fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Finanțarea IMM-urilor în criza Covid: principiile și acțiunea concretă

IMM-urile au fost puternic afectate de criza provocată de pandemia Covid-19, iar România a pregătit un pachet de ajutor destinat acestui sector. Ministrul fondurilor europene… Mai mult

20.10.2020

La obiect

PIB-ul României, la mijlocul clasamentului UE27

Economia României se situează pe locul 14 în UE şi reprezintă 1,6% din economia Uniunii, conform datelor revizuite la începutul acestei luni de Eurostat pentru… Mai mult

19.10.2020

Digital

Document / 10 ani, 2,4 miliarde euro – noua strategie de digitalizare a administrației, lansată în consultare interinstituțională

Secretariatul General al Guvernului a lansat în consultare interinstituțională o propunere de politică publică în domeniul digitalizării administrației publice din România. Dacă va fi aprobată,… Mai mult

19.10.2020

La obiect

Poziție slabă la export – consecințe pe revenirea economică

Datele publicate de Eurostat plasează România printre cele mai afectate state UE de criza indusă de pandemie, în ceea ce privește schimburile externe pe primele… Mai mult

19.10.2020

Pragul deținerii de 5% din SIF-uri – pe cale să fie eliminat: Începe lupta pentru concentrarea controlului pe active de 10 miliarde de lei

de Adrian N Ionescu , 22.9.2019

Competiția pentru controlul activelor de circa 9,5 miliarde de lei ale societăților de investiții financiare (SIF) va lua amploare după ce și Camera Deputaților va fi adoptat proiectul legii care abrogă pragul maxim de deținere de acțiuni, acum de 5%. La începutul săptămânii, Senatul a votat eliminarea acestui prag. 

Cele 5 SIF-uri au la rândul lor dețineri semnificative la sute de companii românești, sau chiar majoritare la câteva zeci dintre acestea, cele mai multe cu active atractive pentru investitorii care vor să aibă un cuvânt de spus în privința viitorului lor.

Unii sunt deja în joc, fie că sunt grupuri de afaceri locale, ori chiar de anvergură mai mare, fie că sunt investitori de portofoliu interesați să profite de profiturile rezultate din viitoarele tranzacții.

Alții vor intra în joc după ce se vor confirma așteptările privind adoptarea legii, potrivit experților consultați de cursdeguvernare.ro.

Astfel se va concentra la puțini acționari controlul asupra conducerilor SIF Banat-Crișana (SIF1), SIF Moldova (SIF2), SIF Transilvania (SIF3), SIF Muntenia (SIF4) și SIF Oltenia (SIF5), respectiv asupra deciziilor privind soarta companiilor din portofoliile lor.

Jocurile concentrării de acțiuni

„Ca întotdeauna când se elimină o barieră, investitorii vor fi interesați să profite, mai ales că SIF-urile au multe active valoroase”, a declarat Lucian Isac, unul dintre brokerii veterani ai pieței românești.

Competiția pentru concentrarea de acțiuni ale SIF-urilor va duce „clar la acumulări până aproape de nivelul oficial la pachetului de control (33%)”, spune analistul unei mari case de investiții autohtone.

„Este evident că vor avea loc mari concentrări, în timp, pentru că SIF-urile au active atractive”,  susține expertul citat, cu argumentul că există deja antecedente și chiar „un istoric al acumulărilor concertate peste nivelurile de plafonare a deținerii, sancționate de ASF”.

Analiștii pieței de capital se așteaptă ca deputații să nu întârzie prea mult cu aprobarea legii în cauză (a fondurilor de investiții alternative).

Miza activelor atractive

SIF-urile sunt atractive pentru numeroasele pachete semnificative și chiar de control sau majoritare la multe companii valoroase, chiar dacă unele nu sunt de anvergură națională, sau sunt atractive doar pentru terenurile lor sau pentru alte active.

„Există cercuri de afaceri locale interesate de astfel de active, dar pot apărea și interese mai mari, naționale sau străine. Istoria Fondului Proprietatea se poate replica la scara SIF-urilor”, spune unul dintre analiștii consultați.

Cel mai probabil este că „strategia de investiții a SIFurilor se va orienta prioritar către segmentul de plasamente de tip private equity”.

SIF Moldova (SIF2) deja și-a orientat politica de investiții spre domeniul imobiliar și, într-o anumită măsură și SIF Banat-Crișana (SIF1), care și-a externalizat aceste active, ca și cele hoteliere în două holdinguri înregistrate în Cipru.

SIF Transilvania (SIF3) are active importante în domeniul turistic (multe de succes).

Mari surse de bani

SIF-urile au fost întotdeauna mari furnizoare de lichidități pentru investitori prin dividendele acordate, chiar dacă interesul fondurilor de investiții străine a scăzut pe măsură ce marile companii energetice au fost listate la Bursă.

Au acordat dividende de circa 180 de milioane de lei din profiturile de circa 290 de milioane de lei de anul trecut, și de peste două miliarde de lei în acest deceniu.

Profiturile SIF-urilor pe primele 7 luni din 2019 se ridică deja la 505 milioane de lei, potrivit datelor Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF).

SIF-urile aveau depozite bancare de peste 569 de milioane de lei la 31 iulie 2017.

Averea SIF-urilor

SIF-urile au pachete majoritare de acțiuni la câteva zeci de companii, evaluate la miliarde de lei pentru activele lor, deși puține pot avea pretenție la o anvergură națională.

De votul SIF-urilor depinde soarta altor zeci de companii la care acestea au dețineri semnificative de peste 10% și chiar peste pragul de control de 33%.

SIF Banat Crișana (SIF1)

 • are 125 de companii în portofoliu, iar la 13 dintre ele dintre ele are pachete majoritare cu o valoare însumată de 554 milioane lei, adică 28,4% din activul său net de 2,56 miliarde de lei la 30 iunie 2019.
 • controlează producătorul de medicamente Biofarm (BIO) împreună cu SIF Muntenia , și mai deține pachetul majoritar la producătorul de ambalaje Vrancart
 • și-a concentrat și camuflat activele imobiliare și cele turistice (hoteluri) în companii înregistrate în Cipru.

SIF Moldova (SIF2)

 • mai are doar 48 de companii în portofoliu, după ce și-a curățat sever portofoliul ca să se concentreze pe investiții imobiliare și agro-alimentare.
 • cele pachete majoritare aveau la jumătatea anului o valoare de 186,7 mil lei, adică 8,6% din activele totale ale SIF2 de 2,06 miliarde de lei .
 • a transformat fosta producătoare de textile Țesătoriile Reunite din București în proiectul imobiliar Baba Novac Residence
 • are o deținere indirectă de 37% în Veranda Mall, prin alte două companii din portofoliu, dar și 73% din producătoarea de utilaje agricole Mecanica Ceahlău (MECF).

SIF Transilvania (SIF3)

 • are în portofoliu 97 de companii și doar valoarea deținerilor de companii turistice și a altora două majoritare contează pentru aproape 25% din activul net de pese 1,12 miliarde de lei la 30 iunie.
 • mai are:
  • 93% din Turism Covasna (cu active la Băile Tușnad)
  • 85% din Aro Palace Brașov
  • 77% din THR Marea Naagră (cu active mai ales în Eforie)
  • 63% din Turism Felix Băile Felix

SIF Muntenia (SIF4)

 • deține pachete majoritare la alte 13 companii, cu o valoare de 500 de milioane de lei, adică de peste 28% din activul net de peste 1,56 miliarde de lei, dintre care pachete majoritare la :
 • Biofarm, prin care a aspirat, împreună cu SIF1, la achiziția Antibiotice Iași, din care SIF Oltenia are 18%.
 • o compania de comerț cu ridicata (Bucur București) și alta de servici medicale, (Muntenia Medical Competences)
 • CI-CO București, devenită companie imobiliară.

SIF Oltenia (SIF5)

 • are 86% din producătorul de uleiuri vegetale alimentare Argus Constanța
 • deține integral compania de comerț Mercur Craiova, pe cea de afaceri imobiliare Flaros București și altele.
 • are pachete de control și semnificative la:
  • Lactate Natura Târgoviște (40% ),
  • Turism Felix Băile Felix (39%),
  • Electromagnetica București, Șantierul Naval Orșova și Prodplast București (26 – 28%).

Există și cazuri în care SIF-urile au un cuvânt greu de spus în privința unor companii strategice precum Romaero București (SIF4) sau Aerostar Bacău (SIF2).

Prețurile sunt avantajoase

Acțiunile SIF-urilor se tranzacționează la discounturi între 32% (SIF2) și 63% (SIF3) față de valoarea activelor lor nete, dar deja prețurile acțiunilor SIF-urilor au crescut cu 165% de la minimul din mai 2016 și cu 127% în acest an.

Totuși, achizițiile nu vor avea o turnură agresivă tocmai pentru că nimeni nu vrea ca discounturile să scadă subsțantial, ca urmare a unei creșteri prea mari a presiunii pe cumpărare.

Există și brokeri care sunt mai rezervați, însă, pentru că invocă nevoia de mari resurse pentru pachete mari de acțiuni ale SIF-urilor. Marile tranzacții cu acțiunile SIF-urilor nu sunt totuși inaccesibile marilor investitori.

Un pachet de 10% costă acum între 60 – 65 de milioane de lei la SIF Muntenia (SIF4) și Sif Transilvania (SIF3) și 144 de milioane de lei la SIF Moldova (SIF2).

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 22.9.2019

Lăsați un comentariu


Stiri

Florin Cîțu: BNR nu și-a atins ținta de achiziții a titlurilor de stat, Finanțele și-au făcut treaba privind politica fiscală

Razvan Diaconu

Ministrul de Finanțe, Florin ​Cîțu, a afirmat vineri că politica fiscală ”și-a făcut treaba” în economia românească, însă ”Banca Centrală nu și-a atins ținta pentru… Mai mult

Stiri

Transgaz se împrumută pentru conducte noi în Moldova, utile și la alimentarea gazoductului Iași – Chișinău

Adrian N Ionescu

Operatorul monopolului de stat al transportului de gaze natural prin magistralele naționale, Transgaz Mediaș (TGN) a contractat un împrumut mare, de 360 milioane de lei… Mai mult

Stiri

End of Life Choice Act 2019: Populația din Noua Zeelandă a votat pentru legalizarea eutanasiei

Iulian Soare

Eutanasierea va fi legalizată în Noua Zeelandă, după ce rezultatele preliminare ale referendumului arată că 65,2% dintre votanţi au susţinut ca End of Life Choice… Mai mult

Stiri

Nicolae Bănicioiu a fost pus sub urmărire penală

Vladimir Ionescu

Deputatul Nicolae Bănicioiu a fost pus sub urmărire penală, pentru luare de mită în formă continuată și trafic de influență, anunță un comunicat al DNA.… Mai mult

Stiri

Rata șomajului a scăzut în septembrie, până la 5,2%

Raluca Florescu

Rata şomajului în formă ajustată sezonier a fost de 5,2% în luna septembrie, cu 0,1 puncte procentuale mai scăzută faţă de cea înregistrată în august,… Mai mult

Europa

UE finanțează transferul pentru tratament al bolnavilor Covid-19 în alte rețele sanitare, granițele interioare UE rămân deschise – decizii Consiliul European

Iulian Soare

Uniunea Europeană va finanța transferul pacienților peste granițe în interiorul blocului pentru a evita colapsul rețelelor naționale de spitale, în condițiile în care infecțiile cu… Mai mult

Stiri

Nicușor Dan: Am găsit la Primărie datorii de 3 mld. lei către furnizori și popriri pe conturi de 70 mil. lei

Vladimir Ionescu

Primăria Capitalei are datorii de aproximativ trei miliarde de lei, iar 70 de milioane de lei sunt blocați în conturi, din cauza unor popriri, a… Mai mult