Esteban Gonzalez Pons, vicepreședinte al Partidului Popular (Creștin Democrat), cel mai mare grup politic din Parlamentul European, a anunțat că acest grup o va vota pe Laura Codruța Kovesi la conducerea Parchetului European.
„Ca să răspund foarte scurt, noi o susținem clar. Credem că sfera politică trebuie să stea departe de alegerea procurorului european. Deci, doar gândindu-ne la capacitatea ei tehnică, o susținem”, a spus politicianul, răspunzând unei întrebări adresate de Hotnews, la o conferință de presă organizată la Bruxelles.
Câteva state importante au anunțat, de asemenea, că o vor susține pe Laura Codruța Kovesi:
- Josef Moser, ministrul austriac de Justiție, prezent la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), a anunțat vineri că Austria va vota în favoarea acesteia
- Gunther Krichbaum, președintele comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag-ul german, a anunțat că o sprijină pe fosta șefă a DNA
Laura Codruța Kovesi este favorita în cursa pentru postul de procuror-șef al Parchetului European, cursă în care au mai rămas doar trei persoane – în afara ei, au mai fost selectați pentru această listă scurtă – procurorii Jean-Francois Bohnert (Franța) și Andres Ritter (Germania).
„Calificarea și experiența acestor candidați s-au clasat cel mai sus pentru pozția de procuror-șef european (…), ținând cont de natura foarte specială a funcției pentru care au aplicat candidații” – a menționat Comitetul de selecție, format din 12 personalități independente din domeniu, la anunțarea celor trei candidați finali.
Lista a fost votată pe 1 februarie, după ce la sfârșitul lunii ianuarie au fost susținute interviurile prevăzute în cadrul procesului de selecție.
Tudorel Toader, cel care a cerut demiterea de la DNA a Laurei Codruța Kovesi și a obținut această revocare cu ajutorul CCR, a anunțat că se opune candidaturii acesteia la cea mai înaltă funcție în domeniu din UE, aceea de procuror-șef al Parchetului European (EPPO).
Parchetul European va fi o instituție independentă și descentralizată a Uniunii Europene, care va avea competența de a cerceta, urmări penal și trimite în judecată persoanele învinuite de săvârșirea unor infracțiuni care aduc prejudicii bugetului UE, cum ar fi actele de fraudă sau de corupție ori cazurile transfrontaliere de fraudă în materie de TVA de peste 10 milioane de euro.
Instituția va funcționa ca un birou unic pentru toate statele membre participante și va combina eforturile naționale și europene de asigurare a respectării legii într-o abordare unificată, eficientă și continuă.
Parchetul UE va lucra în strânsă colaborare cu autoritățile naționale de aplicare a legii. De asemenea, va colabora îndeaproape cu alte organisme precum Eurojust și Europol.