joi

28 martie, 2024

11 august, 2018

Lira turcă se prăbușește, iar economia Turciei se clatină sub politica inflaționistă a regimului Erdogan. Confruntarea cu Washingtonul amplifică criza

Lira turcă a pierdut vineri 18%, cea mai mare scădere din 2001 încoace și o treime din valoarea ei în tot acest an, din cauza îngrijorărilor privind controlul președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan asupra economiei.

Vineri a fost comunicată a nouă abordare a ministrului de finanțe turc, Berat Albayrak – ginerele președintelui turc, fără să oprească prăbușirea monedei turce în fața investitorilor care se așteaptă măsuri concrete, precum majorarea dobânzii de referință, care să restaureze încrederea, potrivit Reuters.


Decizia din mai a băncii centrale a Turciei de acrește dobânda de politică monetară cu 300 de puncte de bază, nu a reușit să restabilească încrederea investitorilor, afectaţi de politica intervenţionistă a preşedintelui Tayyip Erdogan.

Președintele Recep Erdogan a cerut turcilor să-și vinde dolarii și euro și pe lire pentru a câștiga ceea ce a nuit un „război de independență”.

Pe de altă parte, președintele turc a declarat că SUA a greșit încercând să amenințe Turcia, după ce președintele Donald Trump a anunțat pe twitter că a decis să dubleze supratarifele la exporturile turcești de aluminiu și oțel, până la 20, respectiv 50%.


Cei doi aliați în NATO, Turcia și SUA, se înfruntă pe mai multe teme, începând cu divergența de opinii privind criza din Siria și intenția Turciei de a achiziționa sisteme de apărare din Rusia și sfârșind cu procesul intentat pastorului american Andrew Brunson, acuzat de terorism, ca replică la refuzul american de a-l extrăda pe liderul religios Fethullah Gulen, acuzat de Recp Erdogan că ar fi pus la cale lovitura de stat eșuată de acum doi ani.

Baza militară de la Incirlik este utilizată de Forțele Aeriene americane pentru operațiunile din Orientul Mijlociu. Turcia este membră a NATO din 1950 și, până nu demult, un aliat apropiat al SUA, singura țară musulmană din alianța transatlantică.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: