Președintele Franței, François Hollande, şi-a asumat poziţia ministrului de Interne, Manuel Valls cu privire la romi, iar o consecinţă directă a acestui fapt este că României i se va refuza intrarea, de la 1 ianuarie, în Spaţiul Schengen, din cauza neîndeplinirii condiţiilor, a declarat o sursă anonimă de la Élysée, citată pe site-ul postului de radio Europe1.fr și preluată de Mediafax.
Scandalul amenințării cu expulzarea din Franța a romilor a luat proporții și a ajuns la subiectul Schengen. Un colaborator apropiat al preşedintelui francez, François Hollande, căruia nu i se precizează identitatea, a declarat pentru Europe1.fr că României îi va fi refuzată aderarea la Schengen pe 1 ianuarie, deoarece condiţiile nu vor fi îndeplinite, fără să ofere alte explicații.
Europe1 citează pe site declaraţia „majoritatea romilor cu vocaţia de a fi escortaţi în ţara de origine” şi i-o atribuie lui François Hollande, comentând că „seamănă afirmaţiei de marţi a lui Manuel Valls” şi că nu există aproape nicio diferenţă de poziţie între şeful statului francez şi ministrul de Interne pe acest subiect spinos.
„Doar o minoritate caută să se integreze”, ar mai fi declarat preşedintele francez într-un cerc restrâns, după ce Valls a declanşat polemica cu privire la romi, scrie postul.
Evoluția controversei pe problema romilor din Franța
Ce a declarat ministrul Manuel Valls, marți
Ministrul de Interne al Franței, Manuel Valls, a declarat pentru postul de radio France Inter că problema romilor nu poate fi rezolvată prin inserţie socială, deoarece numărul celor care vor să se integreze în Franţa este mic, a transmis marți agenția Mediafax.
„Este iluzoriu să ne gândim că vom rezolva problema populaţiei rome prin inserţie” socială, a spus ministrul francez, asigurând că doar o minoritate a romilor vrea să se integreze în Franţa.
Nu există „altă soluţie decât destructurarea treptată a acestor tabere şi conducerea (locuitorilor lor) la frontieră”, a concluzionat ministrul Manuel Valls.
Comisia a amenințat Franța cu sancțiuni
La o zi după declarațiile ministrului de Interne francez, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene (CE), Olivier Bailly, avertiza: „Dacă aceste principii înscrise în Tratatate nu sunt respectate, Comisia va utiliza toate mijloacele pe care le are la dispoziţie”.
CE poate iniția o procedură de infringement împotriva unui stat membru, în cazul în care apreciază că acesta nu respectă drepturile fundamentale ale cetățenilor UE. Romii amenințați cu expulzarea sunt cetăţeni europeni și au dreptul să circule liber în toată Uniunea.
„Urmează alegeri în Franţa”, a rezumat Viviane Reding, vicepreşedinta CE și comisarul UE pe Justiție, referindu-se la alegerile municipale din această ţară, prevăzute în martie 2014.