Roxana Ionescu, Partener NNDKP, prevestește o perioadă ”foarte aglomerată” din punct de vedere al noutăților legislative în domeniul reciclării și economiei circulare.
Peste actele normative așteptate în plan intern se vor suprapune noi reglementări sau modificări ale legislației europene.
”Dacă vi se pare că în perioada anterioară a fost o relativă acalmie în domeniul modificărilor legislative din domeniul deșeurilor și autorizațiilor, pregătiți-vă! 2023 și anii următori vor fi sub imperiul unor modificări semnificative a întregului cadru legal. Acestea vin pe mai multe paliere, există o mare presiune pentru schimbare la nivel european”, a declarat Roxana Ionescu, în cadrul conferinței ”Economia circulară a României: de la Sistemul de Garanție-Returnare la reciclarea materialelor din industrie”, organizată de CursDeGuvernare / 26.01.2023.
Roxana Ionescu spune că următoarele decizii europene în materie de protecție a mediului vor fi restrictive.
”Sunt foarte multe acte normative ce trebuie adoptate. Și astea sunt doar cele de la nivel național, după care ne uităm la nivel european. UE, după cum știm, a făcut prioritate absolută din protecția mediului. Ce înseamnă asta? La nivel european avem deja al doilea plan de acțiune privind economia circulară, adoptat în martie 2020. Avem deja propuneri de regulament privind bateriile sustenabile, norme noi privind transportul de deșeuri, avem chiar o propunere de modificare a Directivei privind ambalajele și deșeurile din ambalaje. Această propunere a fost publicată în noiembrie 2022 și, dacă vi se pare că actualul cadru este strict când vine vorba de ținte, vă încurajez să citiți propunerea de directivă ca să vedeți cât de departe vrea să meargă UE în acest domeniu”, afirmă oficialul NNDKP.
Roxana Ionescu avertizează: ”O să vină o perioadă foarte aglomerată. Ca lucrurile să fie gestionate în mod util și practic noi credem că este esențial să existe un dialog între autorități, în momentul în care definesc norme, și actorii impactați”.
***