marți

16 iulie, 2024

19 decembrie, 2018

Măsura de plafonare a preţului la 68 de lei / MWh (în scădere de la 95 lei / MWh) a fost decisă la nivel înalt la partidul de guvernământ , iar funcționarii guvernamentali au fost puși să găsească soluțiile – acceptate și asumate de ministrul de Finanțe, Orlando Teodorovici.

Plafonarea ar satisface interese obscure ale unor consumatori industriali de gaze; măsura va face mai ieftine achizițiile de gaze ale acestora, potrivit unor surse apropiate Guvernului.

Surse politice au declarat pentru cursdeguvernare.ro că unul din marii beneficiari, care ar fi făcut presiuni politice pentru această măsură ar fi Interagro, aflată în insolvență.


Alte demersuri ar fi venit dinspre Slatina, unde Alro este de asemeni un mare consumator.

Mai mult, eventuala aprobare a ordonanţei prin care se plafonează preţul gazelor naturale ar putea duce la reluarea procedurii de infringement la care a fost supusă România, pentru că nu a luat măsuri legale de liberalizare a pieţelor energiei.

România a fost reclamată la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru că nu a transpus în lege directiva privind liberalizarea preţurilor, iar procesul era suspendat pentru că ordonanţa 64 a fost transformată în lege. Acum este posibilă reluarea procedurii.

Totodată, plafonarea preţului la gaze ar putea fi interpretată ca o încălcare a dreptului de proprietate, pentru că resursele odată extrase sunt proprietatea producătorilor.


Astfel de măsuri pot fi luate doar în situații extreme, de dezechilibre majore între cerere și ofertă sau de disfuncționalități excepționle ale pieței gazelor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: