duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 septembrie, 2016

kristalina-georgievaGuvernul Bulgariei a nominalizat-o miercuri pe Kristalina Georgieva în cursa pentru poziția de secretar general al ONU, după ce propunerea inițială, Irina Bokova, s-a plasat abia pe locul șase la al cincilea vot secret din Consiliul de Securitate.

Guvernul anunțase deja că o va înlocui pe Bokova, dacă aceasta nu se va plasa pe unul dintre primele două locuri la votul de pe 26 septembrie, scrie Reuters.

Pe 9 septembrie, la al patrulea vot secret, Bokova s-a plasat pe locul cinci.

Nu se știe încă dacă Irina Bokova s-a retras


Euractiv notează că nu este încă limpede ce se va întâmpla cu candidatura Irinei Bokova.

Surse Euractiv au relatat că ambasadorul bulgar la ONU ar fi cerut detalii de la secretariatul ONU privind procedura de înlocuire a candidatului. În principiu, nicio regulă nu împiedică schimbarea nominalizatului, dar se pare că pentru înlocuirea lui Bokova va fi nevoie de o scrisoare din partea acesteia prin care să-și anunțe retragerea din cursă.

Marți, după anunțarea rezultatului votului, ea a declarat că nu se va retrage din cursă: “Cu un al doilea candidat, Bulgaria se va face de râs. Presiunea internă și externă” l-au derutat pe premier, a spunea aceasta.

 


Borisov le-a spus miniștilor, miercuri, după schimbarea Bokovei: „Considerăm că această candidatură (a Kristalinei Georgieva – n. red.) va avea mai multe șanse”.

Pe primele locuri de pe lista scurtă votată marți de cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU se află:

  • Pe primul loc, fostul premier portughez António Guterres
  • Sârbul Vuk Jeremić se află pe locul doi, însă este greu de imaginat că el va depăși veto-ul SUA, scrie Politico
  • Ministrul slovac de Externe, Miroslav Lajčák, ocupă poziția a treia

Premierul bulgar a refuzat inițial nominalizarea comisarului european Georgieva de teama că o eventuală numire a acesteia în funcția de secretar general al ONU îi va ajuta pe socialiști la alegerile prezidențiale care vor avea loc în noiembrie.

Disensiunile dintre Rusia și SUA vor juca un rol important în numirea viitorului șef ONU, iar voturile desfășurate până acum au urmat dinamicaultimelor evoluții dintre cele două state. Acuzația ambasadorului american la ONU, Samantha Power, la adresa Rusiei (despre care a spus că a dat dovadă de barbarism în ultimele atacuri din Siria) s-au reflecta deja în votul de marți.

Toți candidații din Europa de Est considerați apropiați de Moscova au pierdut voturi, comparativ cu sesiunea anterioară.

Diferit s-a întâmplat cu Susanna Malcora, candidata Argentinei și considerată favorita SUA, care și-a îmbunătățit scorul și a devenit femeia cu cele mai multe șanse de obține poziția.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Următoarea rundă va avea loc pe 5 octombrie.

Ban Ki-moon urmează să fie înlocuit de la 1 January 2017.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: