duminică

3 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 februarie, 2017

Preşedintele Partidului Lege şi Justiţie (PiS), Jaroslaw Kaczynski, a declarat marţi, potrivit Reuters, că actualul preşedinte al Consiliului European, Donald Tusk, nu va putea sub nicio circumstanţă să se bazeze pe sprijinul Poloniei pentru un al doilea mandat la şefia CE.

”Donald Tusk este un politician care încalcă regulile elementare ale Uniunii Europene. Cineva care încalcă asemenea reguli pur şi simplu nu poate să fie preşedinte al Consiliului European şi sub nicio circumstanţă nu se poate baza pe sprijinul nostru – ori pe lipsa unei obiecţii din partea Poloniei”, afirmă Jaroslaw Kaczynski.

Tensiunile dintre Varşovia şi Bruxelles au crescut considerabil după ce conservatorii (PiS) au preluat puterea în urmă cu un an şi jumătate şi au demarat reformarea Curţii Constituţionale. Donald Tusk este fost premier al Poloniei şi un reprezentant de seamă al opoziţiei poloneze- Platforma Civică.


Comisia Europeană a dat guvernului polonez, în decembrie, un ultimatum de două luni pentru a implementa o serie de măsuri legislative care să protejeze puterile Curţii Constituţionale, după ce o serie de reforme judiciare şi noi numiri au slăbit considerabil independenţa instanţei faţă de Guvern.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Instituţia europeană a lansat în urmă cu un an o procedură de monitorizare fără precedent în ceea ce priveşte respectarea statului de drept şi a principiilor democratice din Polonia, care ar putea duce în final, teoretic, la retragerea dreptului de vot al ţării la nivelul Uniunii Europene.

Liderii polonezi sunt nemulţumiţi că Donald Tusk nu a luat apărarea propriei ţări în disputa dintre Varşovia şi Bruxelles. Liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, nu are o poziţie oficială în executivul polonez, dar are influenţă considerabilă asupra premierului Beata Szydlo şi preşedintelui Andrzej Duda.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: