fbpx

La obiect

Deficitul de cont curent – dublat după prima treime a anului, datoria externă a urcat spre 127 mld. euro

Balanța de plăți a înregistrat după luna aprilie 2021 un deficit de cont curent de 4.710 milioane euro, cu circa 107% peste nivelul din aceeași… Mai mult

14.06.2021

La obiect

Aprilie 2021 – producția industrială, scădere conjuncturală dar perspective bune per total

România a consemnat în luna aprilie 2021 o scădere la producția industriala de 5,9% față de luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS. Valoarea ajustată… Mai mult

14.06.2021

La obiect

Sănătatea perfectă: peste 40% din spitale nu raportează nici măcar o infecție nosocomială sau eroare medicală

Peste 40% dintre spitalele înregistrate în Registrul informatic special creat în acest scop nu au raportat nici măcar un Eveniment Advers Asociat Asistenței Medicale (EAAAM)… Mai mult

13.06.2021

Europa

Salariul minim în pandemie – o analiză la nivelul UE

Salariul minim în majoritatea statelor UE a fost majorat precaut între 2020 și 2021, dar au crescut, spre deosebire de ceea ce se întâmplă în… Mai mult

13.06.2021

Polonia va ataca Directiva tutunului la Curtea Europeană de Justiție

de Victor Bratu 22.7.2014

În baza unei decizii a guvernului de la Varşovia adoptată pe 15 iulie, Polonia va ataca la Curtea europeană de Justiţie directiva UE care interzice produsele aromatice din tutun.

Potrivit Reuters, oficialii polonezi justifică acţiunea spunând că interdicţia va afecta în mod nedrept unul dintre cei mai mari consumatori şi producători de produse de acest gen din regiune.

Interdicţia impusă produselor aromatice din tutun este parte a unei ample legislaţii anti-tabac la nivel european, care urmează să intre în vigoare în 2016, care conţine noi reglementări în ceea ce priveşte ambalarea ţigaretelor sau marketingul acestor produse.

O serie de state europene contestă Directiva tutunului, considerând că aceasta va aduce pierderi la bugetele de stat, reduceri masive de locuri de muncă, impulsionarea criminalității – totul în beneficiul obiectivelor de sănătate care, potrivit contestarilor, nu vor fi atinse.

Vicepremier polonez: ţigările mentolate sunt produs tradiţional

Vicepremier şi ministru al Economiei, polonezul Janusz Piechocinski este de părere că ţigaretele mentolate trebuie considerate produs tradiţional, deci exceptat de la Directiva tutunului: ”Prevederile Directivei vor afecta un grup specific de producători și, în același timp, vor direcționa consumatorii către alte produse, care nu sunt fabricate de producători polonezi.”

Potrivit Fundaţiei Internaţionale a Plămânului, Polonia este unul dintre statele în care consumul de ţigarete este foarte ridicat- 1.586 de ţigarete/om/an, dublu faţă de consumul înregistrat, de exemplu, în Marea Britanie.

Potrivit Reuters, dacă rata de consum a ţigaretelor nu poate fi considerată extraordinară, apetitul pentru ţigări mentolate este: una din cinci ţigări vândute ]n Polonia este aromatizată, în comparaţie cu Suedia, una din zece, sau Spania, una din o sută.

“Ţigaretele mentolate au fost introduse în Polonia în 1953, iar fumătorii le-au apreciat imediat”, afirmă Magdalena Wlodarczyk, reprezentant al BAT, JTI, Imperial Tobacco şi Philip Morris, companii care deţin 99% din piaţa de profil poloneză.

Polonia este unul dintre cei mai importanți producători europeni de tutun, cu 60.000 de muncitori în industria de profil.

Este al şaptelea producător mondial de produse din tutun, deţinând cinci puncte de procesare a materiei prime şi şase fabrici care produc țigarete, în special pentru export (70%). Dintre produsele care merg la export, 50% ajung pe piețe din state membre UE.

Acţiuni similare ale Philip Morris şi JTI

Încă de la stadiul de proiect, Directiva revizuită a întâmpinat o opoziție fermă din partea mai multor state membre, cum ar fi Romania, Polonia, Spania, Cehia, Bulgaria, Germania, Italia.

Autoritățile din ţările menţionate au acuzat că directiva va aduce pierderi de locuri de muncă şi de sume importante la bugetele naţionale.

Nu este singura acțiune împotriva Directivei ce va fi judecată la Curtea Europeană de Justiție- subsidiara Philip Morris a inițiat o acțiune juridică prin care cere analizarea Directivei la Curtea Europeană de Justiție.

Subsidiara Japan Tobacco International din Marea Britanie a anunțat că se raliază acestei acțiuni.

Potrivit contestărilor depuse, interdicția privind mentolul şi restricțiile privind dimensiunea și forma pachetelor sunt ilegale și nu contribuie la îmbunătățirea pieței interne a produselor din tutun în cadrul UE.

De asemenea, noile reglementări contravin drepturilor fundamentale stabilite prin tratatele UE, forma în care a fost adoptată Directiva reprezentând rezultatul unui proces defectuos, care a ignorat principiile de bază ale Uniunii.

Suplimentar, contestatarii consideră că Parlamentul European nu avea competența să reglementeze legal aspectele acoperite de Directivă.

Producătorii de tutun susțin că Directiva va avea un amplu impact negativ asupra multor afaceri legale din întreaga UE, fără a se realiza beneficiile propuse legate de sănătatea publică, pretinse de legiuitori.

Mărirea avertismentelor va face ca ambalajul să fie mai ușor de contrafăcut, iar produsele interzise vor fi disponibile pe piața neagră.

Anual, contrabanda cu ţigarete păgubeşte statele membre ale Uniunii Europene cu circa 11 miliarde de euro.

Date despre România

În România, contrabanda se situa în mai 2014 la 16,1% din piața totală a țigaretelor, pentru prima dată în ultimii cinci ani fiind în creștere continuă timp de șase luni la rând.

În România, industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat, după companiile din sectorul petrolier.

În 2013, companiile de tutun au virat la buget peste 2,6 miliarde euro, reprezentând accize, TVA, taxe și contribuții.

Noile reglementări conținute de Directiva tutunului ar urma sa intre in vigoare in mai 2016.

În cazul în care Curtea Europeană de Justiție va accepta acțiunile depuse ca fiind argumentate temeinic, articolele contestate (cele care privesc interzicerea țigaretelor cu arome, forma pachetelor și mărirea avertismentelor de sănătate) vor fi repuse în dezbaterea forurilor europene.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 22.7.2014

Lăsați un comentariu


Europa

Comisia deschide a patra anchetă împotriva Google – sunt verificate serviciile de publicitate

Iulian Soare

Comisia Europeană a anunțat marți că a deschis o investigație împotriva Google, urmând să verifice dacă compania își favorizează propriile servicii de publicitate în detrimentul… Mai mult

Stiri

Fără domiciliu în cartea de identitate – propunere USR PLUS. Măsura ar forța interoperabilitatea bazelor de date

Razvan Diaconu

USR-PLUS va propune coaliției de guvernare o modificare de structură la cartea de identitate, astfel încât aceasta să nu mai conțină adresa de domiciliu a… Mai mult

Stiri

Volumul de mărfuri încărcate în porturile României a scăzut față de trimestrul 1 al anului 2020

Adrian N Ionescu

Volumul de mărfuri încărcate în porturile maritime ale României a scăzut cu 6,3% în primele trei luni ale anului 2021 față de aceeași perioadă a… Mai mult

Stiri

Primele imagini cu noul Duster „robust și accesibil”

Adrian N Ionescu

Dacia a prezentat primele informații despre noul model Duster, care va fi comercializat din septembrie 2021 în versiunile 4×2 și 4×4. Noul Duster va fi… Mai mult

Europa

G20 va aproba acordul OECD privind impozitul minim global pe profit

Iulian Soare

Grupul G20 va aproba, la reuniunea din 9-10 iulie, un acord care stabilește un impozit minim global pe profit și va solicita finalizarea lucrărilor tehnice,… Mai mult

Europa

Raport ONU: 8.500 de copii folosiți ca soldați și 8.400 uciși sau mutilați, în conflictele armate din 2020

Iulian Soare

Peste 8.500 de copii au fost folosiți anul trecut pe post de soldați în conflicte armate ce au avut loc anul trecut în lume, iar… Mai mult

Stiri

VIDEO Constantin Toma, primar Buzău: Putem vorbi de digitalizare după ce scoatem risipa din sistemul de stat

Redacţia

 Problema României la capitolul digitalizare, afirmă Constantin Toma, primarul Municipiului Buzău, este legată de faptul că, în lipsa unei viziuni strategice, procesul a început… Mai mult