duminică

3 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 iulie, 2016

depozit gunoi chiajnaDepozitul de deșeuri menajere IRIDEX este sursa probabilă a poluării cu hidrogen sulfurat în zona de nord-vest a Capitalei, potrivit Ministerului Mediului, care nu nominalizează firma, ci spune că este vorba despre depozitul de pe teritoriul Sectorului 1. Nicio instituție din domeniu, minister sau Gardă de mediu, nu specifică valoarea depășirilor înregistrate în timpul măsurătorilor.

După ce s-au primit peste 1.000 de sesizări privind mirosul neplăcut din în cartierele Pajura, Bucureştii Noi, Crângaşi, Militari, Drumul Taberei şi localităţile Chiajna şi Chitila, comisarii Gărzii de mediu București și Ilfov au făcut săptămâna trecută mai multe măsurători pentru a vedea dacă există substanțe ce depășeșsc nivelul adminisbil.

Substanța identificată este hidrogenul sulfurat, dar nici Ministerul Mediului și nici Garda Națională de Mediu nu au comunicat datele privind depășirea nivelulului admisibil.


Mai precis, sursa potențială este instalația de ardere la temperaturi înalte de la rampa ecologică Chiajna – Bucureşti (groapa de gunoi IRIDEX). Aceasta funcționează din anul 1999 pe Strada Poiana Trestiei nr. 17-27 din Sectorul 1 al Capitalei.

Într-o declarație pentru Mediafax, comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu, Bogdan Gheorghe Trif, a declarat că groapa IRIDEX este doar sursă potențială și până la identificarea certă a poluatorului nu se poate trimite nicio somație și nu se poate trece la suspendarea activității: „Nu aş vrea să pronunţ eu numele companiei, este deocamdată o sursă potenţială de poluare. Este vorba despre firma care administrează groapa de deşeuri menajere amplasată în Sectorul 1 al Capitalei.

Dacă va fi descoperit poluatorul, acesta va primi o notificare prin care sunt somaţi să-şi rezolve problemele în maximum 60 de zile. Dacă nu rezolvă problemele în acest interval, o să le fie suspendată activitatea pe o perioadă maximă de şase luni, timp în care au posibilitatea să-şi remedieze deficienţele, dacă nu, le va fi anulată autorizaţia de mediu”, a spus Bogdan Trif.

Potrivit Ministerului Mediului, la respectivul depozit au avut loc mai multe verificări „în ultima perioadă”, verificări în urma cărora s-au constatat nereguli –  nerespectarea autorizației integrate de mediu, respectiv faptul că instalațiile nu funcționau la parametrii stabiliți prin actele de reglementare – ce au fost sancționate  cu amenzi contravenționale în valoare totală de 430.000 de lei.


Groapa de gunoi Chiajna face parte din complexul SC Iridex Group Import export , firmă a omului de afaceri Corneliu Pascu, fost senator al Partidului Conservator în legislaturile 2000-2004 şi 2004-2008.

Firmele acestuia sunt beneficiare ale mai multor contracte pe bani publici.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: