vineri

12 iulie, 2024

9 iunie, 2021

Cea mai poluantă termocentrală din Europa
FOTO: elevation.maplogs.com

Polonia promite că va închide cea mai poluantă termocentrală din Europa, de la Belchatow, până cel mai târziu în anul 2036, pentru a beneficia de finanțare din Fondul European de Tranziție Justă.

Închiderea termocentralei este menționată în proiectul de document prin care regiunea Lodz solicită finanțare din Fondul European de Tranziție Justă (FTJ), pentru reducerea costurilor sociale și economice aferente renunțării la producțuia energetică din cărbune, potrivit Reuters.

Decizia de renunțare la termocentrala de la Belchatow vine după ce compania energetică PGE a renunţat și la planurile de a dezvolta o mină de cărbune pentru a o sprijini.


Luni a fost aprobat regulamentul de instituire a Fondului pentru o Tranziţie Justă  (FTJ), care va finanţa proiecte care vor face suportabile costurile comunităţilor dependente de combustibilii fosili de trecere la o economie neutră  climatic, inclusiv prin diversificarea economiei locală.

România este a treia cea mai mare beneficiară a FTJ, din care va primi 1,95 de miliarde de euro (11% din bugetul total).

Banii ar urma să ajute regiunile Valea Jiului, Oltenia, Galați și altele dependente de o economie intensivă în emisii de carbon.

O campioana recalcitrantă a cărbunelui

Circa 70% din energia Poloniei este produsă în electrocentrale pe cărbune.


Astfel că Polonia a fost  singura țară din UE care ţară membră a UE care a refuzat inițial să-și ia angajamentul neutralității climatice până în 2050, susţinând că are nevoie de mai mult timp pentru a face tranziţia la emisii zero.

(Citiți și: „Parlamentul European aprobă Fondul pentru Tranziție Justă – 1,95 miliarde euro alocate României”)

Termocentrala de la Belchatow se va închide în perioada 2030 – 2036, deși inițial urma să-și extindă operațiunile dincolo de anul 2030 cu ajutorul minei de lignit Zloczew, care va va fi închisă.

„Planificarea datelor pentru închiderea unităţilor termocentralei de la Belchatow şi renunţarea la planul de a exploata zăcămintele de la Zloczew sunt de o importanţă fundamentală pentru viitorul complexului Belchatow, al angajaţilor şi al locuitorilor regiunii”, a declarat directorul general al centralei, Wojciech Dabrowski.

Ofiiclul polonez a remarcat și „încărcătura simbolică” a celor două obiective, „deoarece de succesul proiectului va depinde în mare măsură succesul transformării energetice a Poloniei”.

Ponderea surselor regenerabile în consumul final de energie va fi de cel puţin 23% în anul 2030, conform strategiei energetice până în anul 2040, adoptată recent de guvernul polonez și citată de Agerpres.

Atunci capacitatea instalată a parcurilor eoliene offshore ar urma să ajungă la 5,9 gigawaţi, comparativ cu zero în prezent.

Până în 2040, capacitatea instalată a parcurilor eoliene offshore va ajunge la 11 gigavaţi.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: