Bacău (SIF2).

Prețurile sunt avantajoase

Acțiunile SIF-urilor se tranzacționează la discounturi între 32% (SIF2) și 63% (SIF3) față de valoarea activelor lor nete, dar deja prețurile acțiunilor SIF-urilor au crescut cu 165% de la minimul din mai 2016 și cu 127% în acest an.

Totuși, achizițiile nu vor avea o turnură agresivă tocmai pentru că nimeni nu vrea ca discounturile să scadă subsțantial, ca urmare a unei creșteri prea mari a presiunii pe cumpărare.

Există și brokeri care sunt mai rezervați, însă, pentru că invocă nevoia de mari resurse pentru pachete mari de acțiuni ale SIF-urilor. Marile tranzacții cu acțiunile SIF-urilor nu sunt totuși inaccesibile marilor investitori.

Un pachet de 10% costă acum între 60 – 65 de milioane de lei la SIF Muntenia (SIF4) și Sif Transilvania (SIF3) și 144 de milioane de lei la SIF Moldova (SIF2).

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 22.9.2019

Lăsați un comentariu


Europa

Comisia Europeană va propune un nou proiect de buget multianual pentru a răspunde crizei coronavirus

Iulian Soare

Comisia Europeană va propune un nou proiect de buget multianual al UE pentru a a face faţă consecinţelor economice ale pandemiei de coronavirus, a anunţat,… Mai mult

Europa

Cancelarul Angela Merkel le cere germanilor să fie răbdători întrucât această criză va dura

Vladimir Ionescu

Cancelarul german Angela Merkel le-a cerut sâmbătă concetăţenilor ei să manifeste răbdare faţă de măsurile restrictive impuse pentru a frâna răspândirea coronavirusului, ea recunoscând totodată… Mai mult

Stiri

Soluția USR pentru criza coronavirus: 830 de lei scutire de impozit și ajutor de urgență similar pentru șomeri

Vladimir Ionescu

USR consideră că statul ar trebui să se concentreze pe măsuri de transfer a resurselor către populație și propune în acest sens scutirea de impozit… Mai mult

Stiri

Ministrul Sănătății: Peste 200.000 de români au venit în țară și încă pe atât vor veni de Paște. Vârful crizei – a doua jumătate a lunii aprilie

Vladimir Ionescu

Autoritățile se pregătesc de scenariul 4, o ordonanță militară cu noi măsuri în acest sens urmând a fi publicată, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru,… Mai mult

Stiri

VIDEO / Elisabeta Moraru: Nevoile de digitalizare ale companiilor și propunerile AMCHAM

Redacţia

Criza COVID-19 și provocările sale pentru companiile membre AMCHAM, în special nevoi de digitalizare sunt hot topics relevante pentru întreaga economie, despre care a vorbit… Mai mult

Stiri

VIDEO / Răzvan Enache, Google: Cum putem lucra online mai rapid, mai sigur și mai colaborativ

Redacţia

Cele mai multe companii și-au mutat activitatea online, ceea ce necesită numeroase soluții tehnice, precum cele oferite de Google. La video-conferința în direct: „Soluții pentru mutarea… Mai mult

Stiri

VIDEO / Bogdan Botezatu, Bitdefender: Securitatea datelor și a informațiilor în timpul lucrului de acasă

Redacţia

Mutarea activității companiilor în mare parte pe „lucrul de acasă” aduce cu sine provocări serioase în privința securității informațiilor și a datelor pe care le… Mai mult