5 aprilie, 2023

Ucraina consideră că Polonia va deveni un partener esenţial în amplul efort de reconstrucţie după încheierea războiului lansat de Rusia, a declarat miercuri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, aflat într-o vizită la Varşovia, informează Reuters.

Volodimir Zelenski și prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, au fost întâmpinați la Varșovia cu onoruri militare și cu laude din partea președintelui Andrzej Duda, care i-a acordat președintelui Zelenski cea mai veche și mai înaltă distincție civilă a Poloniei, Ordinul Vulturului Alb.

Vizita – prima vizită oficială a lui Zelenski în Polonia de la invazia Rusiei din februarie 2022 – s-a remarcat față de vizitele sale anterioare în SUA, Marea Britanie, Franța și Belgia, deoarece a fost anunțată din timp, fără secretul călătoriilor anterioare.

Volodimir Zelenski invită în Ucraina companiile poloneze


Într-o conferinţă de presă alături de omologul său polonez, Andrzej Duda, şeful statului ucrainean a spus că situaţia din zona oraşului Bahmut, aflat în estul Ucrainei, este cu adevărat dificilă şi că vor fi luate ”decizii corespunzătoare” dacă trupele Kievului vor fi expuse riscului de a fi încercuite de forţele ruse.

Volodimir Zelenski a subliniat că cel mai important pentru el este să protejeze vieţile soldaţilor ucraineni.

El le-a adresat companiilor poloneze invitaţia de a veni în Ucraina până la încheierea războiului, pentru a avea o poziţie mai bună pe piaţa ucraineană.

LȘa rândul său, preşedintele Andrej Duda a anunţat că Polonia a trimis și va trimite în total 14 avioane de vânătoare MiG-29 în Ucraina.


”Patru avioane MiG-29 care erau în conservare au fost predate deja forţelor armate ucrainene în ultimele luni. Patru aparate MiG sunt date acum, aşadar în total opt. Suntem pregătiţi să dăm încă şase, care în prezent sunt în curs de pregătire. Presupunem că ele vor putea fi transferate în curând”, a declarat şeful statului polonez la conferinţa de presă comună.

La 24 februarie anul trecut, Rusia a lansat o agresiune neprovocată şi nejustificată împotriva Ucrainei vecine. Moscova a susţinut constant că desfăşoară o ”operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a populaţiei rusofone din Ucraina.

Kievul a anunţat că, înainte de a discuta despre un eventual plan de pace cu Moscova, trupele ruse trebuie să părăsească întregul teritoriu al Ucrainei, inclusiv regiunile anexate anul trecut şi peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: