Green Deal: România are capacități de stocare a gazelor de seră de 11.000 de ori mai mari decât stochează în realitate

Atingerea țintei UE de neutralitate climatică (zero emisii nete de gaze de seră) implică eforturi considerabile inclusiv de stocare a acestora, dar datele din România privind… Mai mult›
10.01.2021
Locuirea în UE – România, cu cele mai aglomerate locuințe și cu facilități amânate de constrângerile bugetare

România este țara din UE cu cea mai mare pondere a persoanelor care locuiesc în condiții de supraaglomerare, potrivit datelor publicate pentru anul 2019 de… Mai mult›
10.01.2021
România – locul 7 în UE la ponderea energiei electrice din surse regenerabile, dar în regres pe ultimii patru ani

România s-a situat în 2019 pe locul 7 în UE la ponderea energiei electrice obținute din surse regenerabile, potrivit datelor publicate de Eurostat, înaintea Germaniei… Mai mult›
10.01.2021
Cifra de afaceri din comerț: +2,1% pe primele 11 luni din 2020, prin revenirea vânzărilor de produse nealimentare

Comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a înregistrat o creștere de 2% în volum brut a cifrei de afaceri cumulat pe primele unsprezece luni… Mai mult›
07.01.2021
Și poziția oficială a Liberalului (democrat) din Coaliție, față de noile măsuri fiscale: Da!
de Razvan Diaconu , 19.12.2018
O serie de firme practică un sistem de transfer al profiturilor către companiile-mamă iar în România raportează „an de an” profituri mici, a justificat miercuri liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, demersul ministrului Finanțelor de a adopta ordonanța de urgență care conține, printre altele, celebra ”taxă pe lăcomie”.
„Cu toate că raportează an de an profituri mici rămân în continuare aici. Se practică acest sistem de transfer al profiturilor prin politica de preț de transfer cu companiile mamă, iar profiturile sunt consolidate la nivelul firmei mamă”, a spus Călin Popescu Tăriceanu, răspunzând la întrebările presei.
Șeful Senatului a repetat argumentele colegului de coaliție și a susținut că aceste companii „raportează aici profituri nesemnificative doar pentru a da impresia că activitatea e la un minim de rezistență”, iar „lucrul acesta nu poate să continue așa”.
Ideea de a impune taxe specifice sistemului bancar nu este una originală. Se practică și în alte state europene, dar multe țări direcționează banii obținuți spre fonduri speciale destinate susținerii băncilor aflate în dificultate.
Surprinzător pentru cel de-al doilea om în stat și pentru un liberal, discuția despre ”profiturile mici„ ale băncilor s-a purtat anul trecut, în 2017: anul acesta, când profiturile băncilor din Romania au ajuns la cote istorice, nu e bine, întrucât profiturile (adică și impozitele) sunt prea mari.
(Citiți și: Suprataxarea băncilor: cum o folosesc celelalte țări din UE)
Președinte al Senatului și al ALDE mai crede că noile taxe nu vor afecta explorarea gazelor din Marea Neagră. „Nu are legătură explorarea gazelor din Marea Neagră cu plafonarea prețurilor pentru zăcăminte onshore”, afirmă Călin Popescu Tăriceanu.
Plafonarea prețului de vânzare al gazelor naturale obținute din producția internă, o măsura aparent economică, este de fapt o decizie politică care ar satisface interesele unor consumatori industriali.
(Citiți și: Măsurile din Energie – ”OUG încalcă dreptul la proprietate, dar a venit de la cel mai înalt nivel al partidului”)
De precizat: surse ALDE au declarat cursdeguvernare.ro că Ministerul de Finanțe nu s-a consultat cu specialiștii formațiunii conduse de Călin Popescu Tăriceanu în legătură cu conținutul documentului pregătit la guvern.