Chestiunea

Contracție surprinzătoare a schimburilor comerciale externe

Scădere, în premieră după mai mulți ani, atât a exporturilor (-5,5%) cât și a importurilor lunare (-6,9%), la nivelul lunii iunie 2019. Ultima situație de… Mai mult

11.08.2019

La obiect

Veniturile bugetare: Bulgaria și Polonia au reformat Fiscului, România umblă la taxe și impozite

Consiliul fiscal pune la dispoziția Ministerului de Finanțe, în cuprinsul Opiniei referitoare la proiectul de rectificare bugetară, un rezumat al acțiunilor întreprinse de Bulgaria pentru… Mai mult

08.08.2019

Chestiunea

Puterea de cumpărare a salariilor, decuplată de productivitatea muncii

Câștigul salarial mediu brut din luna iunie 2018 a fost de 5.127 lei, cu 1% mai mare faţă de luna anterioară, conform datelor publicate de… Mai mult

07.08.2019

Evenimentul

Rectificarea bugetară, primele cifre: PIB-ul recalculat în sus ca să ”scadă” deficitul, cel mai mult se taie la Educație

Rectificarea bugetară propusă de Ministerul Fianațelor prevede o ajustare în sus a PIB-ului, de la 1.022,5 miliarde de lei cât s-a estimat la fundamentarea bugetului,… Mai mult

06.08.2019

Cronicile

Prăbușirea lirei turcești va afecta exporturile româneşti în Turcia – cel mai mare partener comercial al României din afara UE

de Adrian N Ionescu , 15.8.2018

Problemele economiei turcești și ale monedei sale pun presiune pe exporturile românești.

Exporturile româneşti în Turcia ar putea scădea suficient de mult pentru a amplifica deficitul comercial al României cu această țară și pe ansamblu.

Lira turcească a mai pierdut 10% din valoarea sa, luni, după ce vineri s-a prăbușit cu 18%, stârnind teama piețelor și băncilor globale că problemele economice ale Turciei vor contamina și alte economii emergente.

Astfel că importurile turcești din România ca şi de oriunde altundeva s-ar putea scumpi prea mult pentru a-şi păstra volumele actuale.

„Problemele Turciei și deprecierea lirei turcești vor afecta categoric exporturile româneşti în această ţară, care vor deveni mai scumpe”, a declarat Mihai Ionescu, co-preşedintele Consiliului de export al României şi preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), pentru cursdeguvernare.ro.

În general, România ar putea avea de suferit ca urmare a prelungirii crizei din Turcia, odată cu toate celelalte economii emergente, din cauza eventualei  contaminări cu neîncredere, care ar putea declanșa retragerea fluxurilor de investiții financiare.

Creșterea economiei Turciei, dirijată de politica inflaționistă a președintelui Recep Tayyip Erdogan, s-a transformat în supraîncălzire, iar banca centrală a Turciei nu a reușit să calmeze temerile globale, pentru că întârzie să majoreze dobânda de referinţă pentru a ţine sub control inflaţia care depăşeşte 15% în prezent, de la 11,5% în 2017.

Ministrul de Finanțe al Turciei este ginerele președintelui Recep Erdogan.

Relațiile economice cu Turcia

Chiar dacă încasările exportatorilor români sunt teoretic avantajate de deprecierea lirei, scăderea volumului ar putea duce la creşterea deficitului comercial bilateral de la nivelul înregistrat în 2017, de circa un miliard de euro.

Turcia este cel mai mare importator din România din afara UE și cel mai mare exportator non-UE în România după China. Mai mult, schimburile comerciale cu multe ţări UE sunt în urma celor cu Turcia.

Turcia a fost al cincilea cel mai mare importator din România în 2017 şi al şaselea în T1 / 2018, atrăgând 3,3% din totalul exporturilor românești (2,09 mld. euro).

Este al şaptelea cel mai mare exportator în România în T1 / 2018 şi a fost al şaselea în 2017, cu 4% din totalul importurilor românești.

Turcia are investiţii străine directe în România de mai multe sute de milioane de euro: erau 449 de milioane de euro în 2016 (0,7% din total, locul 19), potrivit BNR, dar s-au adăugat cel puțin 100 milioane între timp. Cu fluxurile indirecte ale companiilor turcești dinalte ţări europene investițiile Turciei s-ar ridica la peste şase miliarde de dolari.

Circa 7.000 de companii turce au operaţiuni în România, dintre care două bănci, credit Europe şi Garanti Bank și Arcelik, producătorul de electrocasnice care deţine fabrica Atrctic de la la Găeşti.

Grupul Koc , din care face parte şi Arcelik, urmează să livreze Capitalei 400 de autobuze, în valoare de peste 100 de milioane de euro – cel mai mare contract de export de autobuze din istoria grupului.

Eventuala creştere a costului finanţării firmei ar putea întârzia producția, respectiv livrarea autobuzelor Capitalei României.

Grijile globale

Lira turcească a pierdut mai mult de 40% din valoarea sa față de dolar în acest an, iar angajamentul băncii centrale a Turciei nu a făcut decât să reducă viteza căderii.

Prăbușirea monedei Turciei ridică gradul de nervozitate al investitorilor globali, care se tem că astfel s-ar putea declanșa un exod al fluxurilor de investiții din țările emergente.

Mai mult, retorica antieuropeană a lui Recep Erdogan şi confruntarea sa deschisă cu Donald Trump nu ajută deloc.

(Citiţi şi: Lira turcă se prăbușește, economia Turciei se clatină sub politica inflaționistă a regimului Erdogan. Confruntarea cu Washingtonul amplifică criza)

Randamentele titlurilor de stat turceşti pe 10 ani au fost propulsate de neîncrederea în guvernul turc la aproape 20%, iar prima de risc aferentă (CDS) a accelerat cu peste 50% într-o săptămână, până la mai mult de 520 de puncte.

Randamentele titlurilor de stat sunt rapoarte dintre dobânda bonificată și prețul titlurilor, iar creșterea acestora arată disponibilitatea investitorilor de a le vinde cât mai repede.

Problema cea mai mare ar putea fi însă creșterea costurilor la care se împrumută nu numai guvernul turc, ci și companiile din Turcia, dintre care circa 10.000 sunt germane, franceze, italiene şi spaniole, iar printre ele sunt multe nume sonore.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 15.8.2018

Lăsați un comentariu


Stiri

Rusia reacționează dur după întâlnirea Iohannis-Trump. Kremlinul pregătește „un set de măsuri”

Razvan Diaconu

Situaţia în direcţia strategică vestică continuă să se deterioreze mai ales din cauza întăririi prezenţei NATO, în special în Polonia şi România, fapt care determină… Mai mult

Stiri

România are miercuri, 21 august, cea mai scumpă energie electrică din regiune. Importurile au crescut la peste 1100 MW

Adrian N Ionescu

Piaţa de electricitate din România înregistrează el mai mare preţ spot din regiune, cu livrare miercuri de 63,82 euro pe MWh, sau de 301 lei… Mai mult

Stiri

Victor Negrescu: Președintele PES participă la Congresul PSD

Vladimir Ionescu

Coordonatorul PES activists România, Victor Negrescu (foto), a declarat miercuri pentru Mediafax că președintele PES, Sergei Stanishev, a fost invitat și a confirmat participarea la… Mai mult

Stiri

Document / Guvernul, dat în judecată de elevi pentru plafonarea decontării transportului școlar

Mariana Bechir

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), unul dintre cele mai active ONG-uri de profil, a depus miercuri, la Curtea de Apel Constanţa, o cerere de chemare… Mai mult

Stiri

Viorica Dăncilă: România e interesată de portofoliile transporturi, energie sau mediu din noua Comisie Europeană

Razvan Diaconu

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că i-a transmis președintelui ales al CE, Ursula von der Leyen, că România este interesată de portofoliile transporturi, energie și… Mai mult

Stiri

Sorina Pintea anunță din nou că va verifica ce s-a întâmplat cu banii pentru investiții primiți de spitale

Vladimir Ionescu

Ministrul Sănătății a anunțat miercuri că demarează procesul identificării spitalelor ce au beneficiat de fonduri publice pentru investiții, dar nu le-au folosit și riscă acum… Mai mult

Stiri

Agentul guvernamental al României, care pledase la CEDO în favoarea lui Liviu Dragnea, eliberat din funcție

Vladimir Ionescu

Premierul Viorica Dăncilă l-a eliberat din funcție pe Viorel Mocanu (foto), agentul guvernamental al României la CEDO care a pledat la Strasbourg în favoarea lui… Mai mult