Portugalia cere asistenţă financiară din partea UE. Premierul interimar Jose Socrates a anunţat că a cerut Uniunii Europene un împrumut, pentru că ţara sa se află într-o situaţie economică riscantă. Guvernul de la Lisabona a amânat cât a putut de mult un împrumut extern, dar săptămâna trecută a recunoscut că nu a reuşit să-şi atingă, în 2010, ţinta privind deficitul bugetar. Portugalia este a treia ţară, după Grecia şi Irlanda, care apelează la un împrumut din partea UE, din cauza crizei financiare. „Am spus întotdeauna că un ajutor extern este ultima modalitate de a rezolva problema, dar iată că am ajuns la acel moment”, a spus Socrates. Preşedintele CE Jose Manuel Barroso a precizat că cererea Portugaliei va fi analizată cât mai rapid posibil, potrivit regulilor interne. El nu a precizat care este suma solicitată de guvernul portughez, dar ziariştii britanici spun că ar fi în jur de 80 miliarde de euro.(BBC News)
Şomajul în Spania a ajuns la 20%, în martie. Numărul persoanelor fără loc de muncă din Spania a crescut luna trecută, Ministerul Muncii anunţând că 34.406 persoane s-au înregistrat ca şomeri, în martie, adică 0,8% din totalul acestora. Cifra totală, în prezent, este de 4,33 milioane de oameni, cea mai mare din 1996 încoace. “Este întotdeauna un semn rău când şomajul creşte”, spune secretarul de stat pentru şomaj Mari Luz Rodriquez, Spania fiind pe primul loc în UE la acest capitol, numărul şomerilor fiind dublu faţă de media ţărilor Uniunii. Guvernul spaniol se aşteaptă ca economia să crească destul de repede, pentru a crea noi locuri de muncă, în a doua jumătate a anului, dar Banca Centrală Spaniolă a previzionat o scădere uşoară a numărului şomerilor abia în 2012. (El Pais)
Sute de imigranţi africani dispăruţi în timp ce încercau să ajungă pe insula Lampedusa. Aproximativ 250 de persoane s-au înecat în apele mării, la bordul unei ambarcaţiuni cu care încercau să ajungă în Italia. Barca, ce transporta circa 300 de persoane din Africa de Nord şi Asia, care doreau să ceară azil în Europa, s-a răsturnat încercând să ajungă la Lampedusa. Paza de coastă a reuşit să salveze 47 de oameni, alţi trei fiind salvaţi de câţiva pescari miercuri dimineaţa, după ce căutările cu elicopterele şi navele au fost îngreunate de o furtună puternică. Potrivit reprezentanţilor Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, care au discutat cu supravieţuitorii, barca era supraîncărcată şi a părăsit coasta libiană cu refugiaţi din Somalia, Nigeria, Bangladesh, Coasta de Fildeş, Ciad şi Sudan. La bord se aflau şi aproximativ 40 de femei şi copii, dintre care doar două au supravieţuit naufragiului. (EUObserver)
UE scade limitele radiaţiilor la importurile de hrană din Japonia. Măsura vine după ce apa mării a fost radiată din cauza scurgerilor de la reactoarele centralei nucleare Fukushima. Limitele admise vor fi aliniate la cele interne ale Japoniei şi trebuia aprobate de statele membre UE, vineri. Preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso le-a spus europarlamentarilor că aceste măsuri sunt doar preventive. “Comisia consideră că este corect să scadă actualele limite impuse în 25 martie, ca o măsură de precauţie”, a explicat el. Actualele norme au fost aprobate odată cu producerea accidentului nuclear din Ucraina, din 1986. (EUObserver)
Guvernul SUA riscă un blocaj, din cauza disputelor pe marginea bugetului. Preşedintele Barack Obama a făcut apel la deputaţii şi senatorii americani “să se comporte ca nişte adulţi” şi să cadă de acord asupra bugetului de stat, pe care-l dezbat de prea multă vreme. Dacă bugetul nu va fi adoptat până vineri, activitatea guvernului federal va fi blocată, aşa cum s-a întâmplat în 1995, când serviciile de stat şi-au oprit activitatea din cauza neadoptării bugetului. Dezacordul asupra bugetul fiscal pe 2011 ar putea opri temporar munca a 800.000 de funcţionari publici. Cele două partide importante din SUA, democraţii şi republicanii, nu reuşesc să se pună de acord asupra fondurilor de care are nevoie guvernul până în 30 septembrie. Congresul a adoptat, de anul trecut, din septembrie, şase bugete provizorii, ceea ce le-a permis să evite închiderea serviciilor publice administrative. Ultima dată posibilă pentru adoptarea bugetului este însă 8 aprilie, iar acordul pare deocamdată imposibil – democraţii controlează Senatul, iar republicanii au majoritate în Camera Reprezentanţilor. (Le Monde)
Gaddafi i-a scris lui Obama să stopeze campania militară contra Libiei. Colonelul i-a scris o scrisoare de trei pagini preşedintelui american, în care îi cere acestuia să oprească atacurile aeriene ale NATO în Libia şi îi urează succes în campania prezidenţială din 2012. Liderul libian îl numeşte pe Obama “fiul nostru” şi spune că ţara sa este rănită mai mult moral decât fizic de bombardamente. Gaddafi a susţinut, din nou, că duşmanii săi pe plan intern sunt membri ai reţelei Al Qaeda. Casa Albă a răspuns, într-o conferinţă de presă, că Gaddafi trebuie judecat după faptele şi nu după vorbele sale, iar faptele arată că el nu a pus capăt violenţelor contra civililor libieni. (Telegraph)
Britanicii cred că rebelii libieni ar trebui antrenaţi. Marea Britanie cere statelor arabe să organizeze şi să finanţeze o pregătire militară a rebelilor libieni, dezorganizaţi, care nu pot face faţă forţelor armate fidele lui Muammar Gaddafi. Surse britanice citate de presa de la Londra menţionează şi angajarea unor firme private de securitate care să-i ajute pe rebelii libieni să-şi întărească poziţiile pe câmpul de luptă. Aceasta este faza a doua a bătăliei pentru alungarea lui Gaddafi de la putere, după ce coaliţia occidentală a conştientizat faptul că rebelii dezorganizaţi nu pot face faţă provocărilor pe cont propriu. Ţările membre NATO ar dori ca state arabe precum Qatar sau Emiratele Unite să-i antreneze pe rebeli sau să plătească pentru asta, cele două naţiuni fiind deja parte a eforturilor NATO de a menţine zona fără zboruri deasupra Libiei. (Guardian)
Marşuri contra violenţei legate de droguri în Mexic. Mii de mexicani au ieşit pe străzi pentru a protesta faţă de violenţa declanşată de consumul şi comerţul ilicit cu droguri în întreaga ţară. În Mexico City, oamenii s-au adunat în piaţa centrală a oraşului, scandând lozinci precum “Nu mai vrem sânge”. Unii au cerut demisia preşedintelui Felipe Calderon, spunând că politica sa în privinţa drogurilor a extins vărsarea de sânge. În acest timp, 59 de cadavre au fost găsite într-o groapă comună din statul Tamaulipas. Circa 35.000 de mexicani au murit în violenţele legate de droguri, după ce preşedintele a cerut armatei să lupte cu cartelurile de droguri, în decembrie 2006. Demonstraţiile de ieri au fost inspirate de poetul şi jurnalistul Javier Sicilia, al cărui fiu a fost ucis săptămâna trecută. Sicilia acuză poliţiştii mexicani şi bandele criminale pentru răspândirea violenţelor în ţară. Au fost organizate mici demonstraţii de solidaritate şi în New York, Buenos Aires, Madrid şi Paris. (BBC News)
Un răspuns