luni

22 iulie, 2024

3 august, 2023

Polonia va desfășura mai multe trupe la granița cu Belarus după ce a acuzat Minskul că i-a încălcat spațiul aerian, sporind tensiunile dintre membrul NATO și un aliat-cheie al Kremlinului într-un peisaj de securitate din ce în ce mai volatil în Europa.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki (foto) a declarat, potrivit Sky News, că Grupul Wagner încearcă să destabilizeze flancul estic al NATO.

Tensiuni la granița Polonia – Belarus

Un număr nespecificat de luptători Wagner au început să se antreneze cu armata națională din Belarus, ceea ce a determinat Polonia să înceapă să deplaseze peste 1.000 de soldați mai aproape de graniță. În urmă cu 2 zile, Polonia acuzat Minsk că i-a încălcat spațiul aerian. Varșovia a declarat că două elicoptere ale Belarus i-ar fi încălcat marți spațiul aerian în timpul unor antrenamente, ceea ce ministerul belarus al Apărării a negat vehement și a respins ca fiind „exagerat”.


Acest lucru a avut loc pe fondul intensificării activității în apropierea unei fâșiei dintre Polonia și Lituania, cunoscută sub numele de coridorul Suwalki, spre care se îndreaptă trupele grupului de mercenari ruși Wagner, într-o încercare aparentă de a crește presiunea asupra membrilor NATO și UE.

Belarus informase Varșovia despre acest exercițiu, dar o trecere a frontierei a avut loc în estul regiunii Bialowieza, la o „altitudine foarte joasă, ceea ce face dificilă detectarea de către sistemele radar”, a precizat Ministerul polonez al Apărării într-un comunicat.

Ministrul polonez al Apărării Mariusz Blaszczak a ordonat ulterior ca mai multe trupe și elicoptere de luptă să fie desfășurate de-a lungul frontierei. Ministerul belarus al Apărării a declarat că „acuzațiile de încălcare a frontierei Poloniei de către elicopterele Mi-24 și Mi-8 ale Forțelor Aeriene și ale Forțelor de Apărare Aeriană din Belarus sunt exagerate și au fost făcute de conducerea politico-militară poloneză pentru a justifica acumularea de forțe și mijloace în apropierea frontierei belaruse”.

Coridorul Suwalki, o țintă de importanță vitală pentru regimul lui Putin

Polonia a informat NATO cu privire la incident, care ar fi avut loc la sud de coridorul Suwalki, o linie care este importantă din punct de vedere strategic pentru NATO, UE, Rusia și Belarus.


Regiunea de frontieră leagă enclava rusă Kaliningrad de Belarus și este singura legătură terestră între statele baltice și restul UE.

Săptămâna trecută, premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că mercenarii Wagner se îndreaptă spre coridorul Suwalki prin Grodno, un oraș din vestul Belarusului, într-o situație care „devine și mai periculoasă”, pe măsură ce forțele aliate ale Rusiei încearcă să își sporească prezența în apropierea graniței NATO.

Marți, ministrul adjunct de Externe polonez Pawel Jablonski a declarat pentru postul local de radio RMF.FM că ar putea exista mai multe provocări din partea forțelor belaruse și rusești în viitor.

Riscul unui „război la scară largă”

Barbara Yoxon, profesor de politică internațională la Universitatea Lancaster din nordul Angliei, a declarat că Varșovia „consideră Belarusul complice la actuala criză de securitate europeană”.

Moscova a folosit teritoriul belarus pentru a facilita invazia sa în Ucraina în februarie 2022, consolidând legăturile dintre Putin și liderul belarus Aleksandr Lukașenko.

„Desfășurarea de trupe în Suwalki ar oferi o legătură directă între Rusia și Kaliningrad, ceea ce îl face o țintă de importanță vitală pentru regimul lui Putin. Prin desfășurarea de trupe atât dinspre vest (Kaliningrad), cât și dinspre est (Belarus), Rusia ar fi capabilă să taie în mod eficient accesul statelor baltice de la aliații săi din NATO din Europa Centrală și de Vest. Acest lucru i-ar permite lui Putin să invadeze țări precum Lituania, Letonia sau Estonia”, a declarat Yoxon pentru CNN.

Războiul din Ucraina i-a determinat pe liderii occidentali ai blocului să își regândească strategia de securitate națională în fața lui Putin, care a încercat să erodeze expansiunea NATO în Europa.

„Dacă Rusia ar desfășura trupe în Suwalki, probabil că ar declanșa o reacție militară imediată din partea altor țări NATO, care ar vedea-o ca pe un atac direct asupra statelor sale membre din regiune. O astfel de mișcare ar semnala faptul că Rusia este pregătită să își intensifice confruntarea cu NATO până la un război la scară largă și ar risca o escaladare nucleară de ambele părți”, a adăugat Barbara Yoxon.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: