marți

16 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

20 iulie, 2017

Președintele Partidul Popular European, Joseph Daul, a denunțat joi schimbarea sistemului electoral din Republica Moldova, cerând Comisiei Europene să oprească orice finanțare acordată acestui stat și să reevalueze Acordul de asociere UE-Republica Moldova.

Parlamentul Republicii Moldova a votat joi, în lectură finală, proiectul de lege cu privire la schimbarea sistemului electoral, fiind astfel adoptat sistemul de vot mixt. La câteva ore după vot, președintele Igor Dodon a anunțat că a promulgat legea votată de Parlament.

”Este o rușine faptul că majoritatea parlamentului moldovean a ales astăzi pentru cetățenii săi autoritarismul în dauna democrației, corupția în dauna transparenței, haosul în dauna statului de drept. Este cu adevărat regretabil că 74 de membri ai parlamentului au optat să consolideze dictatura Partidului Democrat și a socialiștilor cu liderul lor Plahotniuc în loc să apere interesele propriului popor”, a declarat președintele PPE, Joseph Daul.


”Comisia de la Veneția a făcut recomandarea clară de a nu se introduce un nou sistem electoral. Ca de obicei, Partidul Democrat a ignorat în mare măsură recomandările Comisiei de la Veneția și temerile Uniunii Europene cu privire la schimbarea sistemului electoral. Mai mult, cele mai mari îngrijorări referitoare la noua lege electorală din (Republica) Moldova nu au fost tratate și riscurile pe care ea le implică nu au fost depășite”, mai menționează declarația liderului PPE.

Dată fiind situația gravă și ignorarea completă a recomandărilor Comisiei de la Veneția de către PDM și socialiști, Partidul Popular European a cerut oficial Comisiei Europene să oprească orice finanțare și să reevalueze Acordul de asociere UE-Republica Moldova.

PPE este cel mai mare partid politic paneuropean, incluzând 79 de partide din 41 de țări. Din PPE fac parte în prezent președinții Comisiei Europene (Jean-Claude Juncker), Consiliului European (Donald Tusk) și Parlamentului European (Antonio Tajani), șapte șefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeană și șapte din afara UE, 13 comisari europeni și cel mai numeros grup politic din Parlamentul European.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: