Țările care se confruntă cu provocarea „imensă” de a pune capăt poluării cu plastic au început luni (30 mai) o nouă rundă de discuții la Paris, pe fondul protestelor și avertismentelor privind urgența de a acționa.
Reprezentanți ai 175 de națiuni cu ambiții divergente s-au întâlnit la sediul UNESCO cu scopul de a face progrese spre atingerea până anul viitor la un acord istoric care să acopere întregul ciclu de viață al materialelor plastice.
Poluarea cu plastic, o bombă cu ceas
În deschiderea discuțiilor, șeful negocierilor, Gustavo Meza-Cuadra Velazquez din Peru, a declarat că provocarea este „imensă, așa cum știm cu toții aici, dar nu este insurmontabilă”. „Ochii lumii sunt ațintiți asupra noastră”, a spus el.
Președintele francez Emmanuel Macron a îndemnat națiunile participante să pună capăt unui model de producție „globalizat și nesustenabil”, în care țările mai bogate exportă deșeuri de plastic către cele mai sărace.
(Citiți și: ”Roxana Ionescu, NNDKP: Atenție la legislația reciclării și economiei circulare, urmează o perioadă foarte aglomerată”)
„Poluarea cu plastic este o bombă cu ceas și, în același timp, este deja un flagel în prezent”, a spus el într-un mesaj video, adăugând că prioritățile negocierilor ar trebui să fie în primul rând reducerea producției de materiale plastice și interzicerea „cât mai curând posibil” a celor mai poluante produse precum plasticul de unică folosință.
Mai puțin de 10% din materialele plastice sunt reciclate în lume. Peste 20% sunt arse ilegal
Mizele sunt mari, având în vedere că producția anuală de materiale plastice s-a dublat în 20 de ani, la 460 de milioane de tone, și este pe cale să se tripleze în următoarele decenii. Două treimi din această producție de plastic este aruncată după ce a fost folosită o dată sau de câteva ori și se transformă în deșeuri.
Mai puțin de 10% este reciclat, în timp ce mai mult de o cincime este aruncat sau ars ilegal.
În natură, microplastic a fost găsite în gheața de lângă Polul Nord și în peștii care navighează în cele mai adânci adâncimi ale oceanelor. La oameni, bucăți microscopice de plastic au fost detectate în sânge, lapte matern și placentă.
(Citiți și: ”Noi reguli europene pentru stimularea reciclării ambalajelor. Toate trebuie să fie reciclabile în 2030”)
Plasticul contribuie, de asemenea, la încălzirea globală, reprezentând 3,4% din emisiile globale în 2019, potrivit OCDE.
Misiunea reuniunii de la Paris
În februarie 2022, națiunile au convenit în principiu asupra necesității unui tratat obligatoriu din punct de vedere juridic pentru a pune capăt poluării cu plastic în întreaga lume, stabilind un termen ambițios pentru 2024 pentru a ajunge la un acord.
Acțiunile politice care vor fi dezbătute în timpul discuțiilor includ interzicerea globală a articolelor din plastic de unică folosință și plafonarea producției pentru producția de plastic nou.
Delegații de la Paris trebuie să restrângă elementele care ar trebui incluse în eventualul proiect de text al tratatului.
Întâlnirea de la Paris, care durează până pe 2 iunie, este a doua dintre cele cinci sesiuni din proces. Încă o întâlnire va avea loc anul acesta și două în 2024 înainte ca tratatul să fie adoptat până la jumătatea lui 2025, a declarat Jyoti Mathur-Filipp, secretarul executiv al comitetului de negociere.
”Coaliția de înaltă ambiție” versus SUA, China și OPEC
Grupurile de mediu sunt îngrijorate că tratatul ar putea să nu includă obiective de reducere a producției generale de plastic. Reducerea consumului și a producției de plastic face parte dintr-un plan al ”Coaliției de înaltă ambiție” a aproximativ 50 de națiuni conduse de Rwanda și Norvegia, inclusiv Uniunea Europeană, Canada, Chile și – de acum câteva zile – Japonia.
Dar multe țări sunt reticente în a viza reduceri absolute ale producției, insistând că reciclarea și gestionarea îmbunătățită a deșeurilor sunt răspunsul. Acestea includ China, Statele Unite, Arabia Saudită și alte țări OPEC, toate având industrii petrochimice mari.
La începutul acestei luni, Programul ONU pentru Mediu (UNEP) a lansat analiza opțiunilor pentru a aborda criza deșeurilor de plastic: reutilizarea, reciclarea și reorientarea ambalajelor de la plastic la materiale alternative.
Folosind tehnologiile existente, aceste soluții ar putea reduce poluarea cu plastic cu 80% până în 2040, se arată în raportul ONU.
***