vineri

26 aprilie, 2024

7 decembrie, 2015

nuclearMinisterul polonez al Apărării intenționează să ceară acces la armament nuclear printr-un program al NATO în cadrul căruia statele care nu dispun de capacități nucleare militare proprii acceptă amplasarea unor astfel de arme pe teritoriul lor, urmând ca acestea să fie utilizate în comun, a declarat ministrul adjunct al apărării polonez, Tomasz Szatkowski, citat duminică de publicația britanică The Guardian.

Tomasz Szatkowski a declarat că ministerul său examinează în prezent oportunitatea de a cere ca Polonia să fie inclusă în programul NATO de „schimb nuclear” în scopul consolidării capacităților de apărare ale țării.

După afirmațiile făcute sâmbătă de adjunctul său, Ministerul polonez al Apărării a dat publicității un comuniucat în care afirmă: „Ministerul Apărării nu desfășoară în acest moment niciun fel de activitate privind alăturarea Poloniei la programul Nuclear Sharing”. 


Potrivit comunicatului, afirmațiile ministrului adjunct polonez trebuie interpretate în contextul comentariilor unor centre analitice serioase din Occident, care atrag atenția asupra deficitului de capabilități de descurajare nucleară pe flancul estic al NATO. „Aceste comentarii oferă diferite soluții, inclusiv extinderea acordului privind distribuirea armelor nucleare tactice în cadrul NATO. Trebuie luate în considerare diverse variante, inclusiv o formă de participare a Poloniei la acest program”, se mai spune în comunicat.

În același timp, Ministerul polonez al Apărării amintește că Polonia este parte a Tratatului de neproliferare nucleară, iar guvernul polonez nu are planuri de a obține acces la astfel de armament. „O posibila decizie cu privire la o formă de participare a Poloniei la programul respectiv trebuie să facă obiectul unei coordonări la nivel politic, atât în interiorul țării, cât și cu aliații săi”, mai spune ministerul în același comunicat.

Din cele 28 de state membre ale NATO, doar trei sunt puteri nucleare — SUA, Franța și Marea Britanie — dar numai Statele Unite a oferit aliaților posibilitatea de a folosi aceste arme în comun în cadrul unui program de „schimb nuclear”.

Belgia, Germania, Italia, Olanda și Turcia sunt deja incluse în acest program, notează The Guardian.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: