În baza unei decizii a guvernului de la Varşovia adoptată pe 15 iulie, Polonia va ataca la Curtea europeană de Justiţie directiva UE care interzice produsele aromatice din tutun.
Potrivit Reuters, oficialii polonezi justifică acţiunea spunând că interdicţia va afecta în mod nedrept unul dintre cei mai mari consumatori şi producători de produse de acest gen din regiune.
Interdicţia impusă produselor aromatice din tutun este parte a unei ample legislaţii anti-tabac la nivel european, care urmează să intre în vigoare în 2016, care conţine noi reglementări în ceea ce priveşte ambalarea ţigaretelor sau marketingul acestor produse.
O serie de state europene contestă Directiva tutunului, considerând că aceasta va aduce pierderi la bugetele de stat, reduceri masive de locuri de muncă, impulsionarea criminalității – totul în beneficiul obiectivelor de sănătate care, potrivit contestarilor, nu vor fi atinse.
Vicepremier polonez: ţigările mentolate sunt produs tradiţional
Vicepremier şi ministru al Economiei, polonezul Janusz Piechocinski este de părere că ţigaretele mentolate trebuie considerate produs tradiţional, deci exceptat de la Directiva tutunului: ”Prevederile Directivei vor afecta un grup specific de producători și, în același timp, vor direcționa consumatorii către alte produse, care nu sunt fabricate de producători polonezi.”
Potrivit Fundaţiei Internaţionale a Plămânului, Polonia este unul dintre statele în care consumul de ţigarete este foarte ridicat- 1.586 de ţigarete/om/an, dublu faţă de consumul înregistrat, de exemplu, în Marea Britanie.
Potrivit Reuters, dacă rata de consum a ţigaretelor nu poate fi considerată extraordinară, apetitul pentru ţigări mentolate este: una din cinci ţigări vândute ]n Polonia este aromatizată, în comparaţie cu Suedia, una din zece, sau Spania, una din o sută.
“Ţigaretele mentolate au fost introduse în Polonia în 1953, iar fumătorii le-au apreciat imediat”, afirmă Magdalena Wlodarczyk, reprezentant al BAT, JTI, Imperial Tobacco şi Philip Morris, companii care deţin 99% din piaţa de profil poloneză.
Polonia este unul dintre cei mai importanți producători europeni de tutun, cu 60.000 de muncitori în industria de profil.
Este al şaptelea producător mondial de produse din tutun, deţinând cinci puncte de procesare a materiei prime şi şase fabrici care produc țigarete, în special pentru export (70%). Dintre produsele care merg la export, 50% ajung pe piețe din state membre UE.
Acţiuni similare ale Philip Morris şi JTI
Încă de la stadiul de proiect, Directiva revizuită a întâmpinat o opoziție fermă din partea mai multor state membre, cum ar fi Romania, Polonia, Spania, Cehia, Bulgaria, Germania, Italia.
Autoritățile din ţările menţionate au acuzat că directiva va aduce pierderi de locuri de muncă şi de sume importante la bugetele naţionale.
Nu este singura acțiune împotriva Directivei ce va fi judecată la Curtea Europeană de Justiție- subsidiara Philip Morris a inițiat o acțiune juridică prin care cere analizarea Directivei la Curtea Europeană de Justiție.
Subsidiara Japan Tobacco International din Marea Britanie a anunțat că se raliază acestei acțiuni.
Potrivit contestărilor depuse, interdicția privind mentolul şi restricțiile privind dimensiunea și forma pachetelor sunt ilegale și nu contribuie la îmbunătățirea pieței interne a produselor din tutun în cadrul UE.
De asemenea, noile reglementări contravin drepturilor fundamentale stabilite prin tratatele UE, forma în care a fost adoptată Directiva reprezentând rezultatul unui proces defectuos, care a ignorat principiile de bază ale Uniunii.
Suplimentar, contestatarii consideră că Parlamentul European nu avea competența să reglementeze legal aspectele acoperite de Directivă.
Producătorii de tutun susțin că Directiva va avea un amplu impact negativ asupra multor afaceri legale din întreaga UE, fără a se realiza beneficiile propuse legate de sănătatea publică, pretinse de legiuitori.
Mărirea avertismentelor va face ca ambalajul să fie mai ușor de contrafăcut, iar produsele interzise vor fi disponibile pe piața neagră.
Anual, contrabanda cu ţigarete păgubeşte statele membre ale Uniunii Europene cu circa 11 miliarde de euro.
Date despre România
În România, contrabanda se situa în mai 2014 la 16,1% din piața totală a țigaretelor, pentru prima dată în ultimii cinci ani fiind în creștere continuă timp de șase luni la rând.
În România, industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat, după companiile din sectorul petrolier.
În 2013, companiile de tutun au virat la buget peste 2,6 miliarde euro, reprezentând accize, TVA, taxe și contribuții.
Noile reglementări conținute de Directiva tutunului ar urma sa intre in vigoare in mai 2016.
În cazul în care Curtea Europeană de Justiție va accepta acțiunile depuse ca fiind argumentate temeinic, articolele contestate (cele care privesc interzicerea țigaretelor cu arome, forma pachetelor și mărirea avertismentelor de sănătate) vor fi repuse în dezbaterea forurilor europene.