sâmbătă

16 martie, 2024

19 octombrie, 2020

Datele publicate de Eurostat plasează România printre cele mai afectate state UE de criza indusă de pandemie, în ceea ce privește schimburile externe pe primele opt luni ale anului.

Astfel, scăderea exporturilor noastre a fost de -15% (la fel ca Portugalia), după cele consemnate de Luxemburg (-25%), Franța (-21%) și Finlanda (-17%)

Pe segmentul de schimburi intracomunitare, am ocupat locul șase, cu o diminuare de -16%. Mai redusă decât a micilor economii (puțin relevante) Cipru (-39%), Luxemburg (-24%) sau Malta (-24%) și doar ceva mai bine în raport cu Franța (-17%) și Finlanda (-16%). De reținut, Slovacia, competitoarea noastră în industria auto, și-a revenit semnificativ mai bine (-12%).


Scăderea exporturilor a fost aproape dublă față de celelalte state din Balcani (-8% Bulgaria și Croația), vizibil peste cele din Ungaria, Cehia (fiecare cu câte -11%) și mult peste Polonia (-5%). Așadar, exporturile în revenire mai lentă față de situația din regiune au fost cele care ne-au afectat revenirea economică, fiind și singurul stat cu sold major negativ care și-a înrăutățit poziția.

Deși cu deficite, (mai mari) Croația și Bulgaria ( mai mici) și-au diminuat soldul negativ, fapt datorat obligațiilor asumate pentru acceptarea în ERM II, anticamera adoptării euro. Cehia și Ungaria și-au mai redus excedentul comercial cu care s-au obișnuit, spre deosebire de noi, în ultimii ani.

Slovacia a restrâns mai mult decât noi importurile din afara UE și și-a îmbunătățit poziția externă, oricum echilibrată anterior. Cel mai performant stat pe traiectoria reducerii decalajelor față de Occident, Polonia, a continuat să-și majoreze un excedent considerabil (după ce era marginal pe minus pe primele 8 luni de anul trecut).


Din păcate pentru România, datele prezentate arată o diminuare a competitivității în regiune față de alte state membre cu nivel de dezvoltare apropiat, cu efect negativ pe avansul PIB. De aceea majorarea veniturilor fără corespondent în evoluția producției, inclusiv pentru export, nu face decât să amplifice deficitul extern și presiunea asupra cursului monedei naționale.

Dintre țările occidentale cu PIB de dimensiuni comparabile și afectate similar pe partea de exporturi, Finlanda a avut o oarecare deteriorare a soldului comercial, dar a rămas foarte aproape de echilibru. Spre deosebire de noi, Portugalia și-a restrâns mai puternic importurile (-18%), reducându-și semnificativ deficitul comercial.

Pentru referință, am inclus și rezultatele celor mai mari economii ale UE, principalii noștri parteneri comerciali. Germania și-a mai ajustat un excedent comercial masiv, care o plasa în afara cerințelor de echilibru, Italia și-a îmbunătățit poziția și doar Franța a avut o creștere a deficitului comercial.

Plasarea noastră undeva la media datele lor arată o dependență crescută a economiei românești lanțurile de producție ale marilor concerne internaționale, dar și o anumită pasivitate. Astfel, pretențiile de majorare a nivelului de trai fără un efort suplimentar pentru eficientizarea producției nu au acoperire iar rezultatele se vor vedea în ajustarea făcută forțat de piață.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: