miercuri

24 iulie, 2024

15 august, 2023

Un referendum referitor la noua politică a UE de primire a migranţilor va fi organizat odată cu alegerile legislative din 15 octombrie, a anunțat premierul polonez Mateusz Morawiecki.

Întrebarea de la referendumul anunțat de premier, reprezentant al formațiunii conservatoare PiS, aflat în conflict deschis cu Bruxelles-ul pe mai multe subiecte, este: ”Susţineţi primirea a mii de imigranţi ilegali din Orientul Mijlociu şi Africa în cadrul mecanismului mutării forţate impus de birocraţia europeană?”

Problemele migraţiei şi securităţii se află în centrul alegerilor de la jumătatea lui octombrie din Polonia, în urma cărora PiS speră să rămână la putere, unde se află din 2015.

Anunțarea refrendumului, însoțită de un clip conținând scene cu violențe în care apar persoane de culoare


Mateusz Morawiecki a postat, duminică, un videoclip în care confirmă organizarea referendumului. În acest clip apar imagini de la violenţe urbane, cu maşini răsturnate şi incendiate şi cu un bărbat de culoare care linge un cuţit.

”Vreţi să se întâmple asta şi în Polonia? Vreţi să nu mai fiţi stăpânii ţării voastre?”, întreabă, pe fundalul acestor imagini, vocea liderului PiS, Jarosław Kaczyński.

Mateusz Morawiecki face anunțul în contextul în care, în timpul Războiului din Ucraina, Polonia a primit numeroşi refugiaţi ucraineni de la începutul invaziei ruse.

Varşovia a anunţat recent că vrea să desfăşoare 10.000 de militari la frontiera de est, împotriva prezenţei unor mercenari din gruparea paramilitară rusă Wagner în Belarus.

Polonia a respins noul pachet UE al migrației


Uniunea Europeană (UE) a ajuns în iunie la un acord asupra unui nou ”pachet al migraţiei” – aflat în negocieri din 2019 şi căruia Polonia i s-a opus.

Acesta prevede o mai bună repartizare a solicitanţilor de azil şi o compensaţie în valoare de 20.000 de euro pentru fircare migrant refuzat.

Această ”amendă” ”nu va fi acceptată de către cetăţenii (polonezi)”, respingea atunci ministrul polonez de Interne Bartosz Grodecki.

”Acesta nu este un pact al migraţiei. Este  un diktat care are menirea să schimbe cultura europeană”, respingea atunci Mateusz Morawiecki în Parlament.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: