luni

22 aprilie, 2024

18 septembrie, 2018

Șefa Curții Supreme, Małgorzata Gersdorf, a fost forțată să iasă la pensie

Polonia a fost anunțată luni că participarea sa la Rețeaua Europeană a Consiliilor Judiciare (ENCJ) a fost suspendată din cauză că organismul național care îi numește pe judecători nu mai este privit drept unul independent politic. Consiliului Judiciar din Polonia i s-a ridicat dreptul de vot și a fost exclus de la activitățile ENCJ în urma unui control al organismului european care reunește toate sistemele judiciare din UE.

”Circumstanțele extreme ale acestui caz particular ne-au condus la prezenta decizie”, a transmis ECJ într-un comunicat citat de Politico, care mai precizează: ”statele membre sunt libere să își organizeze sistemul judiciar după concepte pe care le consideră fezabile, dar există un minim standard comun care trebuie respectat”.

Partidul de guvernământ, PiS, a reformat sistemul juridic din Polonia imediat după ce a preluat puterea, în 2015, mulți judecători fiind eliminați din sistem.


ENCJ este îngrijorat în special de faptul că organismul judiciar polonez- KRS- care ar trebui să fie independent, este format în prezent din membri aleși de politicieni, situație care ridică temerea că independența lor este afectată.

Decizia ENCJ apare în săptămâna în care Comisia Europeană este așteptată să discute noi măsuri în cadrul procedurii de infringement lansată împotriva Poloniei din cauza adoptării unei noi legi despre care se afirmă că afectează activitatea Curții Supreme din Polonia. Potrivit acestei legi, vârsta de pensionare a judecătorilor Curții Supreme a fost mult coborâtă, generând ieșirea la pensie a multor membrii ai Curții Supreme, inclusiv a președintelui acestui organism.

Criticii acestei legi spun că aceasta încalcă Constituția Poloniei, guvernul justificând decizia prin nevoia de a scoate din sistem judecători cu legături cu vechiul sistem comunist și pentru eficientizarea instanțelor de judecată. Guvernul polonez mai afirmă că Bruxelles-ul nu are dreptul să dicteze modul de organizare al sistemelor judiciare naționale.

Curtea Supremă de Justiție a Poloniei a solicitat o opinie Curții Europene de Justiție și a afirmat că prevederile respectivei legi ar trebui să fie suspendate cel puțin până la momentul la care Curtea Europeană va formula un răspuns. Președintele Andrzej Duda a ignorat solicitarea.


Cazul Poloniei este discutat marți în cadrul Consiliului Afaceri Generale (alcătuit din miniștrii de Externe ai statelor membre UE), ministrul polonez Konrad Szymański urmând să prezinte argumentele Varșoviei. Vicepreședintele CE Frans Timmermans, cel care conduce ”ostilitățile” împotriva Poloniei, urmează să prezinte la rândul său cazul în cadrul Colegiului Comisarilor, care se întrunește miercuri. După aceste etape, procedura de infringement ar urma să fie preluată de Curtea Europeană de Justiție.

În decembrie 2017, Comisia Europeană a declanșat procedura conținută de articolul 7 din Tratatul UE împotriva Poloniei, un proces care ar putea conduce teoretic la suspendarea dreptului de vot al Poloniei în cadrul Consiliului UE.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: