miercuri

1 mai, 2024

31 martie, 2024

Președintele polonez Andrzej Duda a semnat vineri actul de suspendare a participării Poloniei în Tratatul privind forțele armate convenționale din Europa (FACE).

Pe 8 martie, Parlamentul polonez a votat cu o majoritate covârșitoare în favoarea suspendării participării țării la un tratat internațional care limitează dimensiunea forțelor militare în Europa, care este în vigoare din 1990.

Mișcarea, transmite Europa Liberă, face parte dintr-o decizie mai amplă a NATO de a suspenda funcționarea Tratatului privind forțele armate convenționale din Europa, ca răspuns la decizia Rusiei de a se retrage din acest tratat anul trecut.

Polonia scapă de contrângerile limitării dimensiunilor forțelor sale armate


Suspendarea participării Poloniei la tratat presupune că nu va mai fi constrânsă de limitele dimensiunii forțelor sale armate și nici nu va trebui să raporteze anual cu privire la statutul acestora.

Cu toate acestea, Polonia, la fel ca mulți alți semnatari, este departe de a atinge aceste limite, făcând suspendarea tratatului în cea mai mare parte simbolică.

Conform CFE, Polonia are dreptul să aibă până la 1.630 de tancuri, 2.150 de vehicule blindate de luptă, 1.610 de unități de artilerie, 460 de avioane de luptă și 130 de elicoptere de atac.

De la invazia rusească în Ucraina, Polonia s-a angajat în cheltuieli militare fără precedent, fiind de acord să achiziționeze sute de tancuri moderne, avioane, sisteme de apărare aeriană și alte componente hardware, în principal din Statele Unite, Coreea de Sud și Regatul Unit.

Tratat semnat în 1990, Rusia s-a retras în 2023

Semnat în noiembrie 1990 de cele 22 de țări NATO de la acea vreme și țările membre ale Tratatului de la Varșovia, ca parte a procesului de încheiere a Războiului Rece, Tratatul CFE a introdus limite privind staționarea și deținerea unor categorii de echipamente militare convenționale: tancuri, artilerie, vehicule blindate de luptă, avioane de luptă și elicoptere de atac – cunoscute ca echipamente limitate prin tratat (TLE).

În noiembrie trecut, la aproape doi ani de la invadarea totală a Ucrainei, Rusia a anunțat că se retrage în mod unilateral din tratat, susținând că expansiunea NATO condusă de SUA către est ar fi anulat valabilitatea tratatului.


NATO a condamnat la acea vreme decizia Rusiei și a anunțat că statele sale membre intenționează să suspende funcționarea tratatului.

Participarea Rusiei sa la Tratatul CFE a fost suspendată încă din 2007.

Pe 6 martie și Moldova, semnatară non-NATO a CFE, a anunțat că-și va suspenda participarea.

După semnarea Tratatului CFE, multe țări membre ale Tratatului de la Varșovia au intrat în NATO, inclusiv Polonia. Dar înainte de a intrat în NATO au părăsit Pactul de la Varșovia: Cehoslovacia, Polonia, România, Republica Democrată Germană, Ungaria, Bulgaria și URSS în 1991.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: