Analiză

TVA: povestea pe care o spune calendarul de rambursare

Situația rambursărilor de TVA din ultimii 4 ani arată nu doar lipsa de predictibilitate a restituirilor de către stat, ci și ieșirea din orice logică… Mai mult

16.02.2020

Chestiunea

Taxele de mediu în România și în UE: ce propuneri pregătește Comisia

În plină dezbatere europeană pe marginea celui mai important subiect al momentului – Pactul ecologic european – România se vede obligată să își reanalizeze eficiența… Mai mult

16.02.2020

La obiect

Ianuarie 2020 – scădere a inflației anuale la 3,6%

Creşterea preţurilor de consum în luna ianuarie 2020 a fost de 0,41%, similară cu cea din luna precedentă și sub jumătate din valoarea consemnată în… Mai mult

13.02.2020

La obiect

-2,3% la producția industrială pe 2019, după șapte luni consecutive pe minus din iunie încoace

Potrivit datelor comunicate de INS, România a consemnat în decembrie 2019 o nouă scădere a producției industriale lunare, de -3,9% pe serie brută și -6,9%… Mai mult

12.02.2020

Cronicile

Prăbușirea lirei turcești va afecta exporturile româneşti în Turcia – cel mai mare partener comercial al României din afara UE

de Adrian N Ionescu , 15.8.2018

Problemele economiei turcești și ale monedei sale pun presiune pe exporturile românești.

Exporturile româneşti în Turcia ar putea scădea suficient de mult pentru a amplifica deficitul comercial al României cu această țară și pe ansamblu.

Lira turcească a mai pierdut 10% din valoarea sa, luni, după ce vineri s-a prăbușit cu 18%, stârnind teama piețelor și băncilor globale că problemele economice ale Turciei vor contamina și alte economii emergente.

Astfel că importurile turcești din România ca şi de oriunde altundeva s-ar putea scumpi prea mult pentru a-şi păstra volumele actuale.

„Problemele Turciei și deprecierea lirei turcești vor afecta categoric exporturile româneşti în această ţară, care vor deveni mai scumpe”, a declarat Mihai Ionescu, co-preşedintele Consiliului de export al României şi preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), pentru cursdeguvernare.ro.

În general, România ar putea avea de suferit ca urmare a prelungirii crizei din Turcia, odată cu toate celelalte economii emergente, din cauza eventualei  contaminări cu neîncredere, care ar putea declanșa retragerea fluxurilor de investiții financiare.

Creșterea economiei Turciei, dirijată de politica inflaționistă a președintelui Recep Tayyip Erdogan, s-a transformat în supraîncălzire, iar banca centrală a Turciei nu a reușit să calmeze temerile globale, pentru că întârzie să majoreze dobânda de referinţă pentru a ţine sub control inflaţia care depăşeşte 15% în prezent, de la 11,5% în 2017.

Ministrul de Finanțe al Turciei este ginerele președintelui Recep Erdogan.

Relațiile economice cu Turcia

Chiar dacă încasările exportatorilor români sunt teoretic avantajate de deprecierea lirei, scăderea volumului ar putea duce la creşterea deficitului comercial bilateral de la nivelul înregistrat în 2017, de circa un miliard de euro.

Turcia este cel mai mare importator din România din afara UE și cel mai mare exportator non-UE în România după China. Mai mult, schimburile comerciale cu multe ţări UE sunt în urma celor cu Turcia.

Turcia a fost al cincilea cel mai mare importator din România în 2017 şi al şaselea în T1 / 2018, atrăgând 3,3% din totalul exporturilor românești (2,09 mld. euro).

Este al şaptelea cel mai mare exportator în România în T1 / 2018 şi a fost al şaselea în 2017, cu 4% din totalul importurilor românești.

Turcia are investiţii străine directe în România de mai multe sute de milioane de euro: erau 449 de milioane de euro în 2016 (0,7% din total, locul 19), potrivit BNR, dar s-au adăugat cel puțin 100 milioane între timp. Cu fluxurile indirecte ale companiilor turcești dinalte ţări europene investițiile Turciei s-ar ridica la peste şase miliarde de dolari.

Circa 7.000 de companii turce au operaţiuni în România, dintre care două bănci, credit Europe şi Garanti Bank și Arcelik, producătorul de electrocasnice care deţine fabrica Atrctic de la la Găeşti.

Grupul Koc , din care face parte şi Arcelik, urmează să livreze Capitalei 400 de autobuze, în valoare de peste 100 de milioane de euro – cel mai mare contract de export de autobuze din istoria grupului.

Eventuala creştere a costului finanţării firmei ar putea întârzia producția, respectiv livrarea autobuzelor Capitalei României.

Grijile globale

Lira turcească a pierdut mai mult de 40% din valoarea sa față de dolar în acest an, iar angajamentul băncii centrale a Turciei nu a făcut decât să reducă viteza căderii.

Prăbușirea monedei Turciei ridică gradul de nervozitate al investitorilor globali, care se tem că astfel s-ar putea declanșa un exod al fluxurilor de investiții din țările emergente.

Mai mult, retorica antieuropeană a lui Recep Erdogan şi confruntarea sa deschisă cu Donald Trump nu ajută deloc.

(Citiţi şi: Lira turcă se prăbușește, economia Turciei se clatină sub politica inflaționistă a regimului Erdogan. Confruntarea cu Washingtonul amplifică criza)

Randamentele titlurilor de stat turceşti pe 10 ani au fost propulsate de neîncrederea în guvernul turc la aproape 20%, iar prima de risc aferentă (CDS) a accelerat cu peste 50% într-o săptămână, până la mai mult de 520 de puncte.

Randamentele titlurilor de stat sunt rapoarte dintre dobânda bonificată și prețul titlurilor, iar creșterea acestora arată disponibilitatea investitorilor de a le vinde cât mai repede.

Problema cea mai mare ar putea fi însă creșterea costurilor la care se împrumută nu numai guvernul turc, ci și companiile din Turcia, dintre care circa 10.000 sunt germane, franceze, italiene şi spaniole, iar printre ele sunt multe nume sonore.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 15.8.2018

Lăsați un comentariu


Stiri

Primul caz confirmat de coronavirus în România

Vladimir Ionescu

UPDATE 23.50: Situația este relativ mai bună, comparativ cu cea din alte state, întrucât se cunoaște Pacientul Zero și, astfel, pot fi identificate rapid persoanele… Mai mult

Stiri

Florin Cîțu: Desemnarea mea, o garanție a continuității orientării strategice de depesedizare a României

Victor Bratu

Premierul desemnat, Florin Cîțu, a anunțat miercuri seara că desemnarea sa pentru formarea unui nou guvern constituie ”o garanție a continuității în guvernarea PNL, dar… Mai mult

Stiri

România, percepții eronate cu privire la cele mai frecvente cauze de deces – studiu Ipsos

Vladimir Ionescu

România este a doua țară în care s-au înregistrat percepțiile cele mai eronate, conform studiului ”Pericolele percepției” realizat de Ipsos și citat de HotNews. Pentru… Mai mult

Mobile sticky

Florin Cîțu este noul premier desemnat

Victor Bratu

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri că ministrul de Finanțe interimar, Florin Cîțu, este desemnat cu formarea noului guvern. Președintele Iohannis a anunțat că a… Mai mult

Stiri

Nicolae Cinteză (BNR): Facem verificări la 16-17 bănci, par a fi implicate într-o tranzacție destul de ciudată. DIICOT a deschis acțiune penală

Vladimir Ionescu

Direcţia Supraveghere din Banca Naţională a României ”face verificări la 16 – 17 bănci implicate într-o tranzacţie destul de ciudată”, a afirmat miercuri Nicolae Cinteză… Mai mult

Mobile sticky

CE va recomanda deschiderea procedurii de deficit excesiv împotriva României săptămâna viitoare

Alexandra Pele

Comisia Europeană va recomanda deschiderea procedurii de deficit excesiv împotriva României săptămâna viitoare, a declarat miercuri Valdis Dombrovskis (foto), vicepreședintele executiv al CE, potrivit Euractiv.… Mai mult

Stiri

Înscrieri deschise la conferința „Instrumente financiare pentru IMM-uri, agricultură și dezvoltare rurală”

Ioana Morovan

CursDeGuvernare.ro, UniCredit Bank și UniCredit Leasing în parteneriat cu Reprezentanța Comisiei Europene în România (RCE) organizează pe 10 martie conferința „Instrumente financiare pentru IMM-uri, agricultură… Mai mult